Microsofts skattesag er bare begyndelsen

Det er ikke kun i Danmark, at vi pludselig ser spektakulære skattesager mod globale virksomheder som for eksempel SKAT’s krav mod den amerikanske it-gigant Microsoft på 5,8 milliarder kr. Fra Bermuda til Schweiz vokser presset på eksotiske skattely og europæiske lande, der lukrerer på uklare skatteregler. ”Selskabsskattens integritet er på spil,” lyder det i en opsigtsvækkende rapport fra OECD.

Søg på Google efter ”billige flyrejser til Paris”. Ser du en annonce fra SAS eller et andet flyselskab? Klik på annoncen. Du er nu, uden at vide det, i en ”dobbelt irsk-hollandsk sandwich”.

Det handler ikke om, at du har bestilt et stort glas whisky og en ostemad, men om en kompliceret selskabskonstruktion, der giver anledning til frustration hos skattemyndigheder verden over. Med dit klik har du udløst en betaling fra flyselskabet til Googles irske selskab, hvorefter en verdensomspændende kæde af finansielle transaktioner får din planlagte weekendtur til Paris til at ligne en gåtur til bageren. Alt sammen for at Google kan minimere sin skattebetaling.

Læs også historien "Med tungen lige i munden" om, hvordan både store og små virksomheder spekulerer i udenlandske skattely.

Login