Ove K. Pedersen: Konkurrencestaten skal reformeres

Der bliver fokuseret for meget på at gøre selv psykisk udsatte til konkurrencestatens fodsoldater, siger professor Ove K. Pedersen, der står bag den omdiskuterede bog ’Konkurrencestaten’ fra 2011. Nu er han klar med en ny og mere selvkritisk opfølger, hvor han opfordrer til reform af konkurrencestaten.

Foto: Arthur Cammelbeeck
Andreas Baumann

Den danske konkurrencestat skal reformeres og have et mere menneskeligt ansigt. Det mener manden, der selv lancerede begrebet i 2011 i bogen ’Konkurrencestaten’, der siden har skabt heftig debat.

I sin nye bog ’Reaktionens tid’, der udkommer i slutningen af august, indrømmer Ove K. Pedersen, at han har været upræcis på en række punkter i sin gamle bog, og at han har lært meget af den debat, der især blussede op, da tidligere finansminister Bjarne Corydon (S) i et interview i 2013 bekendte sig til konkurrencestaten.

Over for Mandag Morgen fastholder den tidligere CBS-professor dog, at udviklingen af konkurrencestaten i Danmark altovervejende har været en kæmpe succes, men at det også har haft utilsigtede bivirkninger, der kræver justeringer og – endnu vigtigere – en værdimæssig begrundelse for konkurrencestaten, der i sig selv ifølge Ove K. Pedersen er ’ideologisk nøgen’.

“En stat har brug for legitimitet, respekt og accept fra sine borgere for at være holdbar. Men konkurrencestaten er skabt uden den accept og respekt, uden at der er givet en historisk begrundelse for den, uden at der er skabt værdier for den, ja og så står konkurrencestaten afklædt. Nøgen. Men hvis man bare kasserer den og den reformisme, der ligger bag, så er hele det danske velfærdsprojekt truet,” siger Ove K. Pedersen.

Politikere, mand jer op

Derfor opfordrer han de danske politikere til at mande sig op og formulere formål og ideer med konkurrencestaten i stedet for at kritisere den sønder og sammen. Han mener, at det er absurd at give konkurrencestaten skylden for alskens psykiske og socialpsykologiske samfundsproblemer, der f.eks. kommer til udtryk ved stress, sygefravær og tidens store præstationspres på unge, som kritikere lige fra psykologiprofessor Svend Brinkmann over skolelærerformand Anders Bondo til S-formand Mette Frederiksen har fremført.

Men Ove K. Pedersen indrømmer alligevel, at der er negative bivirkninger ved konkurrencestaten, som derfor skal reformeres.

“Der er brug for at adressere de negative konsekvenser, konkurrencestaten har – f.eks. i form af en beskyttelse af de mest udsatte fra ekstraordinære og umenneskelige krav i kontanthjælpssystemet og dagpengesystemet,” siger han.

“Det er nogle af de steder, hvor der har været fokuseret overdrevent på at gøre alle til konkurrencestatens fodsoldater, og hvor vi har opbygget et urimeligt bureaukratisk apparat til at håndtere noget, som ikke kan håndteres. For der er mennesker, som fysisk og mentalt ikke kan arbejde, og så nytter det jo ikke noget at tvinge dem til det. Så skal de i stedet have hjælp til at leve et godt liv,” siger han.

Men Ove K. Pedersen peger også på, at statistikkerne over, hvor historisk mange der i dag er i beskæftigelse frem for på offentlig forsørgelse, samtidig viser, at den danske samfundsmodel trods bivirkninger altovervejende er en succes. Det samme viser et utal af internationale ranglister om alt fra vækst over uddannelsesniveau til livskvalitet og lykke i befolkningen, mener han.

”Danmark er som konkurrencestat blevet en verdensstjerne, men der er ved Gud også uønskede og negative konsekvenser. Problemet er bare, at kritikerne har fokuseret overdrevent på det negative, så kritikken er kommet helt ud af balance,” siger han.

S: Idealet er forkert

En af de kritikere er Socialdemokratiets næstformand, Dan Jørgensen, der i sin nye bog ’Staunings arv – Vejen til et lykkeligt Danmark’, kritiserer konkurrencestaten for at være et borgerligt projekt, der skaber utryghed og medvirker til, at mange unge har det svært i dag. Han giver ikke meget for Ove K. Pedersens opfordring til at reformere konkurrencestaten.

”Det er hele ideen om konkurrencestaten som ideal, der er forkert. Staten skal selvsagt være effektiv og konkurrencedygtig, men det opnås ikke ved hovedløst at piske dem, der har det sværest,” siger han.

”I stedet skal vi møde fremtiden og globaliseringen med de værdier, velfærdsstaten bygger på: tillid, lighed og tryghed,” siger Dan Jørgensen.

Ove K. Pedersens konkurrencestat såvel som forslaget om en reform får derimod opbakning fra en lidt uventet kant.

”Jeg tror på, at konkurrencestaten er den bedste måde at få mest mulig borgernær velfærd på,” siger Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører fra Dansk Folkeparti, der dog understreger, at han er lidt ligeglad med, om man kalder det en velfærdsstat eller konkurrencestat.

Han er enig med Dan Jørgensen og Ove K. Pedersen i, at der findes eksempler på, at folk er blevet presset for meget til at komme i arbejde, selv om de ikke kan. Men det betyder ikke, at man skal opgive ambitionen om at få flest muligt væk fra offentlig forsørgelse og ud på arbejdsmarkedet.

”Vi vil ikke stresse folk, men vi vil heller ikke betale dem for bevidst at gå hjemme, når de godt kan yde. Det er en balancegang,” siger Hans Kristian Skibby.

LÆS OGSÅ: "Konkurrencestaten står ideologisk nøgen"


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu