Lavhastighedssamfundet

Danmark er ved at udvikle sig til et lavhastighedssamfund. Beslutningstempoet må op i det danske samfund, hvis ikke de asiatiske vækstøkonomier skal overhale os. Et højhastighedsnetværk kunne være et sted at starte, mener Mandag Morgen

Danmark er ved at udvikle sig til et lavhastighedssamfund i forhold til de lande, vi ynder at sammenligne os med.

Det må være konklusionen, når man studerer de sidste ti års tal for den økonomiske vækst og produktiviteten. Danmark har siden 1995 ligget i den tunge end blandt OECD-landene, og den høje produktivitet og værditilvækst, som tidligere var Danmarks adelsmærke, er afløst af produktivitetskrise og forringet konkurrenceevne. Skriften stod malet på væggen forleden, da det blev oplyst, at dansk økonomi i 2009 skrumpede med 5,1 pct. – det største fald siden Anden Verdenskrig.

Som man kan læse i denne udgave af Mandag Morgen, er Danmark en af de udviklede vestlige økonomier, der aktuelt befinder sig i den dybeste vækstkrise. Symptomerne omfatter bl.a. et stigende antal konkurser og svage tal for detailhandlen. Og vores eksportvirksomheder kan ikke følge med resten i det opsving, der er undervejs i Asien og USA.

Login