Pensionsbosser uenige om olieinvesteringer

Den ene tror på, at dialog kan gøre Exxon og Shell grønnere. Den anden mener, at man bør sælge sine aktier i olieselskaberne. To danske pensionsdirektører forvalter milliarder af pensionskroner, men de er langtfra enige om, hvordan man bedst hjælper klimaet, når medlemmernes opsparinger skal investeres.

Jens Munch Holst (tv.) er adm. direktør i Magistrenes Pensionskasse, og Torben Möger Pedersen (th.) er adm. direktør i PensionDanmark.
Jens Munch Holst (tv.) er adm. direktør i Magistrenes Pensionskasse, og Torben Möger Pedersen (th.) er adm. direktør i PensionDanmark.Foto: MP Pension, Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Skal man fastholde sine investeringer i klimasyn­derne og forsøge at få dem på rette spor. Ellers skal man ekskludere dem, så danske pensionsopsparere undgår at støtte den fossile industri? Danske pensi­onskasser er nogle af de største i Europa og har derfor gode muligheder for at påvirke klimadagsordenen. Mandag Morgen har talt med direktørerne for to af dem, og de har vidt forskellige holdninger til, hvordan medlemmernes pensioner skal investeres.

Ekskluder olieselskaberne

MP Pension er en medlemsejet pensionskasse for magistre, psykologer og gymnasielærere og har over 120.000 medlem­mer. Her har man foreløbig valgt at ekskludere selskaber, der udvinder kul og tjæresand. Og så vil man udfase olieselska­ber inden 2020 – muligvis allerede tidligere, fortæller admi­nistrerende direktør Jens Munch Holst.

Kan man overhovedet sikre sine kunder et godt afkast, hvis man sælger sine investeringer i olie, kul og gas?

“Kan man lade være, vil jeg næsten spørge? Hvis man ser på olie, kul og tjæresand, så er det jo noget, der ikke skal ud­vindes på sigt. For ellers går vores verden jo af lave i forhold til vores mål om, at temperaturen højst må stige to grader. Hvis ikke man kan udvinde den olie, man har investeret i, så vil værdien af ens aktier falde,” siger Jens Munch Holst.

Men verden har jo stadig brug for olie i mange år fremover. Er det ikke bedre at arbejde sammen med selskaberne?

“Den galej har jeg selv været på, hvis jeg skal være helt ær­lig. Vi har prøvet gang på gang, blandt andet i forbindelse med nogle forslag på Exxons generalforsamling. Exxon er bare på ingen måde klar til at gå ind og tage den grønne agenda. De ønsker sådan set at få udvundet så meget som muligt og så få smidt det over disken. Det ligger i deres dna, at de skal tjene så mange penge som muligt. Det er jo ikke i overensstem­melse med en tograders målsætning, at man bliver ved med at reinvestere penge (i olie, red.). Det handler jo om deres ker­neforretning.”

Er det pensionsselskabers opgave at drive miljø- og klimapo­litik?

“Jeg driver ikke miljøpolitik. Jeg driver en politik, der handler om, at mit afkast skal sikres på den lange bane. Der­for skal jeg også se på, hvilke virksomheder der eksisterer på den lange bane, og som kan giver os et godt afkast. Og så skal jeg se på, hvilke virksomheder der er med til at true vores af­kast. Hvis det går så galt, som stjernerne viser, hvis vi ikke når målsætningen om to grader, så ville der jo være en lang ræk­ke virksomhedsinvesteringer, der vil være blive værdiløse.”

Behold olieselskaberne

PensionDanmark er ejet af fagforbundet 3F og arbejdsgiveror­ganisationen DI i fællesskab og administrerer virksomheds-og arbejdsmarkedspensioner for 700.000 ansatte inden for blandt andet byggeri, transport, hotel- og restaurationsbran­chen og den offentlige sektor.

Torben Möger Pedersen har siden stiftelsen i 1989 fungeret som PensionDanmarks administrerende direktør.

I investerer jeres medlemmers pensioner i vedvarende energi­kilder, ikke mindst i vindmøller. Samtidig investerer I også i en række store olieselskaber. Hænger det sammen?

“Vi har valgt at sige, at vi kan gøre den største forskel ved at være aktive aktionærer og gå i dialog med ledelserne med henblik på at påvirke dem til at flytte deres virksomhed i den rigtige retning. Det er den almindelige holdning til, hvordan man gør tingene i dag i investorverdenen. Vi har for længst forladt den gammeldags måde med bare at lave nogle lange lister med virksomheder, vi ikke kan lide, og som vi derfor ikke investerer i.”

Er der olieselskaber, I ville vælge ikke at investere i?

“Ja, hvis dialogen viser sig at være resultatløs, og de ikke påvirkes til at acceptere Parisaftalens mål, så er det selvføl­gelig lidt af et nederlag. Men sælger vi vores aktier, så bliver de bare købt af nogle mindre ansvarlige investorer, og så får vi ikke flyttet virksomhederne,” siger Torben Möger Peder­sen.

Går det stærkt nok for olieselskaberne helt generelt?

“Olieselskaberne i Europa er rigtig langt med at have tjek­ket ind på klimadagsordenen. Der er en positiv bevægelse i gang i de amerikanske selskaber, men den er ikke så frem­skreden som i Europa, og der er nok en ret lang vej at gå end­nu med olieselskaberne i Kina og Asien. Men jeg synes, at resultaterne, der er opnået hos Shell, Total og BP, er meget opløftende,” siger Torben Möger Pedersen.

Hvis investeringerne er så relativt små, hvorfor fastholder I dem så?

“Når vi investerer i en virksomhed, er det selvfølgelig pri­mært for at skabe et fornuftigt afkast. Derfor har vi selvføl­gelig også en høj grad af risikospredning i vores portefølje, så vi ikke lægger alle vores æg i en kurv. Derfor investerer vi i mange forskellige brancher, men forsøger samtidig at være aktive ejere.”

Mærker I en efterspørgsel og forventning blandt jeres med­lemmer om, at jeres investeringer skal afspejle de udfordringer, klimaet står over for?

“Der er en fantastisk stor opbakning i medlemskredsen til vores investeringer i vedvarende energi og bæredygtige byg­gerier. Og det er jo en flot fortælling, at vi kan sige til vores medlemmer, at de nu ejer grøn energikapacitet på mere end 3.000 megawatt, svarende til det årlige strømforbrug hos alle vores 700.000 medlemmer og deres familier.”

Omtalte personer

Torben Möger Pedersen

Formand for CBS, Danmarks Eksport- og Investeringsfond, Fonden Danish Society for Education and Business, Gefion Gymnasium samt Klimapartnerskabet for Finanssektoren, fhv. administrerende direktør, PensionDanmark
cand.polit. (Københavns Uni. 1984)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu