Innovationens mentor

Britiske Geoff Mulgan har i snart 20 år drevet arbejdet med offentlig innovation i Storbritannien. Han har ofte besøgt Danmark og også her skubbet til innovationsarbejdet. Det giver direktør for Dansk Design Center Christian Bason tre eksempler på.

Foto: Flickr
Jens Reiermann

Britiske Geoff Mulgan har om nogen sat social innovation på dagsordenen. Først i sit hjemland Storbritannien, senere internationalt – og hele tiden med endda rigtig mange afstikkere til og besøg i Danmark.

Christian Bason, direktør for Dansk Design Center, er en af de danskere, der har hentet inspiration til sit arbejde med innovation hos Geoff Mulgan. Bason arbejder i dag sammen med Geoff Mulgan på platformen States of Change, der skal bidrage til at forme den næste generation af offentlige tilbud. Den platform vender vi tilbage til.

Når Mandag Morgen beder Christian Bason om at give tre eksempler på, hvordan Mulgan har inspireret, bladrer Bason tilbage i kalenderen, tilbage til tiden lige efter årtusindskiftet.

”Da Geoff Mulgan var leder af Tony Blairs strategiske enhed i begyndelsen af nullerne, skrev han første gang om behovet for offentlig innovation. Jeg synes, det var ret tankevækkende, at der fra sådan et sted, fra hjertet af det britiske regeringsapparat, kom sådan en publikation. Det kickstartede min egen personlige og professionelle nysgerrighed for offentlig innovation,” siger Christian Bason.

Det andet punkt, Christian Bason vil fremhæve, er, at Mulgan både er skribenten, teoretikeren, om man vil, og så er han manden, der afprøver, om og hvordan hans teorier kan virke i praksis.

”Mulgan er direktør for Nesta, der er virkelig dygtig til at opsnappe nye tendenser inden for teknologi og sociale initiativer. Men de springer ikke bare på vognen, men tester og afprøver dem. Nesta er ikke bare en tænketank, men også en handletank, hvis man kan sige det sådan,” siger han.

Det er der en del eksempler på. Når Mulgan og Nesta for eksempel peger på, at et redskab til innovation kan være at udskrive en såkaldt challenge, altså en udfordring og en konkurrence om løsning af et bestemt emne, så har de også selv gjort det, selv afprøvet, om og hvordan challenges virker. De erfaringer kan man læse mere om på challenges.org.

Innovation skal integreres

Det tredje område, hvor Mulgan ifølge Christian Bason har inspireret arbejdet med offentlig innovation i Danmark, handler om evidens og effekt.

”Mulgan har hele tiden efterspurgt indsatser, der virker. Han har været med til at opbygge Centers of Evidence i Storbritannien og med dem opbygget vidensmiljøer, der kan understøtte arbejdet med evidensbaserede indsatser. Det er inspirerende, at Mulgan ikke kun arbejder med teorien, men i praksis går all in for, at det, han skriver om, også kommer til at ske,” siger Bason.

Tilbage står, at innovation nu, altså snart tyve år efter Mulgans første, samlede oplæg om offentlig innovation, endnu ikke er blevet en integreret del af offentlige medarbejderes og heller ikke offentlige lederes faglighed.

”Vi har udviklet de værktøjer, der skal til, så det er ikke redskaberne, der mangler, men den strategiske forankring hos topledelsen,” siger Bason.

Det er lige præcis her, Geoff Mulgan i samarbejde med en række aktører med interesse og speciale i innovation, sætter ind. Med platformen States of Change kan topledere fra hele verden trække på den viden om innovation, som Mulgan har været med til at opbygge. Det er blandt andet sket i partnerskab med netop Christian Bason, der helt ligesom Mulgan selv indgår i platformens lærerkorps.

States of Change er en slags spinoff fra Nesta og tilbyder efteruddannelse af offentlige topledere med et tungt fokus på at få arbejdet med offentlig innovation integreret i virksomheden.

Omtalte personer

Christian Bason

Ph.d og stifter af Transition Collective
ph.d. (CBS 2017), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1999)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu