På vej mod den økonomiske nedtur: ”Vi risikerer at gøre ondt værre”

Inflationen fortsætter med at stige, og nu er den havnet i centrum af en valgkamp. Kunsten er nu at holde håbet om den bløde landing i live. Vi må ikke glemme lektionerne fra to års pandemihåndtering, lyder det fra den norske økonom Martin Sandbu.

Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Simon Friis Date

Danmark skal til valg. Og for en sjælden gangs skyld er både regering og opposition enige om, at det skal handle om økonomi. Udlændingepolitikken, klimaet og sundhedssystemet kommer vi næppe udenom. Men evnen til at styre os igennem den økonomiske tumult, der anes i horisonten, er ”den vigtigste udfordring, vi står over for lige nu,” som Mette Frederiksen sagde foran Marienborg onsdag eftermiddag i sidste uge, da hun udskrev folketingsvalg.

Både inflationen og forbrugertilliden er på historisk kritiske niveauer. Centralbankerne har reageret ved at hæve renterne. Og selvom vi endnu ikke er i en recession, er konsekvenserne begyndt at melde sig.

Kina ligner et land på vej ind i sin sværeste økonomiske periode i flere årtier. Landets mangeårige vækstmotor, boligmarkedet, ser ifølge Financial Times ud til at være midt i en "finanskrise i slowmotion". Med en samlet værdi på over 400.000 milliarder kroner – større end hele USA’s aktiemarked – er det tvivlsomt, om noget land i verden vil være upåvirket af den udvikling. Også nogle af Danmarks andre vigtige handelspartnere som Tyskland og Storbritannien begynder at vise seriøse recessionssymptomer.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu