Analyse af 
Claus Kragh

Grøn våbenhvile mellem USA og Kina

USA og Kina deklarerede under COP26 en overraskende klimapolitisk våbenhvile. Samtidig fremstod EU og Storbritannien under topmødet som en ambitiøs og stærk klimapolitisk alliance uden sædvanlige Brexit-sprækker. Er klimatruslen blevet en fredsskabende faktor?

Det tager tid at fordøje en COP. Det to uger lange klimatopmøde byder sædvanligvis på så mange nye meldinger og så megen politisk og diplomatisk aktivitet, at der går uger – hvis ikke måneder – før man rigtig har forstået, hvad der egentlig skete.

Med det forbehold ser COP26 i Glasgow ud til at blive et vigtigt topmøde – et topmøde, der i de kommende år vil tjene som inspiration for både aktivister i habitter og for stålsatte unge, der mener, at verden skal gå all-in på den grønne omstilling.

Topmødet fra den 31. oktober til 12. november gav anledning til en myriade af initiativer, fra sektorspecifikke industrialliancer om grønt stål og cement over globale initiativer til eliminering af metangas, udfasning af kul og tilrettelæggelse af grønne skibsruter.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu