Klimakritisk bondeoprør mister pusten før hollandsk valggyser

Hollandsk politik er i permanent opbrud. Valget i november kommer til at handle om boliger, mistillid til myndighederne og ulighed, mens klimaindgreb over for landbruget er gledet ud af fokus. Mulige statsministre er den grønne socialdemokrat Timmermanns og den nye liberale leder Dilan Yesilgöz, der er indvandrer, anti-woke og optaget af lov og orden.

Foto: Piroschka Van De Wouw/Reuters/Ritzau Scanpix
Claus Kragh

Holland og Danmark står ikke kun sammen om at donere F16-fly til Ukraine. De to lande er også tætte makkere i EU, hvor de traditionelt har delt en linje præget af ønsker om stram finans- og asylpolitik og en grøn omstilling med fokus på erhvervsmuligheder. Når det gælder kød- og mælkeintensivt landbrug, har begge lande været enige om at tage fløjlshandskerne på.

Rent indenrigspolitisk er to vesteuropæiske, overvejende protestantiske velfærdsstater også præget af så mange fælles værdier og udfordringer, at det giver god mening at sammenligne udviklingerne i de to lande, når der er valg, sådan som det er tilfældet i Holland 22. november.

I Danmark har der særligt været opmærksomhed omkring det klimakritiske bondeparti BBB, der har stået til massiv fremgang med en retorik, der ligner Inger Støjbergs i Danmark.

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu