Nina Smith: Virksomheder skal hjælpe kommuner med at løse sociale problemer

Formanden for Reformkommissionen, Nina Smith, vil have virksomheder og civilsamfundet til at spille en større rolle for at hjælpe de 200.000 voksne danskere uden fodfæste på arbejdsmarkedet.

Foto: Mathias Svold/Ritzau/Scanpix
Torben K. AndersenJens Reiermann

Der er behov for at gentænke den måde, som velfærdsstaten er skruet sammen på.

Årtiers forestilling om, at det offentlige alene kan hjælpe udsatte borgere i gang med et job og et bedre liv, holder ganske enkelt ikke.

Budskabet kommer fra formanden for regeringens reformkommission, økonomiprofessor Nina Smith i et interview i Ugebrevet Mandag Morgen.

Læs den fulde version

Dette er en forkortet version af artiklen. Abonnenter kan gå i dybden med den fulde version.

Ønsker du eller din arbejdsplads et godt tilbud på Mandag Morgen, så klik her.

 

Hun vil have landets kommuner til systematisk at inddrage virksomheder, frivillige organisationer, boligselskaber og andre spillere i civilsamfundet for at få de 200.000 voksne danskere i gang, som cykler rundt i systemet i årevis uden at få fodfæste på arbejdsmarkedet, eller hvis de over 40.000 unge under 25 år uden job og uddannelse for alvor skal have hjælp.

”Vi er sandet helt til i forhold til, hvad vi kan gøre. Gennem årene er vi blevet vant til at betale en høj skat og forventer så, at velfærdsstaten skal løse alle vores problemer. Men noget af det, jeg har lært i min tid som formand for kommissionen, er, at det ikke kommer til at ske. Vi får det ikke løst, og det bliver sindssygt dyrt, hvis vi tror, at det offentlige kan løse de her problemer alene. Der er brug for at gøre nogle andre ting,” siger Nina Smith i et interview med Mandag Morgen.

Hun forestiller sig, at virksomhederne kan være med til at skaffe flere fritidsjob og praktikpladser til unge. De kan oprette job på otte-ti timer om ugen i begyndelsen til voksne, da mange af dem vil knække nakken, hvis de bliver presset til at arbejde 37 timer om ugen.

”Der er masser af gode eksempler på virksomheder, der tager et ansvar, og som andre kan lade sig inspirere af,” siger Nina Smith.

Hun fremhæver eksempler som Danish Crown, NCC Danmark, Phønix Tag Materialer, Mountain Top, Coop, Give Steel og Eimskip, der på hver deres måder hjælper folk på kanten af samfundet til at komme i job.

På samme måde anbefaler Nina Smith også, at kommunerne laver mange flere forpligtende partnerskaber med store almene boligselskaber, hvor der bor mange af de udsatte mennesker med komplekse problemer.

Gennem årene er vi blevet vant til at betale en høj skat og forventer så, at velfærdsstaten skal løse alle vores problemer. Det kommer ikke til at ske

En række af landets kommuner som Fredericia, Aarhus, Viborg og Randers har gode erfaringer med deres såkaldte boligsociale helhedsplaner. Disse planer er et slags velfærdslaboratorium, der afprøver nye løsninger i de enkelte boligområder.

”De er en ufortalt succes. De får folk i arbejde. De får børn i fritidsjob. Nogle indvandredrenge, som tidligere har været nogle værre banditter, hjælper nu viceværten i området i fritiden. De har helt klart fat i nogle af de rigtige ting. Men det er vigtigt, at det er i samarbejde med kommunen, for det er det, som giver planerne perspektiv,” siger Nina Smith.

Hendes erkendelse af, at det offentlige ikke kan løse opgaven med udsatte borgere alene, er bemærkelsesværdig. Få mennesker i dette land har præget skiftende regeringers reformer af velfærden som hende.

Nina Smith har som medlem af både Socialkommissionen, Velfærdskommissionen, Dagpengekommissionen og som økonomisk vismand sat sine aftryk på store samfundsreformer de seneste 30 år.

Hendes nye vision kommer til at præge de anbefalinger til reformer af velfærden, som hun og de øvrige medlemmer af kommissionen senere på efteråret vil aflevere til statsminister Mette Frederiksen (S).

Omtalte personer

Nina Smith

Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, bestyrelsesformand, VIVE, formand, Kommission for 2. generationsreformer, formand, Nykredit
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1981)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu