Proptech – teknologi til ejendomsbranchen – boomer i Tyskland

Ejendomsbranchen er stor – både målt i økonomisk omsætning og i påvirkning af miljø og klima. Ikke så sært, at digitale løsninger, der letter administration af bygninger, kan gøre en stor forskel. Man kalder den type løsninger for ”proptech”.

De fleste har formentlig hørt om fintech, cleantech og healthtech, mens proptech er et tech-område, de færreste kender til. Proptech er en forkortelse for Property Technology og dækker over digitale løsninger udviklet til ejendomsbranchen.

For få år tilbage var begrebet proptech stort set ukendt – selv i ejendomsbranchen – men i løbet af de seneste år har det ændret sig markant i såvel Danmark som Tyskland. Årsagen til den øgede opmærksomhed er, at digitalisering af branchen rummer et kæmpe effektiviseringspotentiale og dermed er blevet et vigtigt konkurrenceparameter.

I Tyskland går man i ejendomsbranchen endda så vidt som at tale om digitalisering som en nødvendighed for at overleve i en branche i hastig forandring og med stor mangel på arbejdskraft.

Særligt i forhold til ejendomsadministration er der store besparelser og effektiviseringer at hente ved at digitalisere processer og arbejdsgange som for eksempel håndtering af lejekontrakter, flyttesyn og beboerhenvendelser.

Den tyske ejendomsbranche er med mere end 800.000 virksomheder og cirka 3,5 millioner ansatte en af Tysklands største brancher, og markedet rummer et kæmpe potentiale for innovative danske tech-virksomheder. Andelen af virksomheder i ejendomsbranchen, der investerer mere end fem procent af deres omsætning i digitalisering, er fordoblet over en toårig periode.

Behovet for digitalisering og de etablerede spilleres erkendelse af, at de ikke selv har kompetencerne til at føre det ud i livet, har ført til en bølge af investeringer i tyske proptechs.

I 2021 blev der investeret i alt 666 millioner euro i proptechs i Tyskland, hvilket svarer til den samlede investering i perioden 2018-2020 eller en stigning på 150 procent i forhold til 2020.

Et nyt marked for danske proptechs

Det er godt nyt – også for danske proptechs, som både i forhold til løsninger og forretningsmodeller har styrkepositioner, der gør dem konkurrencedygtige på det tyske marked.

Et eksempel på en dansk proptech med en konkurrencedygtig løsning er IOspect, der har erstattet den papirbaserede flytterapport med en app, der ved hjælp af en tjekliste fører udlejeren gennem et flyttesyn, der afdækker boligens stand ved ind- og udflytning.

IOspect blev for nylig kontaktet af en tysk kommune, der havde akut behov for en digital løsning til flyttesyn i forbindelse med indkvartering af ukrainske flygtninge i private boliger.

Den hidtidige proces med papirrapporter, der efterfølgende skulle registreres i kommunens systemer, var for tidskrævende, og de havde brug for en app, som hurtigt kunne lette arbejdet med det store antal flyttesyn, de pludselig stod overfor.

At valget faldt på IOspect frem for en af de tyske konkurrenter skyldes blandt andet, at appen var intuitiv, så den kunne tages i brug med det samme. Derudover betød den dårlige wifi-dækning i Tyskland, at appen skulle kunne anvendes offline – en overvejelse, vi normalt ikke har i Danmark.

Ejendomsbranchens rolle for den grønne omstilling

Bæredygtighedsdagsordenen er en anden driver for digitalisering af ejendomsbranchen.

Bygge- og ejendomsbranchen er ansvarlig for knap 40 procent af CO2-udledningen på verdensplan – hvoraf 75 procent kommer fra bygningsdrift. En reduktion af CO2-udledningen er derfor helt essentiel for at nå EU's mål om at være klimaneutral i 2050.

I Tyskland alene vurderes det, at cirka 3,4 millioner boliger skal renoveres inden for de næste fem år, hvis de skal leve op til den skærpede EU-lovgivning på området, og det vil kræve nye innovative teknologier, som blandt andet proptechs kan bidrage med.

Også her kan danske virksomheder bidrage, og det er Ento Labs et eksempel på.

Ento Labs har udviklet en løsning, som ved hjælp af AI overvåger og analyserer energiforbruget i bygninger og automatisk giver forslag til energioptimeringer. På den måde kan energiforbruget reduceres med op til 30 procent, uden der skal installeres ny hardware, eller bygningen skal renoveres.

Indførelsen af proptech-løsninger støttes også af den nye regering, der i forvejen har travlt med at få Tyskland med på digitaliseringsbølgen inden for blandt andet sundheds- og uddannelsesområdet.

Regeringsgrundlaget taler om standardisering og regelforenkling, som skal gøre det nemmere for proptech-startups at komme ind på markedet og lette godkendelsen af innovative materialer og teknologier.

Der er med andre ord både vilje og vej i den tyske ejendomsbranche til øget digitalisering, og danske proptech-virksomheder med ambitioner om at ekspandere til det tyske marked bør udnytte dette momentum til at få foden indenfor på det enorme marked syd for grænsen.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu