Innovation skal redde velfærden

En ny dansk velfærdsmodel er ved at vokse op nedefra, og i dag er der hundredvis af forsøg, pilotprojekter og innovative eksperimenter i hele landet, der er i færd med at nytænke velfærden. Ni frikommuner er i gang med et kæmpe frihedsforsøg, hvor de bryder ud af de stramme statslige regler og i praksis opfinder…

En ny dansk velfærdsmodel er ved at vokse op nedefra, og i dag er der hundredvis af forsøg, pilotprojekter og innovative eksperimenter i hele landet, der er i færd med at nytænke velfærden. Ni frikommuner er i gang med et kæmpe frihedsforsøg, hvor de bryder ud af de stramme statslige regler og i praksis opfinder nye og mere effektive måder at levere velfærd på. Flere kommuner tester nye teknologier og laver velfærdsnetværk på tværs af kommunegrænsen i jagten på en ny generation af innovation i stor skala. I mere end 1.800 forsøgsprojekter eksperimenterer landets skoler uden for folkeskolelovens stive regler. Nogle rammer desværre stadig innovationsloftet, fordi de politiske beslutningstagere på Christiansborg og ude i regionerne og kommunerne ikke altid har forstået de strategiske og økonomiske potentialer i at udfordre de eksisterende rutiner og organisationsmodeller. Men forandringen kan næppe holdes nede.
Dette særtillæg beskriver, hvordan den økonomiske krise og det stigende offentlige underskud er ved at blive den fremkaldervæske, der kan skabe fornyelse af den danske velfærdsmodel.
Den erkendelse har bredt sig, at der er brug for en ny bølge af innovation, hvis velfærdssamfundet skal undgå en langvarig nedslidning med besparelser, stigende gæld og serviceforringelser.
Torsdag d. 19. januar mødes godt 1.000 velfærdsledere og ildsjæle i Øksnehallen i København til Mandag Morgens årlige event, Velfærdens Innovationsdag. Her vil der være et overflødighedshorn af ideer og konkrete projekter at hente inspiration fra for de ansvarlige beslutningstagere.
Tilsammen tegner det konturerne af en ny innovationsbevægelse, som har modet og viljen til at gøre op med de klassiske topstyrede styringsredskaber og nedefra opfinder nye samarbejdsmodeller og velfærdsløsninger.

God læselyst!

Hent PDF

Forrige artikel Less Energy - More Growth Less Energy - More Growth Næste artikel Den aktive borger Den aktive borger