Private forskningsfonde vil have større indflydelse

Donationer fra private fonde spiller en stadig større rolle i forskningsverdenen. Men fondene vil ikke længere nøjes med at forære penge væk – de vil være katalysatorer for nye forskningsmetoder, der øger forskningens samfundsværdi. Det er budskabet fra Tysklands største uafhængige forskningsfond, Volkswagen Stiftung.

”Vi skal være forandringsdrivere!” Det er mantraet for Volkswagen Stiftung, den største uafhængige private forskningsfond i Tyskland – og en af de største i Europa. Se figur 1.

En filantropisk supertanker" caption="Figur 1  

 " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/0e0e1-krull.jpg" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/78c5e-krull.jpg | Forstør   Luk

Wilhelm Krull er dr.phil. og har siden 1996 været generalsekretær i Volkswagen Stiftung. Han sidder i adskillige tyske og internationale råd og komitéer og er medlem af en lang række ekspertpaneler, bl.a. i regi af EU og OECD.  Han har stået i spidsen for det internationale evalueringspanel, som har foretaget en evaluering af Det Frie Forskningsråd og Danmarks Grundforskningsfond. Fra 2008-2014 var han direktør for brancheforeningen af tyske fonde.

Kilde: Volkswagen Stiftung. [/graph]

Private fonde yder et stadig vigtigere bidrag til finansieringen af europæisk forskning. Men Volkswagen Stiftung vil ikke nøjes med rollen som pengeleverandør. De ønsker at spille en langt mere aktiv rolle.

Ifølge fondens generalsekretær, Dr. Wilhelm Krull, har de private forskningsfonde en unik mulighed for at være katalysatorer for ny viden, finde nye løsninger og hermed for forandring i samfundet. Se tekstboks.

”Vi kan ikke redde verden eller løse globale udfordringer på egen hånd, men vi kan være med til at drive forandringer frem. Gennem vores støtte til forskning kan vi aktivt forsøge at fremme nytænkning, nye partnerskaber og hermed anvise nye veje,” siger han.

Dr. Krull er i næste uge hovedtaler på konferencen ”Building Capacity for the Future”, der samler 80 nordiske forskningsfinansierende fonde og nøgleaktører inden for forskningsverdenen i København. Konferencen, der er arrangeret af Carlsbergfondet, sætter fokus på, hvordan fondenes forskningsinvesteringer kan bruges som motor for at løse nogle af de udfordringer, som samfundet står over for.

Netop på dette område kan de ifølge Wilhelm Krull spille en central rolle.

”Vi har et andet ståsted end den traditionelle, offentlige forskningsstøtte. Vi skal ikke drifte på samme måde, og det giver os en frihed til at teste og demonstrere nye retninger inden for forskningen. Det er her, vi kan skabe forandring, udvikling og i sidste ende forhåbentlig stor samfundsværdi,” siger han.

Dr. Krull forudser, at fondenes betydning for forskningsverdenen vil vokse de kommende år.  

”Det er måske ikke gået op for alle politikere endnu, men hvis man kigger på de offentlige kasser, er det tydeligt, at vi i højere og højere grad bliver afhængige af private forskningsmidler. Det vil give private forskningsfonde en større rolle i fremtiden,” siger han. 

”Det kræver en større bevidsthed om fondenes betydning, rolle og relation til forskningsverdenen – hvad er det, vi kan bidrage med, og hvordan gør vi det bedst muligt?”

Mere end donationer

Netop målet om at skabe størst mulig værdi er helt centralt for Wilhelm Krull – han arbejder målrettet ud fra en ambition om, at Volkswagen Stiftung ikke bare skal ”fylde huller” i kassen, men bidrage med noget unikt til forskningsverdenen.

[graph title="Blå bog: Dr. Wilhelm Krull" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

 

Målet er, at fonden på den måde skal være en forandringsdriver – og hermed komplementere den offentlige forskningsstøtte.

”Det handler i mindre grad om, hvor meget du giver, og mere om, hvordan du giver penge til forskning. I Volkswagen Stiftung arbejder vi med en katalytisk tilgang – vi kan sætte ting i gang og løbe risici, vi er fleksible, og vi har ikke en nulfejlskultur. Det åbner for at finansiere en anden type forskning, end de traditionelle, offentlige forskningskasser giver penge til,” siger han.

Wilhelm Krull fremhæver to eksempler på, hvordan fonden konkret skaber forandring og nytænkning: 

  • Det lange perspektiv. På linje med to andre store forskningsfonde, britiske Wellcome Trust i England og amerikanske Howard Hughes, arbejder Volkswagen Stiftung målrettet med at støtte langsigtet forskning. Eksempelvis gennem ”Junior Research Fellowships” og ”Lichtenberg Professorships”, som typisk har en 7-10-årig men for nogles vedkommende livslang projektfinansiering.

“Vi behøver ikke fremvise resultater af en forskningsinvestering i morgen, men har tiden til at vente, så ting kan udvikle sig – og det kan tage tid inden for forskningen. Ved at give plads til det håber vi at kunne åbne op for store tanker, mere ambitiøs forskning og nye mål,” siger Wilhelm Krull.

  • Nye forskningspartnerskaber.  En væsentlig del af Volkswagen Stiftungs arbejde er at opsøge partnerskaber – både med andre aktører i samfundet og fondene imellem. Et konkret eksempel er initiativet ”Europe and Global Challenges”, hvor Volkswagen Stiftung samarbejder med WellCome Trust og den svenske Riksbankens Jubileumsfond. De støtter videnskabelige projekter, der sigter på at skabe løsninger på de store udfordringer, som Europa og resten af verden står over for. Initiativet fokuserer på projekter, der både omfatter forskere fra Europa og fra mindst én anden region i verden. Baggrunden er en erkendelse af, at der er brug for forskning, som går på tværs af faggrupper og ud over de nationale grænser, hvis der skal findes bæredygtige løsninger på udfordringer som klimaforandringer, økonomisk ustabilitet og demografisk udvikling.
    ”Samarbejde på tværs kan give bedre kvalitet, fordi det drager fordel af de forskellige aktørers kompetencer, netværk og fokusområder, og hermed lægge grunden til en forskning, som rækker ud over det, vi ”plejer”. Ved at initiere denne type tværgående partnerskaber kan vi som forskningsfond vise forskningsverdenen værdien af at arbejde på tværs – både af videnskaber og nationale grænser,” understreger generalsekretæren.

Forandringsrollen kræver meget

At blive katalysatorer eller forandringsdrivere er dog ikke noget, man bare kan bestemme sig for. Det kræver strategiske overvejelser, øje for grænsefladerne mellem den offentlige og private sektor samt forståelse af relationen mellem forskere og fonde.

Wilhelm Krull fremhæver da også, at Volkswagen Stiftung har et ansvar for hele tiden at lære og udvikle sig: ”Det er meget vigtigt at være en lærende organisation. Vi skal være åbne for samfundet, for samfundets evalueringer af os, og vi skal lære af vores partnere.”

Han medgiver samtidig, at den katalytiske tilgang ikke er for alle. Det kræver meget af forskningsfonde, der ønsker at gå denne vej.

”Der er ikke én vej for filantropien i forhold til forskningen – der skal være plads til flere former. Men i og med at fondene giver flere penge til forskningen, vil deres rolle og betydning for forskningsverdenen nødvendigvis blive større,” siger Wilhelm Krull.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu