Masken er faldet hos Samuelsen

Liberal Alliance er endegyldigt trådt i karakter som et antieuropæisk populistparti. Borgerlige EU-skeptikere bør læse det nye europapolitiske oplæg fra Angela Merkels CDU.

Den aktuelle udvikling i Europa giver anledning til megen debat – ikke mindst i borgerlige kredse, hvor EU-skepsissen for alvor er på fremmarch. I Danmark har det fået Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, til endelig at træde i karakter med den lodrette euromodstand, som han gået og rumlet med, siden han fik valutahandlerne i Saxo Bank som partisponsorer.

Anders Samuelsen har ret, når han i en kommentar i Berlingske konstaterer, at den økonomiske situation i Europa er dødsens alvorlig. Til gengæld er resten af Samuelsens analyse først og fremmest opsigtsvækkende, fordi han giver stærkt forsimplede svar på Europas og Danmarks komplicerede økonomiske og europapolitiske udfordringer. Samuelsen mener således, at ”toget er kørt for euroen”, og at eurokrisen er skyld i, at Danmarks finanslov for 2012 viser et underskud på næste 100 mia. kr.

”Er der da slet ingen europæiske lyspunkter?” spørger Samuelsen retorisk og svarer selv:

”Svaret er desværre nej. Men der er lande, der har en - ganske vist minimal - chance for at undgå lavinen. Sverige, Tjekkiet og Tyskland, for eksempel. Og et land som Schweiz har for længst handlet, så man står nogenlunde sikkert. Her er den gode nyhed: Når de lande kan, så kan Danmark også. Hvorfor skulle vi ikke kunne det? Vi er ikke med i euroen, så det kræver blot, at 90 mandater i Folketinget opfører sig ansvarligt og løsriver sig fra Euro Plus-Pagten. Vi kan gå en anden vej, og vi kan - hvis vi handler hurtigt og konsekvent - komme ud på vindersiden.”

Liberal Alliance mener altså tilsyneladende, at Danmarks fremtid er bedst sikret at vælge en placering på sidelinjen i det Europa, der i øjeblikket under tysk lederskab er på vej mod at fuldbyrde Den Europæiske Union efter retningslinjer som ene og alene handler om at skabe finanspolitisk ansvarlighed i alle EU-landene.

I denne højdramatiske og historiske situation har Samuelsen ligesom de konservative i Storbritannien, den nationalkonservative Marine Le Pen i Frankrig, Geert Wilders Frihedsparti i Holland og de såkaldt Sande Finner i Finland valgt at ride med på den bølge af folkelig bekymring, som den aktuelle gældskrise i Europa giver anledning til. Samuelsen har med andre ord  valgt at trække det nationale kort midt i globaliseringens tidsalder. Han beskriver de aktuelle integrationsplaner, som Tyskland har sat sig i spidsen for, som et forsøg på at gennemføre en ”de facto ophævelse af nationalstaten forstået som en konsekvent gennemført overnational europæisk finanspolitik”.

Men det er ikke Tysklands plan. Hvis Samuelsen, der har en fortid som Europa-parlamentariker, gjorde sig den ulejlighed at læse det europapolitiske oplæg, som Angela Merkels CDU vedtog i sidste uge, ville han vide, at Tysklands kristeligt demokratiske union i høj grad har tænkt sig at værne om nationalstaten, den regionale selvforvaltning og de europæiske folks forskellighed, selvom man samtidig vil have juridisk bindende aftaler for den finanspolitiske disciplin i eurozonen og på længere sigt blandt alle 27 EU-lande.

”For CDU er nationalstaterne og deres folks identitet prægende bestanddele af et Europa, der er forenet i forskellighed. Vi ønsker intet centralistisk organiseret og regeret Europa. Derfor går vi ind for regional og lokal selvforvaltning, såvel som for subsidaritet og forholdsmæssighed. Inden for rammerne af de kompetencer, som nationalstaterne har givet den, arbejder Den Europæiske Union efter forbundsstatslige principper,” hedder det i CDU-oplægget, som i øvrigt er gennemsyret af det moderne Tysklands historiske ansvarsbevidsthed og tradition for god og åben regeringsførelse.

Anders Samuelsen og andre borgerlige EU-modstandere ved udmærket godt, at Tyskland ikke er til sinds at forhindre noget medlemsland i at føre en stram finanspolitik og at gennemføre strukturreformer, der kan danne grundlag for en stærkere konkurrenceevne og fremtidig vækst. Tværtimod er dette netop formålet med hele øvelsen. Dét, Samuelsen ikke siger, er, at han er imod den strammere regulering af den finansielle sektor, hvis uforsigtigheder har kastet den vestlige verden ud i den aktuelle økonomiske krise, og som Tysklands regering nu ønsker at holde i langt kortere snor.

Anders Samuelsen har før demonstreret sine evner ud i folkeforførelse. Til gengæld mangler han at give seriøse svar på, hvilken fremtid han ser for Danmark og Europa, hvis alle politikere på kontinentet følger den samme vej som den, han foreslår. Er det 27 nationale valutaer i EU-landene, der skal sætte gamle Europa i stand til at konkurrere med Kina, Indien og Brasilien? Er det nationale devalueringer til kortvarig styrkelse af konkurrenceevnen, han ønsker sig? Eller er det et sammenbrud i det indre marked i Europa, som udgør produktive danske virksomheders hjemmemarked, Liberal Alliancens formand ser som et seriøst bud på fremtiden?

Sandheden er nok snarere den, at det først og fremmest er Liberal Alliances vælgermæssige tilslutning, der ligger Samuelsen på sinde, mens han ansvarsløst lægger opgaven med at føre en fremsynet og sammenhængende europapolitik over til de tre nuværende og de to forhenværende regeringspartier.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel Nicher til det globale marked Næste artikel Slum er en effektiv byplanlægger
Der er jo ingen der har lyst til at bo ligesom på et hospital

Der er jo ingen der har lyst til at bo ligesom på et hospital

KOMMENTAR: Det kan være svært at forsvare en prioritering af udsmykning og arkitektur på et hospital, når budgetterne er stramme. Men det skal vi. For det er godt for patienterne. På Nordsjællands nye superhospital kæmper vi for at udvikle en helt ny type velfærdsbygning, skriver projektdirektør Henrik Schødts.

Nye generationer kan koste S og V magten

Nye generationer kan koste S og V magten

Den kommende valgperiode bliver en af de sidste, hvor Socialdemokratiet og Venstre er de toneangivende partier i dansk politik. Danmarks yngste vælgere vil halvere de to store partier. Deres foretrukne partier er Liberal Alliance, Enhedslisten og Alternativet. Danmark er i gang med et markant generationsopgør, en revolution, der vender op og ned på de politiske partiers styrkeforhold.

Danske whistleblowere er retsløse

Danske whistleblowere er retsløse

655 danske virksomheder har en whistleblowerordning, men hvem beskytter de egentlig? Ordningerne kan ende som et parallelt retssystem, hvor virksomheder klarer kritisable sager internt, så offentlighed og myndigheder aldrig får kendskab til dem.

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Efter afsløringerne af hvidvaskskandalen i Danske Bank og den danske og internationale finanssektors omfattende skattespekulation er det blevet en tand sværere at besætte de øverste poster i dansk erhvervsliv. Her kommer et bud på de kandidater, hvis personlige hæderlighed skal igennem en historisk hård test, før de kan lande i en af de tre tunge topposter, der står ledige lige nu.

Her foregår den digitale jobjagt

Her foregår den digitale jobjagt

KOMMENTAR: For 20 år siden revolutionerede internettets digitale løsninger jobsøgning og rekruttering. Nu er næste bølge på vej. Sociale medier og Google kan blive måden, du finder din næste kernemedarbejder – eller selv får et nyt job. Rekrutteringsekspert Frederik Lysgaard giver dig en guide til fremtidens jobmarked.

Danmark dumper i europæisk whistleblower-undersøgelse

Danmark dumper i europæisk whistleblower-undersøgelse

Danmark skraber bunden, når det gælder beskyttelse af whistleblowere. Det viser en undersøgelse af whistleblowerlovgivningen i samtlige EU-lande, hvor Irland lægger sig i top. Europa-Parlamentet kræver minimumsregler.

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Mandag Morgen har bedt Kvinfo-direktør Henriette Laursen om tre kulturanbefalinger. Hun fremhæver både tv-serien Babylon Berlin og forfatter Aydin Soei, og så har hun overhørt et citat til en demonstration for seksuelt samtykke.

Guide til den gode whistleblowerordning

Guide til den gode whistleblowerordning

Overvejer du, om der er brug for en whistleblowerordning i din virksomhed eller på din arbejdsplads? Her er 7 af de vigtigste spørgsmål, du skal tage stilling til, før du går i gang.

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Halvdelen af de store bankers topchefer ville efter alt at dømme være dumpet på Finanstilsynets nye skærpede praksis for egnethedsvurderinger. Det viser en gennemgang af bankdirektørernes cv’er. Der er brug for mere transparens i tilsynets vurderingsgrundlag, lyder det fra eksperter.

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

KOMMENTAR: Kina bruger de amerikanske techselskabers krise med datalæk og fake news til at eksportere sin model for styring af internettet og software til kontrol og overvågning.

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Flere pensionskasser bekender nu åbenlyst politisk kulør og arbejder for at presse nøje udvalgte politiske agendaer igennem over for de virksomheder, de investerer i. Vi ser nærmere på tre af de absolut mest aggressive pensionsspillere, der kæmper for hver deres agenda.

Et gult wake-up call til den grønne elite

Et gult wake-up call til den grønne elite

ANALYSE: Den grønne omstilling er ikke bæredygtig, hvis den tager fra de fattige og giver til de rige. Det har Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, måttet indse. Det samme skal resten af EU forholde sig til, hvis man vil af med kulindustrien, der beskæftiger 480.000 mennesker i Europa.

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

ANALYSE: Det danske erhvervsfremmesystem trængte til en overhaling – så langt har de fleste været enige. Men det system, der træder i kraft den 1. januar, betragtes af mange som et misfoster, hvor alt for mange af de ting, der rent faktisk fungerede i det gamle system, risikerer at gå tabt.

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Teknologi har disruptet demokratiet. Specialiserede digitale platforme med teknikker fra moderne corporate marketing gør det let at starte et nyt parti eller en borgerbevægelse. Amerikanske NationBuilder har bidraget både til Donald Trumps valgsejr og til at skaffe gadebelysning ved den utrygge Nørrebro Station.

Europas nationale demokratier skælver

Europas nationale demokratier skælver

Politikere i de europæiske lande får stadigt sværere ved at danne regeringer og føre politik, for når de politiske yderfløje vokser, reduceres evnen til at finde kompromisser. Splittelsen hjælpes på vej af russisk støtte til fløjene.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Tyskland er et af de få lande, der har valgt at indføre lovgivning som led i kampen mod desinformation. ”Facebook-loven” som den populært kaldes er imidlertid blot ét af flere initiativer, som tyskerne har indført for at bekæmpe indflydelsesoperationer, desinformation og propaganda.

Mads Øvlisen: ”Vi bliver nødt til at modernisere kapitalismen”

Mads Øvlisen: ”Vi bliver nødt til at modernisere kapitalismen”

INTERVIEW: Kapitalismen mangler at tage hensyn til den kompleksitet, der er kommet i vores samfund. Nationalstaten og internationale organisationer kan ikke alene løse nogle af de store udfordringer, vi står overfor. Virksomhederne er nødt til at tage et ansvar, mener den tidligere topchef i Novo Nordisk.

Nationalbankdirektør stod i spidsen for omfattende aktieudlån

Nationalbankdirektør stod i spidsen for omfattende aktieudlån

I sine mange år i ATP stod nationalbankdirektør Lars Rohde i spidsen for talrige aktieudlån, hvor landets største pensionskasse ikke havde nogen kontrol med, hvad deres aktier blev brugt til. En stor del af de mange udlån foregik via en konstruktion i Luxembourg, som ATP selv betegner som kreativ.

Aarhus-model breder sig: Udsatte får 50.000 kr. til et bedre liv

Aarhus-model breder sig: Udsatte får 50.000 kr. til et bedre liv

Fire kommuner tester lige nu, om det kan betale sig at investere i et bedre liv for langtidsledige og socialt udsatte med 50.000 kr., som de selv råder over. Erfaringerne fra et lignende projekt i Aarhus er gode, men lovgivning kan stoppe yderligere udbredelse af de gode erfaringer.

Fire ud af ti vælgere vil skifte parti

Fire ud af ti vælgere vil skifte parti

Aldrig før har meningsmålinger vist så få vælgere vandre over midten som nu. Men blandt partierne internt i både blå og rød blok er der gang i vælgerstrømmen. Hele 37 pct. af vælgerne vil stemme på et andet parti. Det er ikke vælgerne, som har flyttet sig. Det er partierne, siger valgekspert.

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

KOMMENTAR: Som ung er man bange for at vælge den forkerte uddannelse, men vejen til læring og opkvalificering vil være langt bredere fremover. Udfordringen bliver ikke, om man vælger rigtigt, men i langt højere grad om man kan begrænse sig.

Ikke alle ledere er magtliderlige psykopater

Ikke alle ledere er magtliderlige psykopater

KOMMENTAR: Vi har alle mødt en dårlig leder, der kun er leder for magtens og pengenes skyld. Men er det et retvisende billede af den danske lederstab? Og hvis ja, skaber vi så bedre ledelse ved at fremhæve de dårlige eksempler?

Sådan organiserer du den digitale innovation

Sådan organiserer du den digitale innovation

KOMMENTAR: For at få succes i den digitale æra er organisationer nødt til at skabe både inkrementel og radikal innovation – med brugeren i centrum. Ved at bruge to forskellige typer innovationsenheder kan organisationer parallelt optimere kerneforretningen og udforske radikale innovationer, der kan sikre fremtidens succes.

8 verdensmål for fremtidens 'hotte' ledere

8 verdensmål for fremtidens 'hotte' ledere

KOMMENTAR: Ikke kun jordens klima bliver varmere og tvinger virksomhederne til at omstille sig til et markant anderledes erhvervssamfund. Forretningsklimaet bliver også varmere og kræver et nyt ledelsesparadigme. Her er portrættet af en 'hot' leder.

Venstre taber kampen om Udkantsdanmark

Venstre taber kampen om Udkantsdanmark

Udflytninger af statslige arbejdspladser har ikke hentet vælgerne "hjem" til Venstre. Ved det kommende valg står Venstre til at gentage det historisk dårlige resultat fra valget i 2015.

To borgerlige statsministre, to personligheder, to ledere

To borgerlige statsministre, to personligheder, to ledere

Udgivelsen af to nye bøger om hhv. Poul Schlüter og Lars Løkke Rasmussen er en god anledning til at sammenligne de ledelsesstile, som er og har været de to borgerlige statsministres personlige fingeraftryk på hver deres epoke.

Sådan ser et politisk opbrud ud på dansk

Sådan ser et politisk opbrud ud på dansk

KOMMENTAR: Partiernes størrelse er næsten uændret – men alligevel vil den logik, der har opdelt dansk politik i en blå og en rød blok, være kraftigt udfordret efter valget.

Nu er det de røde der vinder på udlændingepolitikken

Nu er det de røde der vinder på udlændingepolitikken

Siden folketingsvalget i 2001 har udlændingepolitikken flyttet titusinder af stemmer fra rød til blå blok. I denne valgperiode er det lige omvendt. Nu flytter udlændingepolitikken stemmer fra blå til rød blok. Socialdemokratiet og Radikale trækker læsset. Det kan afgøre det kommende valg.