Techtendenser af 
Peter Hesseldahl

Norge og Sverige udvikler AI-modeller med nationale værdier

ChatGPT ved tilsyneladende næsten alt, og den kan give svar på mange sprog – også dansk. Men algoritmen er først og fremmest baseret på data, der er på engelsk, og som afspejler verden, som den ser ud fra USA. Derfor har Norge og Sverige nu udviklet deres egne sprogmodeller.

Foto: Mandag Morgen og Midjourney

Norge har netop lanceret en AI-sprogmodel, der er specifikt udviklet til at arbejde på norsk, og som er trænet på norske data. Også i Sverige er man stort set klar med en svensk sprogmodel. De er dyre og besværlige at udvikle. Alligevel mener vores nabolande, at det er for risikabelt og utilstrækkeligt blot at bruge modeller, der, som ChatGPT, er overvejende amerikanske.

Den grundlæggende algoritme, der driver en kunstig intelligens, og som kan generere tekst, kaldes en Large Language Model eller LLM; en model, der beskriver sammenhængene mellem meget store mængder information, og hvordan man kan udtrykke dem med ord. 

Modellen er ‘trænet’ ved at analysere masser af data, og dermed har den opbygget en forståelse for et bestemt emne, eller som i de største modeller som ChatGPT en generel forståelse af, hvordan verden hænger sammen. 

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu