Merkel har et år til at redde Europa

Når Lars Løkke Rasmussen og de 26 andre stats- og regeringschefer i EU sidst på ugen atter samles omkring deres leder, Tysklands kansler Angela Merkel, i Bruxelles, vil de efter alt at dømme acceptere, at EU går videre med den store samarbejdsaftale med Tyrkiet, som Merkel og den tyrkiske regering fremlagde i sidste uge. Selv om mange af planens elementer møder skarp kritik fra både venstre og højre side i det politiske spektrum, har ingen af Merkels 27 kolleger i Det Europæiske Råd lyst til at afspore den tyske kanslers plan. Ingen af dem har nemlig noget seriøst bud på, hvordan man i fællesskab skal håndtere den historiske flygtninge- og migrantkrise, der truer EU’s fremtid. To af Tysklandes førende europapolitiske eksperter forklarer, hvorfor den tyske kansler pludselig har forvandlet sig fra en blød humanist til en kynisk realpolitiker.

”Hun bør måske en gang imellem minde sig selv om at orientere og at lytte. For uanset hvor stærk hun er, og hvor stærkt Tyskland er, kan hun ikke beslutte på vegne af de 27 andre.”

Sådan sagde Kristian Jensen om Tysklands kansler, Angela Merkel, under et besøg i Washington i sidste uge. Danmarks udenrigsminister satte dermed bramfrit ord på, hvad de fleste udenrigsministre og diplomater over hele Europa tænker om den tyske kansler lige nu.

”Hun er blevet beskyldt for at sende en invitation ud til flygtninge over hele verden: ’Kom til Tyskland, du er velkommen her, vi har et hus og et job, og her er dejligt at være’,” uddybede Kristian Jensen, som samtidig hilste Angela Merkels seneste politiske initiativ i forhold til flygtningekrisen velkommen.

Login