Kristian Jensen: Danmarks placering i Brexit-forhandlinger er afgørende

Udenrigsminister Kristian Jensen er ikke i tvivl om, at forhandlingerne efter Storbritanniens beslutning om at forlade EU er den største udenrigspolitiske opgave. Både for at ”placere Danmark rigtigt”, men også for at forme det nye EU. Det skal være mindre, men stærkere, siger han.

Brexit, kupforsøg i Tyrkiet, Trump på vej mod Det Hvide Hus og en fortsat krig mod IS. Der er nok af udenrigspolitiske begivenheder at holde styr på for udenrigsminister Kristian Jensen (V) efter en særdeles begivenhedsrig sommer. Emnerne blev diskuteret ivrigt på det årlige ambassadørmøde i sidste uge, hvor udenrigsministeren kunne tale direkte med hele sin stab af ambassadører og diplomater om Danmarks udenrigspolitiske prioriteringer det næste års tid. Én opgave overskygger dog alle de andre: At placere Danmark rigtigt i de kommende forhandlinger om at håndtere Brexit.

Udenrigsministeren gentager på den ene side regeringens hidtidige standpunkt om, at Danmark vil hjælpe briterne med at få en god aftale. Men han siger også, at der er mange konflikter med briterne, og at Danmark først og fremmest vil arbejde for egne interesser. Samtidig siger Kristian Jensen, at Danmark må udnytte forhandlingerne til at reformere EU til et mindre, men stærkere samarbejde. Og så stiller han spørgsmålstegn ved sammenhængen i EU-politikken hos regeringens største støtteparti, Dansk Folkeparti, efter at forsvarsordfører Marie Krarup i et interview med Mandag Morgen i sidste uge sagde, at EU er en større trussel end Putin.

Hvad er Danmarks vigtigste udenrigspolitiske opgave det næste års tid?

Login