Nyt Job til  
Leif Vestergaard Pedersen

Kendt sundhedspolitisk ansigt skal skubbe Etisk Råd frem i debatten

Det er en særdeles aktiv debattør, som Etisk Råd får i formandsstolen med Leif Vestergaard Pedersen. Efter to års pandemi står de etiske dilemmaer i et presset sundhedsvæsen dog også i kø. 

Foto: Finn Frandsen/Scanpix
Simon Friis Date

Største udfordring 
Fakta

Hvem? Leif Vestergaard Pedersen 

Hvilket job? Formand, Etisk Råd 

Hvorfra? Medlem, Etisk Råd 

Hvilke omkostninger har det, når vi nedlukker samfundet for at beskytte de ældre og sårbare? Skal man vaccinere sine børn? Skal man blive væk fra familiefesten, selv om den 85-årige farmor, man vil beskytte, opfordrer en til at møde op? Hvorfor må man ikke dø af corona?

To års pandemi har trukket et spor af etiske og ligefrem eksistentielle dilemmaer med sig. Nu, hvor selv myndighederne er begyndt at tale åbent om, at vores normale liv (hvad end det er) kan være tilbage om to måneder, synes spørgsmålene at rykke længere frem på dagsordenen.

Leif Vestergaard Pedersen har været medlem af Etisk Råd siden 2019 og kan godt mærke, at mens han træder ind i sin nye stilling som formand, er den offentlige debat begyndt at dreje i hans og kollegernes retning. 

”Jeg tror, det er gået op for en del under epidemien, at din frihed altid er på bekostning af nogle andres frihed. At vi hænger uløseligt sammen,” siger han. 

”Etiske problemstillinger kommer til at fylde mere i den kommende tid.”  

Leif Vestergaard Pedersen ser det som en af Etisk Råds styrker, at medlemmerne kan stå sammen, når de er uenige. At deres uenighed faktisk kan være en pointe i sig selv. Den indstilling håber han at kunne være med til at udbrede i en til tider intens offentlig debat om alt fra nedlukkede erhverv til børnevacciner.  

”Det bliver vigtigt at gøre mere ud af at informere og lære hinanden, at fordi nogle har en anden vurdering, så er de ikke nødvendigvis forkert på den. Samtidig er det vigtigt, at vi bliver enige om, at fakta kan man ikke have holdninger til.”  

Etisk Råds nye formand er klar til udfordringen. Udover hans egen forfremmelse træder blandt andre to meget aktive debattører, psykologiprofessor Svend Brinkmann og læge Ida Donkin, ind som medlemmer af Etisk Råd. Leif Vestergaard Pedersen er selv kendt som en særdeles aktiv sundhedspolitisk debattør og har nu ikke længere et krævende fuldtidsjob, der ellers kunne forhindre ham i at rykke ind i store debatter, når de melder sig.   

Betingelserne for at få et mere synligt og aktivt Etisk Råd har sjældent været bedre. 

Baggrund

  • 2019-: Chefkonsulent, Lundgaard Konsulenterne
  • 2010-2018: Administrerende direktør, Kræftens Bekæmpelse
  • 2005-2010: Sundhedsdirektør, Region Midtjylland
  • Uddannet cand.oecon, Aarhus Universitet 
  • 66 år.
Omtalte personer

Leif Vestergaard Pedersen

Formand, Det Etiske Råd, formand, epilepsihospitalet Filadelfia
cand.oecon. (Aarhus Uni.)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu