Læren af coronakrisen: WHO må nytænkes

KOMMENTAR: Er der noget, den nuværende pandemi burde have lært os, så er det, at vi ikke kan fortsætte med at have en politisk og økonomisk svag og handlingslammet Verdenssundhedsorganisation.

”Covid-19 respekterer ikke lukkede grænser. Selv hvis de fleste lande lykkes med at bremse sygdommen i løbet af de næste par måneder, kan virus kunne vende tilbage, hvis pandemien forbliver alvorlig nok andre steder. Verdenssamfundet må forstå, at så længe covid-19 er et eller andet sted, er vi nødt til at handle, som om virussen er overalt. At slå denne pandemi ned vil kræve en hidtil uset grad af international finansiering og samarbejde.”

Citatet kommer fra Verdenssundhedsorganisationens, WHO’s, næststørste frivillige bidragyder. Og nej, den næststørste frivillige bidragyder efter USA er ikke Kina eller en anden stat. Det er The Bill & Melinda Gates Foundation, og citatet er fra Melinda Gates. Hun formulerede sig sådan i en pressemeddelelse, hvori fonden øger sit i forvejen astronomiske bidrag til WHO med yderligere 1,7 milliarder kroner til at understøtte udviklingen af behandling og vaccine mod covid-19. Vel at mærke oven i de 3,7 milliarder kroner, som fonden i forvejen bidrager med direkte til WHO og mange yderligere milliarder, som fonden donerer via deltagelse i GAVI, et offentlig-privat partnerskab, der tilbyder vaccinationer til fattige lande, og som oprindeligt er stiftet af Gates fonden.

UDMELDINGEN FRA MELINDA GATES kom karakteristisk nok lige umiddelbart efter, at den amerikanske præsident rettede en kraftig kritik mod WHO og proklamerede, at det amerikanske bidrag til organisationen ville blive indefrosset indtil videre. Trump anklager WHO for at være for Kina-venlig.

Login