Historien i tal

Ledige i yderkommuner kommer lige så hurtigt i job som i større byer

Folk der mister deres job, når den lokale virksomhed lukker, finder i høj grad et nyt arbejde i land- og yderkommuner, selvom væksten i disse kommuner er udfordret, viser analyse fra Kraks Fond for Byforskning.

Bliver man fyret og bor i en yderkommune, så er det sværere at finde et nyt job i forhold til i de større byer. Det har nok længe været den gængse opfattelse. Men ny forskning viser, at situationen på landet ikke er meget værre på land end i by, når man ser på personer, der er i job igen inden for to år efter fratrædelse, konkluderer Kraks Fond for Byforskning (KFB).

Undersøgelsen har fulgt 120.000 danskere i perioden 2007-2013. Selv i yderkommuner er mindre end en ud af ti stadig ledige to år efter, at deres arbejdsplads har drejet nøglen om. Og det på trods af finanskrisen fra 2008 og selvom væksten i disse kommuner er udfordret.

Der er ikke stor forskel for kommunetyperne i forhold til beskæftigelsesgraden blandt fratrådte i perioden. Finanskrisen i 2008 giver et ’naturligt’ dyk i beskæftigelsen.

De fleste fratrådte i de fire kommunetyper er beskæftigede to år efter en fratrædelse. 6-8 procent forbliver ledige, og 2-4 procent går på pension mv. Samtidig starter lidt under 4 procent af de fratrådte en uddannelse.

Desuden viser forskningsstudiet, at når danskere mister deres arbejde på grund af en virksomhedslukning, så er det ikke sandsynligt, at de flytter til en anden kommune i jagten på nyt job. Ifølge Kraks Fond Byforskning er der mange faktorer, der spiller ind, før man flytter. Blandt andet betyder det danske velfærdssystem, at man som arbejdsløs ikke bliver nødt til at gå fra hus og hjem med det samme, når man er blevet fyret.

Hent PDF

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu