Ligestilling på jobbet starter i familien og Folketinget

Danmark har et af de mest kønsopdelte arbejdsmarkeder i verden. Trods mange års debat om at få mere balance mellem mænd og kvinder på studier og arbejdspladser går det umådeligt langsomt med at rette op på skævheden. Skal kløften mindskes, forudsætter det en bred palet af indsatser som f.eks. flere fædre på barsel, større opmærksomhed om udfordringen i de enkelte virksomheder og brancher, øget fokus på lønstrukturen mellem arbejdsmarkedets parter, konkrete måltal for unges studier og større vilje fra kvinder til at sprænge glasloftet for at blive leder.

Torben K. Andersen

I Danmark bryster vi os ofte af et meget fleksibelt arbejdsmarked og et progressivt syn på ligestilling.

Men faktisk er det danske arbejdsmarked også kendetegnet ved at være et af verdens mest kønsopdelte, og trods mange års forsøg på at luge ud i mandehørmen og hønsegården for at skabe større balance, sker udviklingen i sneglefart.

Skal den enorme skævhed mellem de to køn mindskes, forudsætter det, at hele paletten af værktøjer skal i brug – både i form af bl.a. ændret barselsorlov, større opmærksomhed om udfordringen i de enkelte virksomheder og brancher og øget fokus på lønstrukturen mellem arbejdsmarkedets parter.

Se videografikken om det kønsopdelte arbejdsmarked.

Læs også: Det kønsopdelte arbejdsmarked

En mulighed er også at lave konkrete måltal for at få mænd til at vælge ”kvindeuddannelser” og kvinder til at vælge ”mandeuddannelser”, da der på trods af talrige initiativer om at få en større kønsmæssig balance i uddannelserne fortsat er enorme forskelle. Udviklingen går faktisk den forkerte vej: Andelen af kvindelige elever falder inden for en række ”mandefag” som murer, tømrer, elektriker og mekaniker.

En ændret rollefordeling i den enkelte familie og en større vilje blandt kvinder til at sprænge glasloftet for at blive leder er også nødvendigt, hvis arbejdsmarkedet skal blive mere lige.

Det er nogle af konklusionerne i Mandag Morgens analyse af det kønsopdelte arbejdsmarked. Afdelingsleder Lisbeth Pedersen fra SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd mener, at den danske model har fejlet:

”Vi har et meget kønsopdelt og stivnet arbejdsmarked. Vi har en meget fastlåst struktur – både i forhold til, hvor kvinder og mænd er ansat, og til lønnen. Det er meget svært at få denne stivhed løsnet op. Det er ret alvorligt. Tidligere har man også troet, at hvis vi bare uddannede kvinderne noget mere, ville det nok gå. Men erfaringerne har vist, at det langtfra er nok. Udviklingen går meget langsomt. Også for langsomt,” siger Lisbeth Pedersen.

Arbejdsmarkedet er som et ægteskab

Selv om kvinderne for længst har overhalet mændene på uddannelsesfronten og med stormskridt har bevæget sig højere og højere op i jobhierarkiet, er arbejdsfordelingen og lønforholdene ikke fulgt med i denne udvikling.

Derfor er det danske arbejdsmarked fortsat som et ægteskab, hvor det private er manden, og det offentlige er kvinden, der ofte arbejder på deltid. 

Ud af de ca. 500.000 ansatte i kommunerne er godt tre ud af fire kvinder, og heraf arbejder mindre end halvdelen – 46 pct. – på heltid. Til sammenligning er knap to ud af tre mænd ansat på heltid. Det samme mønster kendetegner regionerne. Her udgør kvinder 79 pct. af de ansatte. Og hvor knap otte ud af ti mænd er ansat på heltid, er det samme kun tilfældet for lidt over halvdelen af kvinderne. Se figur 1.

Tre ud af fire ansatte er kvinder" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/5c4ca-tka_fig04_faerre_kvinder_i_mandefag3.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/d5fb6-tka_fig04_faerre_kvinder_i_mandefag3.png | Forstør   Luk

Færre kvinder søger ind på mandeuddannelser, mens flere mænd søger ind på kvindeuddannelser.

Kilde: KL og Danske Regioner. [/graph]

Den store skævhed er en af de alvorligste og mest alarmerende udfordringer for det danske arbejdsmarked, konkluderede Lønkommissionen, da den tilbage i 2010 satte fokus på de fire fyrtårne – løn, køn, uddannelse og fleksibilitet. Den overordnede konklusion var, at Danmark var ved at få et voldsomt kønsopdelt arbejdsmarked, og at udviklingen gik i den forkerte retning.

Det kønsopdelte arbejdsmarked hæmmer fleksibiliteten, skaber flaskehalse, mindsker produktiviteten og gør det sværere for bl.a. det offentlige at rekruttere den nødvendige arbejdskraft til børnehaver, plejehjem og sygehuse. Det svækker også arbejdsmarkedets evne til at tilpasse sig ændrede konjunkturer og internationale konkurrencevilkår.

Det kønsopdelte arbejdsmarked er også den væsentligste årsag til den fortsat store lønforskel på op mod 20 pct. mellem mænd og kvinder, og det lægger en dæmper på kvinders mulighed for at nå til tops på ledelsesgangen og i bestyrelseslokalet, og Danmark går dermed glip af kvinders store potentiale.

Den store kønsforskel er også en væsentlig årsag til, at kvinder er en klar underskudsforretning for velfærdssamfundet, mener professor Nina Smith fra Institut for Økonomi på Aarhus Universitet.

En nyfødt dansk pige modtager i snit 1,6 million kr. mere fra det offentlige i form af overførsler og offentlige velfærdsydelser, end hun kommer til at bidrage med via skatter og afgifter gennem sit liv.

For en nyfødt dreng er det lige omvendt. Han vil i snit komme til at bidrage med 0,6 million kr. mere, end han vil modtage i sit liv – altså 2,2 millioner mere end den nyfødte pige, viser en analyse foretaget af Nina Smith på baggrund af beregninger fra Det Økonomiske Råds sekretariat.

”Der er behov for at nytænke familievenlige velfærdsordninger som barselsordninger, hvis forskellen mellem mænd og kvinder skal mindskes, og kvinder i større grad skal bidrage til at sikre finanspolitisk holdbarhed,” siger Nina Smith.

Behov for paradigmeskifte

Ikke mindst arbejdsmarkedets parter har et betydeligt ansvar for at finde løsninger på den skæve kønssammensætning og løngabet mellem mænd og kvinder. For som den danske model er skruet sammen, hvor parterne forhandler sig til rette om løn og ansættelsesvilkår, har de hovedansvaret for den nuværende lønstruktur.

Når kvinders løn i den offentlige sektor generelt ligger lavere end mænds, hænger det bl.a. sammen med den måde, lønningerne for forskellige faggrupper blev fastsat på ved Tjenestemandsreformen i slutningen af 1960’erne. Dengang blev kvinder langt hen ad vejen opfattet som marginalarbejdskraft, og det fik betydning for placeringen af mande- og kvindefag i lønsystemet.

Denne lønstruktur har vist sig yderst vanskelig at forandre. Ikke mindst i en økonomisk krisetid, hvor der ikke er mange penge på bordet at forhandle om. Derfor vil det kræve et langt, sejt træk, hvor parterne over en årrække accepterer at rette op på en del af løngabet under devisen ”mandeløn til kvindefag”, hvilket måske også kunne få flere mænd til at passe børn i børnehaver, undervise i skolerne og pleje ældre.

Der synes også at være behov for større gennemsigtighed i løndannelsen. Mange af de virksomheder, der ifølge loven skal lave kønsopdelte lønstatistikker eller ligelønsredegørelser, lever fortsat ikke op til kravene, og derfor er loven blev døbt ”den hemmelige lov”. Og selv om kvinders lokalløn – ifølge en analyse fra KL/KTO – i det offentlige generelt er lavere end mænds, så bliver de lovpligtige lønstatistikker ikke brugt af tillidsrepræsentanterne og medarbejderne til at rette op på forskellene, viser en undersøgelse fra SFI.

Regeringen har bebudet, at den kønsopdelte lønstatistik skal udbygges, så den fremover kommer til at omfatte endnu flere virksomheder i forsøg på at skabe større synlighed og klarhed om eventuelle forskelle i lønnen hos mænd og kvinder – med samme job på samme arbejdsplads. Men uanset om reglerne bliver strammet, hjælper det ikke meget, hvis lønstatistikkerne ikke bliver brugt af medarbejderne.

Nye varer på hylderne

Arbejdsmarkedets parter må også påtage sig en stor del af skylden for det kønsopdelte arbejdsmarked, da de i overenskomsterne på det offentlige område har satset på typiske kvindekrav som ekstra omsorgsdage, børns sygedage og ekstra gode barselsvilkår, mens de i den private sektor har prioriteret typiske mandekrav som højere løn.

Skal det danske arbejdsmarked blive mindre kønsopdelt, er der med andre ord brug for, at varerne på overenskomsthylderne bliver blandet mere, så det offentlige kan tiltrække flere mænd, og det private flere kvinder, mener Lisbeth Pedersen fra SFI.

”Man er nødt til at gøre det langt mere attraktivt for både kvinder og mænd at være ansat i begge sektorer. I dag er det simpelthen vanskeligere at være mor med børn i den private sektor end i det offentlige, da de offentlige lønmodtagerorganisationer har været rigtig gode til at få forhandlet barsel ind i overenskomsterne. Man kan også gøre det mere attraktivt for lavtuddannede mænd at søge over i den offentlige sektor ved at lave mere attraktive arbejdsvilkår for dem, da der fremover vil være mindre brug for dem i den private sektor,” siger Lisbeth Pedersen.

De enkelte virksomheder og brancher kan også gøre meget for at tiltrække flere af det underrepræsenterede køn. Det kan bl.a. være udformningen af jobannoncer, øget fokus på arbejdsmiljø, efteruddannelse, mere fleksibel arbejdstid eller anderledes vægtning af bløde og hårde værdier i lønstrukturen. Fortsætter den nuværende udvikling, risikerer de private virksomheder at spilde penge på at oplære og kvalificere kvinderne, hvorefter de bare smutter ud ad døren for at søge over i det offentlige.

Fokus på studievalg

En anden vej til at rette op på det skæve arbejdsmarked er at få flere kvinder til at søge ind på mandsdominerede uddannelser og få flere mænd til at kaste sig over de kvindedominerede. Som det hedder i ligestillingsminister Manu Sareens perspektiv- og handlingsplan 2013:

”Det kønsopdelte uddannelsesvalg er også med til at bibeholde et kønsopdelt arbejdsmarked, som reducerer graden af fleksibilitet. Det medvirker til flaskehalse, og det fastholder lønforskelle mellem kvinder og mænd. Samtidig får vi ikke den mangfoldighed, som kan bidrage til dynamikken på arbejdspladsen.”

Over 40 pct. af uddannelserne har mere end 75 pct. af det ene køn. Malerfaget er fortsat et af de eneste eksempler på fag, hvor det er lykkedes at opnå en balance mellem kønnene inden for erhvervsuddannelsesområdet. Og på traditionelle mandeområder som forsvaret og politiet er det med målrettede og langsigtede indsatser med en vis succes lykkedes at rekruttere flere kvinder.

Andelen af mandlige elever på en række traditionelle ”kvindeuddannelser” som sosu-assistent, pædagog og sygeplejerske er steget i løbet af de sidste 10 år, viser en opgørelse foretaget af KL’s magasin Momentum. Se figur 2. Men det modsvares af, at tilgangen af kvindelige elever inden for en række traditionelle mandefag som murer, tømrer, elektriker og mekaniker er faldende.

Formanden for FTF, Bente Sorgenfrey, mener, at det kunne modvirkes, hvis man lavede måltal for kønsfordelingen på de forskellige uddannelser. På samme måde som regeringen netop har forpligtet alle statslige institutioner og de 1.100 største børsnoterede virksomheder til at lave måltal for deres bestyrelser og øvrige ledelse.

Hun appellerer derfor til regeringen om at lande en national handlingsplan for bl.a. at øge den kønsmæssige balance i unges fremtidige valg af studier og erhverv:

”Der sker ikke rigtig noget. Det går utrolig langsomt. Derfor bliver vi nødt til at kigge på, om vi skal have nogle måltal og arbejde mere systematisk med området. Det er ikke hensigtsmæssigt, at der ikke er ret mange mænd i daginstitutioner. Folkeskolen er efterhånden også ved at blive kvindedomineret, og i særdeleshed plejesektoren. Der er mange plejehjem med en hæklestue, men ikke mange med et snedkerværksted,” siger Bente Sorgenfrey.

Under det danske EU-formandskab var Danmark vært for en konference om de unges kønsopdelte uddannelsesvalg under overskriften ”Gender, Education, Mobility and Work: How to break down gender segregation in educational choices”.

Den førte til en række anbefalinger fra en gruppe internationale eksperter. De foreslog bl.a. at styrke dialogen mellem forældre og lærere om børns uddannelses- og karrierevalg, etablere nye alliancer mellem uddannelsesinstitutioner og arbejdsmarkedet i form af karrieredage og partnerskaber for at inspirere de unge i deres karrierevalg og fremme brugen af både mandlige og kvindelige rollemodeller for at få et mindre skævt uddannelsesmønster.

En mere ligelig fordeling af barselsorloven mellem mødre og fædre er også en væsentlig nøgle til at løse op for det kønsopdelte arbejdsmarked.

Flere mænd på barsel

Selv om der gennem årene har været massiv fokus på at få flere danske mænd til at tage orlov for at passe børn, tager de fortsat kun ca. 9 pct. af barselsperioden. Hvor mødrene i gennemsnit holdt 276 dage på barselsdagpenge for børn født i 2010, holdt fædrene kun orlov i 26 dage i gennemsnit.

Forskningen har vist, at gabet mellem mænds og kvinders karriereforløb opstår i forbindelse med fødsler og vokser herfra. Mange kvinder ansat i det private søger ligefrem over i det offentlige, hvor barselsordningerne er langt bedre end i det private. Som professor Nina Smith fra Aarhus Universitet udtrykker det:

”Det er tankevækkende, at kvinder klarer sig langt bedre i uddannelsessystemet, og vi bruger mange offentlige skattekroner på at uddanne kvinderne betydeligt længere tid end mænd, og så betaler vi kvinderne for at gå hjemme og passe børn. Det er jo en fejlinvestering af rang. Mener man, at det er bedst, kvinder passer børnene, så må den logiske slutning jo også være, at så skulle flere kvinder uddannes på husmoderskoler og ikke på de dyre universiteter,” siger professor Nina Smith, der selv er mor til fire børn.

Før folketingsvalget i 2011 foreslog S og SF i et fælles ligestillingsudspil, at 12 uger af barselsperioden skal øremærkes til mænd. ”Det er en absolut nødvendighed at arbejde med en bedre fordeling af barslen mellem forældrene,” lød det fra de to partier. Forslaget kom også med i regeringsgrundlaget, men foreløbig har regeringen skudt forslaget til hjørne og har nedsat et udvalg, som skal undersøge konsekvenserne ved at indføre øremærket barsel til fædre.

[graph title="Færre kvinder i mandefag" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Note: 1 Blev kaldt pædagogisk grunduddannelse indtil 2008. , Kilde: Momentum 

Andre nordiske lande som Norge, Sverige og Island har skruet deres orlovsordninger sammen, så betydeligt flere mænd i disse lande nu tager orlov. Island har f.eks. delt barselsorloven op, så tre måneder er reserveret til moren, tre måneder til deling, og tre måneder til faren. Og tager han ikke sin orlov, falder den bort.

Når regeringen tøver med at øremærke en del af barselsordningen til mænd, hænger det bl.a. sammen med økonomien. Øremærkningen i lande som Sverige, Norge og Island er sket i forbindelse med en generel udvidelse af ordningerne. Men med udsigt til offentligt budgetunderskud, så langt øjet rækker, og ønsket om flere hoveder på arbejdsmarkedet ligger en generel udvidelse af barselsordningerne ikke øverst på finansministerens bord.
FTF-formand Bente Sorgenfrey ser gerne, at tre måneder af den nuværende samlede orlovsperiode bliver reserveret til mænd.

”Det kan gavne både arbejdsmarkedet, den enkelte familie og ikke mindst barnet, som kan få en bedre relation til faren,” siger hun.

Der hviler også et stort ansvar på de enkelte virksomheder for at tilskynde flere mænd til at tage orlov ved at signalere, at det er positivt at tage fri fra arbejdet for at passe sit barn. Virksomheder som B&O og TDC har taget initiativer for at få flere af deres mandlige medarbejdere til at tage barsel.

Det mentale glasloft

Alt dette vil dog ikke løse problemet, hvis ikke familierne selv beslutter at lade manden tage mere barsel.

På samme måde må flere kvinder også gribe i egen barm og gå efter at sprænge det såkaldte glasloft, hvis mænds dominans på ledelsesgangen og i bestyrelseslokalet skal brydes. Både Lønkommissionen og Eurobarometer har dokumenteret, at påfaldende få kvinder ønsker at være leder, hvilket selvsagt bidrager til at fastholde den skæve balance.

Danskerne indtager således den lidet flatterende rolle som topscorer på EU-landenes barometer over kønsstereotype opfattelser. Mens 49 pct. af danskerne mener, at kvinder er mindre interesserede i ansvarsfulde poster end mænd, er det kun 16 pct. i Sverige. Se figur 4.

Og det mest bemærkelsesværdige og bekymrende for ligestillingen er, at holdningen blandt danske mænd og kvinder stort set er identisk.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu