Norsk gas i dansk transit skal gøre Polen grønt

”Vi er absolut overbeviste om, at vi skal ud af kul,” siger Polens energiminister, der forleden var i København for at bane vejen for gasrørledningen Baltic Pipe. Den skal fragte norsk gas til Polen og dermed løsne Ruslands gasgreb om Europa en anelse.

Naturgas fra Norge, vindmøllestrøm fra Danmark og en fuld integration i det nordisk-baltiske energisamarbejde skal hjælpe Polen videre i den grønne omstilling, som regeringen i Warszawa satser på. Den nationalkonservative regerings offensiv på energiområdet skyldes ikke mindst, at luftforureningen i Polens historiske kul- og industriregion ved grænsen til Slovakiet og Tjekkiet er så voldsom, at befolkningen er begyndt at protestere kraftigt.

Samtidig ønsker Polen både af miljømæssige og sikkerhedspolitiske grunde at blive mindre afhængig af både det kul, man selv producerer, og af den import af naturgas fra Rusland, som gør hele EU sårbar over for politisk pression fra Rusland.

Det står klart efter, at Polens energiminister Krzysztof Tchórzewski forleden deltog i konferencen Ensuring Security of Supply and Green Energy Transition – Denmark and Poland in the European Energy Union, der var arrangeret af DI Energi og fandt sted i Industriens Hus.

Login