PwC-boss angriber advokatbranchen i stort sats på køb og salg af virksomheder

Bid for bid vil PwC æde sig ind på advokaternes domæne. Offensiven skal indledes inden for det lukrative område for køb og salg af virksomheder, hvor PwC har gode globale erfaringer, forklarer topchef Mogens Nørgaard Mogensen. Han forudser, at også området for insolvenssager på sigt vil være interessant for PwC.

Foto: Linda Kastrup Ritzau/Scanpix
Simon Lund Christiansen

Den internationale advokatbranche forskanser sig netop nu mod de fire store internationale rådgivnings- og revisionshuse, Deloitte, EY, KPMG og PwC. De fire, der også er kendt som the big four, har nemlig blæst til angreb på advokaternes kerneydelser.

Men herhjemme er det en kamp op ad bakke for de fire mastodonter, for markedet for advokatydelser er beskyttet af en lovgivning, som i praksis gør det umuligt for revisionshusene at udøve egentlig advokatvirksomhed.

Det stopper imidlertid ikke revisions- og rådgivningsgiganten PwC, som anført af adm. direktør Mogens Nørgaard Mogensen er ved at opbygge en slagkraftig juridisk enhed, der bid for bid skal æde sig ind på advokathusenes forretningsområder.

Den første angrebsbølge er rettet mod advokaternes lukrative M&A-forretning (Mergers and Acquisitions), dvs. køb og salg af virksomheder.

”Vi ser nogle ting, som ligger i meget tydelig forlængelse af vores forretning, som vi godt kunne tænke os at udnytte, men så er der også andre ting inden for legal, som er totalt uinteressante for os og slet ikke vores gebet. Du kommer ikke til at se os føre sager i retssalene. Men der, hvor det har med økonomisk rådgivning at gøre, for eksempel køb og salg af virksomheder og lignende inden for vores sfære, giver det mening,” siger Mogens Nørgaard Mogensen.

Problematisk forretningsområde

Internationalt har the big four satset stort på advokatydelser og har det seneste år foretaget flere opsigtsvækkende opkøb og indgået partneraftaler på området, da det er et forretningsområde, som harmonerer godt med kompetencerne inden for revision og økonomisk rådgivning.

Men i Danmark er det ikke for alvor lykkedes at bryde igennem advokaternes forsvarsværker. PwC’s rival EY har de seneste år satset hårdt på at opruste den juridiske afdeling, men har haft problemer med bl.a. at fastholde ledende medarbejdere. For nok kan revisionshusene tilbyde en konkurrencedygtig løn, men så længe juristerne kun må kalde sig advokater, hvis de arbejder for et advokathus – hvilket er tilfældet i dag – er det svært for revisionshusene at tiltrække og fastholde især de tungeste advokatprofiler.

I juni lykkedes det PwC-direktøren at stjæle EY’s ledende partner på juraområdet, Henrik Kany, som de seneste år har stået i spidsen for opbygningen af EY’s juridiske afdeling. PwC vil bruge ham til at styrke positionen inden for bl.a. det lukrative M&A-område ved at tilbyde klienterne hele ydelsespaletten inden for virksomhedstransaktioner.

”Vi siger, hvorfor skulle man ikke kunne gå til ét hus og få alle sine behov dækket? Du vælger bare én rådgiver, der kan lave en samlet rapport til dig og dække alt det, du har behov for, i stedet for at du skal have en masse forskellige rådgivere på, der i øvrigt skal læse hinandens rapporter og koordinere ting på kryds og tværs,” siger Mogens Nørgaard Mogensen.

One stop shop

I modsætning til i dag, hvor en virksomhedstransaktion typisk involverer både revisions-, konsulent- og advokathuse, er PwC-direktørens plan, at man i fremtiden skal kunne købe det hele som en samlet ydelse hos PwC. Men han erkender også, at det bliver en udfordring at vriste markedsandelene fra advokatbranchen, herunder især de største danske advokathuse.

”(Afdelingen, red.) skal have lov til at modne sig. Der er nogle rigtig dygtige advokatfirmaer til de store transaktioner, og jeg tror ikke, at vi sådan lige kommer til at flytte dem. Det vil de nok blive ved med at sidde tungt på i en årrække, men nu starter vi op og begynder i det små på det her marked. Så må vi se, hvad der sker,” siger Mogens Nørgaard Mogensen og fortsætter:

”På de rigtig store transaktioner tror jeg stadig, at man vil se, at de store advokathuse har bedre kompetencer end det, vi vil kunne komme med, (og) jeg skal være ærlig at sige, at jeg ikke tror, at vi vil blive valgt til de helt store ting i starten. Men fra udlandet ved vi jo godt, hvordan det skal foregå, og vi så gerne, at lovgiver var lidt mere oppe på mærkerne og hjalp dansk erhvervsliv til at få bedre konkurrencevilkår på det her område.”

Skæver til insolvensområdet

Virksomhedshandler er i lighed med selskabsret, ansættelsesret og ejendomsret et område, som ligger ligefor, og hos både EY og PwC skæver man også til det guldrandede område for insolvenssager. På den globale scene er PwC en af de førende kuratorer, og i England har PwC siddet med som kurator på de største og mest betydningsfulde kuratorier. Konkursboet efter den internationale bank- og finanskoncern Lehman Brothers havde f.eks. PwC som kurator.

Herhjemme er det ikke for alvor lykkedes de store rådgivnings- og revisionshuse at få hul på markedet for insolvenssager, selv om det ifølge Danmarks Statistik er et marked med en årlig samlet værdi på mere end 1 mia. kr. Det er stadig advokathusene, der sidder tungt på insolvenssagerne, og i august droppede EY et stort sats på insolvensområdet, efter at to erfarne partnere med en fortid i Kromann Reumert forlod selskabet.

Selv om insolvensområdet tilsyneladende ikke er et aktivt sats for PwC i øjeblikket, er der ingen tvivl om, at det er et område, man holder øje med. Mogens Nørgaard Mogensen lægger da heller ikke skjul på, at det forretningsmæssigt ligger lige til højrebenet for et hus som PwC, og at man gerne så lovgivningen herhjemme blive blødt op for at tilgodese konkurrence fra revisionsbranchen.

”Jeg kan ikke forstå, at lovgiver synes, at det er okay, at det generelt er tre-fire advokater, der kan have alle kuratorier i Danmark. Jeg skal ikke gøre mig til talsmand for, om det er fair eller ikke er fair, men jeg kan konstatere, at PwC er rigtig store på kuratorier i udlandet. For der ligger rigtig meget revisorarbejde i kuratorier,” siger han.

Rådgivning fylder mere

I forhold til de nærmeste konkurrenter er rådgivning generelt noget, der fylder mindre hos PwC. Her profilerer man sig som et rådgivnings- og revisionshus med tyk streg under revision, men man kommer ikke udenom, at rådgivning udgør en voksende del af forretningen. I det seneste regnskab er omsætningen fra revisionsforretningen vokset med 6 pct., mens rådgivning er vokset med hele 32 pct.

Revision er en stabil forretning, og her sidder PwC som revisor for 41 af de 100 største virksomheder herhjemme stadig tungt på kæmperne. Her sker der også ting på teknologifronten, men det er inden for rådgivning, at forretningen for alvor udvikler sig. I løbet af de seneste tre år har PwC således etableret sig som en førende spiller inden for rådgivning af finansielle virksomheder og er med en enhed, der tæller godt 200 specialister, i dag Danmarks største rådgiver i det segment.

Også inden for virksomhedshandler er der blevet oprustet på det seneste, oplyser Mogens Nørgaard Mogensen.

”Vi har fået nogle rigtig gode mandater. Også mange, som der ikke er nogen, der ved noget om. Vi sidder mere end 100 mennesker inden for corporate finance og M&A, så det er også en stor del af rådgivningsforretningen,” siger han.

Dybt forankret i revision

PwC’s forankring i revision understreges af direktørens egen fortid. Mogens Nørgaard Mogensen begyndte selv som statsautoriseret revisor i PwC for 32 år siden. I 1999 var han revisor på spaltningen og børsnoteringen af NovoZymes fra Novo Nordisk, og selv den dag i dag er han revisor for revisionshusets allerstørste klienter.

”Jeg har det mantra, at jeg stadig vil være på kunderne, selv når jeg er direktør. Derfor er jeg i dag også revisor for AP Møller Mærsk, Novo Nordisk, Carlsberg og Coloplast,” siger han.

Men revisorloven, der blev vedtaget i 2016, gør det sværere for selskaber som PwC at tjene penge på den rene revisionsforretning, ligesom kravet om firmarotation, der betyder, at de store regnskabsklasse C-selskaber skal skifte revisor mindst hvert syvende år, gør det sværere at holde på kunderne.

Mogens Nørgaard Mogensen forventer, at PwC vil ’miste nogle procenter’, men er fortrøstningsfuld. Han forudser også, at rådgivningsforretningen vil blive ved med at hale ind på revisorområdet.

”Jeg tror, at de på et tidspunkt bliver ligeværdige, og det er også fint. Men det betyder ikke, at revisionsforretningen til gengæld vil blive totalt decimeret. Vi er stadig først og fremmest et revisionshus. Men det er fint, hvis de to områder bliver ligeværdige,” siger han.

 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu