Matematik står øverst på min ønskeseddel

Stærke kundskaber i matematik er én af de vigtigste forudsætninger for at få en god uddannelse, men den seneste PISA-undersøgelse viser, at de danske unge har for dårlig talforståelse.

Jeg blev oprigtig talt ked af det, da jeg læste den netop offentliggjorte PISA-test, som igen svinger hammeren over det ømme punkt hos danske skoleelever: matematikken.

Og det er rigtig kedelig læsning, for siden sidste test i 2009 er de 15-årige danske skoleelever blevet dårligere til matematik, og gruppen af rigtig dygtige danske matematikelever er blevet mindre.

Den nye PISA-undersøgelse er dokumentation for en udvikling, som vi på Niels Brock har registreret gennem de senere år, og som vi derfor har valgt at tage konsekvensen af. På vores handelsgymnasier har vi netop indført obligatoriske matematiktest af vores førsteårselever, og fra næste skoleår indføres matematik på B-niveau i samtlige studieretninger.

Vi har indført den obligatoriske matematiktest – som viser, om eleverne kan matematik på 9.-klasses-niveau – fordi vi kan se, at alt for mange elever ikke er gode nok til matematik, når de begynder hos os. Vi ved fra forskningen, men også fra hverdagen med unge mennesker, at de, som har svært ved matematik, ofte også har svært ved andre fag. Hos nogle påvirker det lysten til at lære, på helt samme måde som hvis man ikke kan læse.

Jeg er selv mor til tre børn og forstår godt forældre, der synes, det er mærkeligt, når deres børn som nyslåede studenter pludselig skal til at supplere med diverse fag for at få lov til at søge ind på drømmestudiet. Ikke alle forældre – og for den sags skyld heller ikke alle studenter – har fundet ud af, at universiteterne har indført skærpede krav til især niveauet i matematik. Langt de fleste studier kræver i dag matematik på B-niveau, og det er grunden til, at vi nu har matematik B i samtlige studieretninger.

Følg Anya Eskildsen

Modtag en automatisk e-mail, hver gang Anya Eskildsen skriver nye indlæg på MM Blog.

Log på mm.dk med din mail og adgangskode, og klik på "Rediger profil" for at vælge, hvem du vil følge. Du kan også abonnere på udvalgte dagsordener og modtage en mail, hver gang Mandag Morgen publicerer nyt indhold på dine interesseområder.

Opret en gratis profil til mm.dk

International adgangsbillet

Samtidig er matematik et rigtig stærkt adgangskort til en karriere i udlandet, og matematikkens regler er måske det mest globale sprog i verden. På Niels Brock ønsker vi at udvikle et internationalt mindset hos de studerende, og det er også en af grundene til, at vi har oprustet inden for matematikken.

Jeg oplever, at matematiklærerne på Niels Brock er begejstrede for denne oprustning. Og vi tager virkelig de unge, nye studerende under vores vinger, hvis de ikke består matematiktesten på 1. år. Vi har obligatorisk ekstraundervisning, tilbyder matematikmentorer og gør i det hele taget, hvad vi kan, for at løfte vores elever op på det niveau, de burde have nået, da de forlod folkeskolen.

Langt de fleste af vores elever klarer matematiktesten helt smertefrit, de har matematikkompetencerne svarende til 9. klasse i orden. Og for langt de fleste af dem, der ikke klarer testen i første omgang, lykkes vores matematiske oprustning. Men for enkelte kan konsekvensen være, at de ikke kan fortsætte på Niels Brock. Det er drønærgerligt for den enkelte elev, men en naturlig konsekvens af, at vi har tårnhøje faglige ambitioner for vores elever.

Derfor er mit ønske til jul, at de nye PISA-resultater ikke bliver pakket væk, men måske pakket ind og lagt under juletræet hos undervisningsministeren og folkeskolens ledere og lærere. Det er måske ikke nogen fed julegave, men vi er nødt til at tage vores unges manglende matematikevner virkelig alvorligt.

Læs flere indlæg af Anya Eskildsen her.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu