Kortsigtede aktiemarkeder har forsinket den grønne omstilling: Skal teknokraterne overtage klimakampen?

GRØN OMSTILLING De finansielle markeder tager ikke højde for klimaforandringernes konsekvenser, lyder vurderingen oven på en ny analyse fra Nationalbanken. Nu kigger mange på centralbankerne som krisens redningsmænd. Men der er langt fra enighed om, hvor langt de kan strække deres beføjelser i kampen mod den globale opvarmning.

Det er tirsdag aften, 29. september 2015, og der er dækket pænt op til fest i forsikringsgiganten Lloyd’s store festlokale. Til en såkaldt city dinner i en skyskraber med udsigt over Londons finansielle distrikt er forsikringsindustriens elite samlet. Der er levende lys på bordene, vin i glassene, sorte smokings i familiebils-prisklassen og spredt, gemytlig smalltalk mellem langbordene.

Men da guvernøren for den britiske centralbank, canadieren Mark Carney, træder op på scenen som aftenens hovedtaler, tager stemningen en drejning.

”Jeg er bange for, at jeg kommer til at holde en tale uden vittigheder,” indleder han, ”så I må hellere fylde glassene godt op og forberede jer.”

Login