Mette Frederiksens balancegang

Før sommer stod rød blok til valgsejr i meningsmålingerne – nu er der dødt løb mellem de to blokke. Efter sine tilnærmelser til DF skal Mette Frederiksen nu forberede Socialdemokratiet på tre valg: valgene til kommuner og regioner til november og folketingsvalget om senest to år.

Jens Reiermann

Partiernes tilstandsrapport

Efteråret er højsæson for politiske landsmøder. Mandag Morgen analyserer hvert parti forud for dets landsmøde. I denne uge er det Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og De Radikale.

Mette Frederiksens balancegang

Alle kigger på Thulesen Dahl

Kuk, kuk – har nogen set Morten Østergaard?

Før sommerferien ville et solidt flertal af vælgerne bære Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, i guldstol ind i Statsministeriet. I dag er flertallet svundet ind til marginaler.

Efter to år i Statsministeriet er Lars Løkke Rasmussen så langt fra slidt ned. Tværtimod.

Selv om Socialdemokratiet har strammet sin udlændingepolitik og på det politiske plan samarbejder mere og mere med Dansk Folkeparti, er der i modsætning til sidste års kongres ikke længere medvind i meningsmålingerne. Til gengæld er årtiers nedgang vendt, og S er nu efter tre års fremgang oppe på mere end 40.000 medlemmer. 

Det skal de tale om

Mette Frederiksen gentager igen og igen den socialdemokratiske kernefortælling om lighed. Det vil hun også gøre fra talerstolen i Aalborg i weekenden. Og regeringen har med sit forslag til en skattereform leveret et godt afsæt for den diskussion, der i socialdemokratisk optik fuldstændig forventeligt vil tage afsæt i et ’os’ og et ’dem’. Nemlig os (socialdemokrater), der er for lighed, og så dem (regeringen), der ”med åbne øjne vil øge uligheden”, som skatteministeren udtrykte det ved præsentationen af regeringens skattereform for 14 dage siden.

Det går op og ned for S

Figur 1 | Forstør   Luk

Socialdemokraterne har tabt fem mandater i meningsmålingerne siden januar i år.

Kilde: Kasper Møller Hansen for Altinget pba. af meningsmålinger fra Gallup/Berlingske, Voxmeter/Ritzau, YouGov/MetroExpress, Altinget/Nordstat, Greens/Børsen og Epinion/DR.

Fordelingspolitisk vil diskussionerne vise et Socialdemokratiet Classic, og det vil blive bøjet i neon, når landsmødet vedtager det nye principprogram ’Fælles om Danmark’, hvor begreberne lighed og social retfærdighed står i centrum. Den stigende ulighed er også et af de emner, hvor S er tættest på de andre partier i rød blok. Med særlig brod til Venstre vil man ikke bare diskutere ulighed i kroner og øre, men også i geografi. Topskattelettelser gavner primært borgere i Nordsjælland og i enkelte velhavende postnumre i Aarhus-området, og det vil ikke gå upåtalt hen.

Det nye principprogram viser også partiets skifte i udlændingepolitikken, når det fremhæves, at ”vi kan ikke tage imod flere udlændinge, end det er muligt at integrere effektivt.” I det nuværende program ’Hånden på hjertet’ fra 2004 understreges det derimod, at ”udlændinge og asylpolitik skal altid afspejle humanisme og solidaritet.”

På det nye grundlag kan Mette Frederiksen tale om en strammere værdi- og udlændingepolitik, vel vidende at også vælgerne i den ene måling efter den anden har netop udlændingepolitikken øverst på dagsordenen. Her ligger Socialdemokratiet tættere på Dansk Folkeparti end på resten af rød blok.

Og så vil Mette Frederiksen slå et slag for det grønne. Lige nu hverver partiet nye medlemmer under sloganet ’Støt vores klimakamp’. Netop på miljøområdet har Socialdemokratiet mulighed for at vise kant, ikke bare i forhold til Lars Løkke, men også til Thulesen Dahl.

Det vil de ikke tale om

At meningsmålingerne ikke bringer fremgang. At den stramme udlændingepolitik og samarbejdet med DF har øget afstanden mellem S og de naturligt allierede i rød blok. At Enhedslisten og de radikale i fuld offentlighed diskuterer, hvilke næsten ultimative og delvis modsatrettede krav de efter en mulig socialdemokratisk valgsejr vil stille Mette Frederiksen.

Formandens form

Med Mette Frederiksen som formand er Socialdemokratiet vælgermæssigt på samme niveau som ved valget i 2015. Ikke bedre, men heller ikke dårligere.

På de indre linjer står Socialdemokratiet stærkere end længe. Nu diskuterer man ikke længere udlændingepolitik med hinanden, men med vælgerne, og selvfølgelig også med de andre partier. Det er i høj grad Mette Frederiksens fortjeneste. 

Status før kommunalvalget

Kongressen vil med sin diskussion af lighed og velfærd fungere som optakt til kommunal- og regionsrådsvalget, som Mette Frederiksen prioriterer helt i top. Hun har allerede besøgt mere end 40 kommuner, og målet er, at alle 98 skal have besøg af S-formanden inden valget.

Ved valget i 2013 fik S de fleste stemmer, men Venstre de fleste borgmestre. I regionerne er der rødt flertal i tre ud af fem, og det vil være overraskende, hvis partiet taber en af dem. Alt tyder på, at Mette Frederiksen til efteråret kan notere sin første valgsejr som formand for Socialdemokratiet.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu