Nu kommer elektrostaterne

Intet land står lige nu stærkere i kampen om den grønne teknologi end Kina. Men magtforholdene i fremtidens energisystem bliver meget mere mudrede end i det fossile regime. En række ressourcerige lande står klar til at vinde på den grønne omstilling. Og selv Kina må erkende, at deres magt nok bliver begrænset.

Ikke alle statsoverhovederne i stillehavsgruppen
APEC er kendte ansigter for selv den mest ivrige avislæser. Men folk som
Indonesiens præsident Joko Widodo (forrest, til højre), Chiles præsident
Gabriel Boric (forrest nummer to fra højre) og Australiens premierminister
Anthony Albanese (forrest nummer tre fra venstre) kan blive vigtige
energipolitiske magtspillere i de kommende år. Her poserer de til familiefoto
ved et APEC-topmøde i november.
Ikke alle statsoverhovederne i stillehavsgruppen APEC er kendte ansigter for selv den mest ivrige avislæser. Men folk som Indonesiens præsident Joko Widodo (forrest, til højre), Chiles præsident Gabriel Boric (forrest nummer to fra højre) og Australiens premierminister Anthony Albanese (forrest nummer tre fra venstre) kan blive vigtige energipolitiske magtspillere i de kommende år. Her poserer de til familiefoto ved et APEC-topmøde i november.Foto: Godofredo A. Vásquez/AP/Ritzau Scanpix
Simon Friis Date

Magten over verdens fossile energisystem er i dag fordelt i en slags geologisk lodtrækning, hvor lande med den rette undergrund kan tjene temmelig mange penge på olie og gas.

Derfor er det en væsentlig fordel ved fremtidens grønne energi, at de fleste lande kan lave grøn strøm. Men heller ikke et vedvarende energisystem er uden hierarkier og geopolitisk magt.

I takt med at den fossile økonomis petrostater træder i baggrunden som forsyningslande for verdens energi, vil en ny gruppe af elektrostater få større global indflydelse.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu