Kan salt redde Danmark fra den udskældte biomasse?

Danmark er i dag enormt afhængigt af biomasse, men der hersker bred enighed om, at en udfasning er nødvendig. Virksomheder og forskere peger på lagring af vedvarende energi i salt som et attraktivt og klimavenligt alternativ. Det vil dog kræve skalering, hvis teknologien skal vinde udbredelse.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Danmark har som en del af klimaindsatsen det seneste årti satset hårdt på udfasning af kul på kraftvarmeværker. Den store redningsplanke har været biomasse – og Danmark er i dag et af de lande i verden, der brænder mest træ af per indbygger for at få energi.

Men biomassens noget tvivlsomme klimaprofil har fået flere eksperter og organisationer til at efterspørge en plan for udfasning og flere investeringer i mulige, alternative energikilder. Også klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) har dømt biomasse ude som en langtidsholdbar løsning.

Et af de mulige alternativer, som kan blive en vigtig brik i dette, er lagring af vedvarende energi i salt. Helt kort forklaret går det ud på, at man lagrer vedvarende energi fra eksempelvis vind og sol i flydende salt, hvorefter den trækkes ud igen og bruges som energikilde på de danske kraftvarmeværker – i stedet for enten kul eller biomasse.

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu