Når svaret er det rigtige spørgsmål

Jeg plejer at hævde, at fremtiden tilhører de nysgerrige. Jeg plejer også at påpege, at spørgsmål er mindst lige så vigtige som svar, men som bekendt er ’plejer’ død. Lad mig derfor tilføje en væsentlig pointe: Det vigtigste er at stille de rigtige spørgsmål!

Det er videnskabsmanden Albert Einstein, der skulle have sagt, at hvis han havde 20 dage til at løse et givent problem, ville han bruge de 19 på at definere det.

Hvorvidt Einstein rent faktisk har formuleret sig sådan, og hvorvidt tidsfordelingen nu også bør være 19/20, skal jeg ikke sige, men budskabet betoner om ikke andet væsentligheden af at kunne stille begavede spørgsmål – både inden for innovation og ledelse – hvis man vil have succes.

Gode spørgsmål fører som regel til gode løsninger, så selv om det kan forekomme frygtelig banalt, er det altså vigtigt, at man er knivskarp på sin problemformulering. Det handler ikke om ’at løse noget’. Det handler om at løse det rigtige ’noget’.

Da verden droppede cd-afspilleren til fordel for digitale musikafspillere, gik vi ikke blot fra ét teknologisk produkt til et andet, som vi gjorde det fra vhs til dvd inden for film. Nej, vi var vidner til ægte disruption, hvor indholdet blev 100 pct. digitaliseret og efterfølgende gjort tilgængeligt på en iPod eller en anden afspiller, der understøttede denne disruption af musikindustrien.

Problemet, der blev defineret og løst, var altså ikke: Hvordan gør jeg min afspiller mindre og mere handy, som det forenklet set var tilfældet, da vi gik fra det store, klodsede vhs-bånd til de mere elegante dvd-skiver.

Nej, det var mere radikalt: Hvordan får jeg plads til 1.000 sange, som jeg kan have med mig i min baglomme alle steder og på alle tidspunkter?

Er man knivskarp på sin problemformulering, giver det også et langt bedre afsæt for efterfølgende at vælge den rette innovationsmetode til at løse det givne problem. Det er klart, at der ikke findes én optimal innovationsmetodik, men her er et par bud:

Åben innovation. Går ofte efter banebrydende innovationer og organiseres ofte igennem åbne innovationsforløb, innovationskonkurrencer etc.

Egen innovation (med ekstern inspiration og indflydelse). Foregår ofte i forsknings- og udviklingsmiljøer eller outsources til eksterne samarbejdspartnere.

Disruptiv innovation. Foregår ofte gennem etablering af inkubatorer eller acceleratorforløb, hvor man forsøger at mime den kultur, der findes i startup- og iværksættermiljøet.

Løsning på ’de 1.000 sange-problemet’

I tilfældet med den førnævnte løsning på spørgsmålet omkring de 1.000 sange i baglommen, hører man ofte den myte fortalt, at Apple var helt vildt disruptiv. Det er imidlertid ikke tilfældet.

I stedet havde man internt hos Apple en innovationskultur meget lig den hos bilfabrikanten Toyota, i den forstand, at fokus ikke var på at opfinde noget radikalt nyt, men på at gøre noget eksisterende bedre ved at tænke kombinatorisk og designorienteret.

Nu tænker du måske så, at iPod’en jo endte med at bidrage til en disruption af musikbranchen, og ja det gjorde produktet i den forstand, at det vendte op og ned på, hvordan vi forbruger og i dag har adgang til musik.

Det var imidlertid ikke Apple, der var først med hverken den digitale musikafspiller, smartphonen eller tabletcomputeren. Og det var heller ikke meningen eller strategien bag.

Apple var derimod fremragende til at sammensætte banebrydende innovationer til et nyt, lækkert produkt, som passede til markedet, ligesom man var ekstremt skarp til at identificere behov, som andre ikke havde spottet eller kunnet designløse lige så godt.

Fra Google og Apple til dansk virkelighed

Hvis man er blevet lidt forvirret omkring forskellen på en designinnovation og disruptiv innovation, så tag Google som et fremragende eksempel på sidstnævnte.

Google er næsten altid først med banebrydende teknologier og løsninger, der til at starte med ikke har det store markedspotentiale og overhovedet ikke er set før. Modsat eksempelvis iPhone (med tilhørende iTunes som en væsentlig strategisk komponent).

Det er ikke engang sådan, at Googles nye innovationer nødvendigvis har en forretningsmodel bag sig eller løser et specifikt behov, men efterhånden som produkterne udvikler sig sammen med de tidlige brugere (early adopters), udvikles også måden, hvorpå Google kan kapitalisere på deres opfindelser.

Lad mig dertil føje, at Google og Apple er dårlige sammenligningsgrundlag for den typiske danske virksomhed, når vi taler om deres størrelse. Vores mange hjemlige små og mellemstore virksomheder minder på ingen måde om disse giganter rent organisatorisk.

Dette indlæg handler derfor ikke om virksomhedsstørrelse, men om evnen til at stille gode spørgsmål, identificere de rigtige problemer og vælge den rette innovationsmodel- og kultur til at løse dem.

Derudover bør det tilføjes, at ingen af de nævnte tilgange i sig selv er den rigtige. Ofte er det nogle, man må springe imellem, alt efter hvordan det endelige problem bliver formuleret.

Nogle gange kan man hente kompetencer og processer in-house, andre gange må man ud og lytte mere til omverdenen og skabe en masse alliancepartnere.

Det helt afgørende starter og slutter dog med at finde det helt rette problem.

Forrige artikel Vestas' fremtid: Mere service, mindre industri Vestas' fremtid: Mere service, mindre industri Næste artikel Grønne mål kvæles i sort røg Grønne mål kvæles i sort røg
Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

ANALYSE: Den omdiskuterede såkaldte ’dynamiske fortolkning’ af menneskeretten har fundet sted så længe, at de fleste har glemt, hvordan den opstod. Mandag Morgens Europaredaktør tager dig fire årtier tilbage til en sag om en 15-årig skoledreng, der blev dømt til korporlig afstraffelse i Storbritannien.

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

KOMMENTAR: Hvis investeringer i sociale indsatser skal give allerstørst gevinst, så er det de yngste børn og tidlig indsats i familierne, der skal satses på. Derfor er det også bekymrende, at netop de investeringer nedtones i Socialstyrelsens nye regnemodel, som kan blive afgørende for, hvor det offentlige fremover lægger pengene.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Efter det første års arbejde har Medicinrådet anbefalet 25 af 35 undersøgte lægemidler som standardbehandling på sygehusene. De 15 af anbefalingerne skaber dog ingen eller kun lille merværdi for patienterne. For "gavmildt" lyder kritikken fra sundhedsøkonom, der efterlyser nyt grundlag for Medicinrådets vurderinger.

Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen afviser kategorisk, at Danmark støtter fransk-tyske planer om en EU-hær. Men regeringen roser i sin nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi øget militært samarbejde i EU og vil have forsvarsforbeholdet afskaffet.

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Stærkt specialiserede virksomheder tilbyder nu så omfattende analyser af det enkelte menneskes genom, at de kan sætter navn på de gener, der forårsager bestemte sygdomme. Prisen for analyser af genomet og diagnose svinger mellem 20.000 og 30.000 kr. per patient.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Virksomheder, der er under 20 år gamle, tegner sig for 50 pct. af værdiskabelsen i Danmark, viser ny analyse fra DI, som selv kalder undersøgelsen en mytedræber. Nye virksomheder har mere fleksibilitet og er bedre til at innovere, siger forsker.

Stram så op på etikken

Stram så op på etikken

KOMMENTAR: Danske virksomheder er ikke så hvidskurede, som vi gik og troede. Når nogen præsterer en kynisk forretningsmoral, bryder de tilliden og samfundskontrakten her til lands.

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

KOMMENTAR: Vi flytter os ikke fra status quo, hvis vi fortsætter debatten om velfærd med entydigt at fokusere på de penge, vi bruger på “velfærd”, fremfor hvad vi får ud af det.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

ANALYSE: Mens globale frontløbere i fødevareindustrien investerer i udvikling af kunstigt kød og plantebaserede alternativer til produkter fra dyr, tøver Danish Crown og Arla. Det er kun naturligt, når nu ejerne lever af at opdrætte dyr til fødevareproduktion. Men det kan blive et problem.

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

KOMMENTAR: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet.

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Det lyder næsten for letkøbt. Lad medarbejderne stille spørgsmål til hinanden og øg sandsynligheden for din strategi bliver gennemført. Men bag det, der umiddelbart virker banalt, ligger en dyb viden om spørgsmålets natur, som ny virksomhed efter millionindsprøjtning satser på at udbrede.

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

REPORTAGE: Bæredygtighed skal løfte danske svineproducenter ud af mudderet. Men en dyb afhængighed af lave flexrenter og en voksende fremmedgørelse truer det stolte danske erhverv. ”Landbrugskulturen er død,” mener en svineproducent. Mandag Morgen har været på svinekongres i Herning.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Hvad skal landbruget nu leve af?

Hvad skal landbruget nu leve af?

Klimaforandringerne truer en række erhverv på deres eksistens, bl.a. hele kødindustrien. Det kan tvinge dansk landbrug til at nytænke, hvad det skal leve af i fremtiden. Danish Crown har taget udfordringen op og kan blive rollemodel.

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Syge danskere ender stadig oftere i en kommunal sygeseng. Faktisk råder landets borgmestre nu over flere sengepladser, end der står på samtlige sygehuse i en typisk dansk region. For en del af patienterne betyder det brugerbetaling og dårligere kontrol med kvaliteten af behandlingen. 

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

KOMMENTAR: Hvis du vil udvikle din organisation, er du nødt til at hjælpe medarbejderne med at styrke deres selvbevidsthed og velvære. Det er på én gang den vanskeligste, mest komplekse og mest givende ledelsesudfordring, du vil møde.

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

LARS THINGGAARD: I løbet af efteråret har jeg oplevet en imponerende dristighed og frygtløshed blandt iværksættere i danske universitetsmiljøer. Men jeg tror også, de kan lære et par ting af en gammel hund. Her er mine råd til tidens fremadstormende kuld af millennial-iværksættere.

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Velfærdsfesten er forbi

Velfærdsfesten er forbi

Politikere fra både røde og blå partier kæmper om at love mere og bedre velfærd. Men væksten i velfærdsudgifterne målt pr. indbygger har ligget på et stort rundt 0 siden 2010. Intet tyder på, at det bliver meget anderledes de kommende år.

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Et stigende antal børn og ældre de kommende år parret med borgernes forventninger til velfærd vil udløse en kæmpe milliardregning og sluge hele Løkkes økonomiske råderum. KL’s formand efterlyser debat om, hvordan Danmark skal indrette sit velfærdssamfund fremover.

Sundhed er politikernes darling – og vi får mere for pengene

Sundhed er politikernes darling – og vi får mere for pengene

Partierne i både rød og blå blok prioriterer sundhed højt. Og det kan ses på udgifterne. Hver eneste dansker betaler nu i snit 19.300 kr. om året for at finansiere landets sundhedsvæsen. Det er over 1.500 kr. mere end for bare 10 år siden. Men vi får også mere sundhed for pengene.