Kulturanbefaling af 
Jonas Vejsager Nøddekær

Om det manipulerede vanedyr, Iris Gold og baggrunden for kriserne

Hvordan bliver vi manipuleret til at forbruge mere? Hvad er baggrunden for Haitis politiske krise? Og hvor kom Iris Gold lige fra? Det er nogle af de spørgsmål, Jonas Vejsager Nøddekær har læst, set og lyttet sig til svar på.

Foto: Betina Garcia

Læst

Om

Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

Lige nu læser jeg ’Vanedyr’ af Nicklas Brendborg. Bogen både skræmmer, fascinerer og motiverer på samme tid. Den er en guldgrube for alle os, der gerne vil forstå, hvordan videnskaben (mis)bruges til at snyde menneskets instinkter til at spise mere, købe mere og scrolle mere på vores skærme. Jeg ville ønske, at det var science fiction – for det er grove løjer at læse om laboratorier, der udelukkende arbejder på at manipulere os. Jeg bliver mere og mere klar over, hvordan jeg også snydes til at være en anden forbruger, end jeg egentlig har lyst til at være, og hvorfor det har været så svært for mig at lægge dårlige vaner på hylden som for eksempel et stort forbrug af sodavand (men jo, det er faktisk lykkedes, jeg drikker aldrig sodavand)! Så læs endelig bogen, hvis du vil lære mere og samtidig udfordres på dine egne ubevidste vaner.

Set

Tilbage i januar var jeg i DR Koncerthuset for at høre ’Black Voices – A Tribute’. Koncerten var en hyldest til den sorte kvindelige musikhistorie præsenteret af Caroline Henderson, Barbara Moleko, Karen Mukupa, Nabiha og Iris Gold. Og jeg var blæst omkuld. Især Iris Gold, som jeg ikke kendte inden koncerten, gjorde et kæmpe indtryk på mig. At have sangerinden i ørerne er som at lytte til kvindelig og rar power. Det er som at have overskud fanget i et lydunivers. Ikke kun derfor, men også derfor, bør alle give Iris Gold en chance. 

Hørt

Og så til den mere tunge ende af skalaen. International Crisis Group har en række podcastserier, og jeg hører dem for at blive klogere – klogere i dybden og ikke i bredden. På lidt over en halv time dykkes der langt ned i et aktuelt emne i en afkrog af international politik. Alt fra Etiopiens kamp for adgang til havet til Haitis politiske krise formidles af folk med viden og indsigt. Min arbejdsdag er fyldt med konsekvenserne af disse konflikter og tendenser ude i verden, nemlig de mennesker, der berøres, og at forstå baggrundene og konteksterne over en opvask eller en løbetur er derfor utrolig værdifuldt. Det er på engelsk, det er ret smalt, og det er ofte ret tungt. Men det er en måde at få en dybere indsigt på, og det er et godt supplement til mere klassiske danske og internationale mediers baggrundsanalyser. Podcastene kan findes på www.crisisgroup.org.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu