Mangel på praktikpladser i industrien koster samfundet kassen

Selv om virksomhederne opretter stadig færre praktikpladser, og selv om flere unge står i kø for at få en plads, så afviser DA at give en egentlig praktikpladsgaranti. Det kunne ellers bryde med en udvikling, hvor industrien ender med at mangle 30.000 faglærte i 2025. En mangel, der ifølge nye beregninger vil koste samfundet 26 mia. kr. i tabt vækst. I stedet for en egentlig garanti vil arbejdsgiverne dog gerne diskutere incitamenter, der kan øge virksomhedernes interesse i at tage flere lærlinge. ”Jeg håber, at trepartsforhandlingerne denne gang kan flytte fokus, så virksomhederne opretter flere praktikpladser. Hvis ikke vi får uddannet flere faglærte, flytter industrien bare arbejdspladser til udlandet, hvor de kan få den arbejdskraft, de har behov for,” siger Claus Jensen, formand for Dansk Metal.

To ministre luftede i forbindelse med fredagens anden runde af trepartsforhandlingerne en garanti om praktikpladser til de unge, der går i gang med en erhvervsuddannelse.

Ender det med, at de tre parter – ud over regeringen er det repræsentanter for lønmodtagere og arbejdsgivere – giver hinanden håndslag på en garanti og ikke mindst finansieringen af den, kan det betyde markant lysere udsigter for unge, der er i gang med en erhvervsuddannelse.

”Hvis unge skal have lyst til at søge ind på erhvervsuddannelserne, skal der være mulighed for at få en praktikplads i en virksomhed. Vi vil gerne sende et klart signal til de unge om, at hvis de vælger en uddannelse inden for en branche med behov for arbejdskraft, kan de også være sikre på at få en praktikplads i en virksomhed,” sagde undervisningsminister Ellen Trane Nørby i fredags.

Login