Nej, det er ikke sådan man bliver dansk

Der er grund til at være bekymret for, om indsatsen over for flygtninge rent faktisk vil bringe de ønskede resultater.

TV 2 er ved at få sig en god tradition for at producere opsigtsvækkende dokumentarudsendelser. ”Moskeerne bag sløret” er stadig referencen, når debatten handler om integration, parallelsamfund og religiøs undertrykkelse. ”Er det sådan at være dansk?” er en anden kontroversiel TV 2-dokumentar, som netop er blevet sendt. Her efterprøves de nye sprogpraktikforløb, som blev resultatet af en store trepartsaftale om integration indgået sidste år.

Det skal siges, at tv-udsendelsen kun berørte en del af den store trepartsaftales indsats, men den satte fingeren på det allermest ømme punkt. Hvordan motiveres flygtningene til at tage et arbejde? Og hvis de rent ud sagt ikke vil, fordi jobbets indhold er ufaglært, fordi det udfordrer deres familiemønster og kultur eller lignende, hvad skal så være den ultimative konsekvens? Det er det rigtigt gode moralske spørgsmål.

Regeringens mål er, at halvdelen af de 50.000 flygtninge, der er kommet til Danmark de seneste fem år, skal være selvforsørgende, inden der er gået tre år. I dokumentaren “Er det sådan man bliver dansk?” følger TV 2 tre praktikforløb for at se, hvordan flygtningenes første møde med det danske arbejdsmarked går for sig. Hvis man skal sige det diplomatisk, så er resultatet meget blandet. Hvis man skal sige det mindre diplomatisk, så viser tv-programmet helt råt, at modellen har fejlet, og kommunernes opfølgning, når det gælder om at sanktionere manglende engagement, manglende deltagelse og regulært manglende fremmøde hos de jobanviste flygtninge, ligeså.

Login