Oliekollaps truer finansgiganter

Den faldende oliepris går på kort sigt ud over olieindustriens indtjening, og på længere sigt er verden på vej mod en omstilling til grøn energi, som helt kan trække tæppet væk under oliegiganterne. Der er risiko for, at værdierne i olieindustrien nedsmelter, og markedsværdien for olie- og gasselskaber risikerer at falde med op til 50 pct. Det vurderer de europæiske eksperter i European Systemic Risk Board. I Danmark ses der allerede nu milliardnedskrivninger hos DONG Energy og A.P. Møller-Mærsk.

De nålestribede pengemænd har sikkert både bandet, koldsvedt og fået flere grå hår i hovedbunden af at betragte de drastisk faldende værdier i virksomheder, som er fedtet ind i olieprisens udvikling.

Men deres prøvelser er først lige begyndt. For en endnu dybere krise venter for verdens producenter af fossile brændstoffer. Det gælder både i Danmark og globalt, hvor risikoen stiger for de af verdens virksomheder, som er i olie-, gas- og kulindustrien, samt for de banker, som har lånt ud til dem.

På kort sigt gør den lave oliepris ondt. Men i horisonten­­ venter en større omvæltning med overgangen til grøn energi, som kan sætte olieverdenens aktiver under et så stort pres, at verdens banker med lån til olieindustrien også risikerer at få problemer. I alt har europæiske pensionsselskaber, banker og forsikringsselskaber en svimlende eksponering på 7.900 mia. kr. på området.

Login