Regeringen inviterer erhvervslivet ind i varmen

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har inviteret erhvervslivet indenfor. Mest markant er udnævnelsen af Tommy Ahlers som minister, men det er stadig for indspist.

Regeringen skruer op for samarbejdet med de private virksomheder. Nu bliver private erhvervsledere også taget med ind i regeringen. Techiværksætter og investor Tommy Ahlers er blevet udnævnt til ny uddannelses- og forskningsminister, efter at Søren Pind har trukket stikket til det politiske liv med øjeblikkelig virkning. Men også andre nye initiativer viser, at Disruptionrådet har skabt et frugtbart miljø, hvor den politiske verden møder den digitale virkelighed. Desværre åbner statsministeren ikke helt op og lukker f.eks. udlændinge ind i de hellige haller.

En afgørende udfordring kan vise sig at blive Ahlers’ evne til at tilpasse sig det politiske miljø, hvor der er mange forskellige og modsatrettede interesser. I en virksomhed er den slags mere enkelt. Her skal der groft sagt bare være så stort et overskud som muligt.

Der er andre skibe i søen, som vidner om nye tanker. Per Kogut er til daglig adm. direktør for NNIT og netop udpeget som formand for Digital Hub Denmark, som skal styrke samarbejdet mellem erhvervslivet, det offentlige og forskningsinstitutionerne. Det er der brug for. Den 1. april fejrede vi 50-årsfødselsdagen for CPR-registeret. Danmark er et af verdens mest gennemdigitaliserede lande, og derfor har vi alle chancer for at komme foran de andre. En af hemmelighederne er netop vores CPR-register.

Det begyndte med H.C. Ørsted

Danmark har stolte traditioner for at være i den forreste række med teknologi. En tradition, der går helt tilbage til H.C. Ørsted, der i 1820 opdagede sammenhængen mellem elektricitet og magnetisme. Det blev fundamentet for den digitale udvikling, som vi kender i dag. Danmark var også et af de lande, hvor et af verdens første mobiltelefonanlæg så dagens lys.

Den nye digitale hub skal bl.a. styrke virksomhedernes adgang til kompetencer og muligheder for udvikling af digitale produkter og nye forretningsmodeller. Her er det stærkt, at det er en topchef fra en privat virksomhed, som bliver sat i spidsen for initiativet og ikke en embedsmand eller en universitetsansat. NNIT er vokset ud af Novo Nordisks it-afdeling, og det giver en stor åbenhed over for globalisering.

Mange andre lande forsøger at gøre det samme, og det store ønske er altid at skabe en europæisk udgave af Silicon Valley. Indtil videre er det ikke lykkedes.

Udpegningen af Tommy Ahlers som ny minister var en stor overraskelse. Hans politiske erfaring begrænser sig til et medlemskab af KU og en opstilling til folketingsvalget i 1998, men til gengæld har han prøvet at starte succesfulde virksomheder. Derfor er det et stærkt trumfkort, som regeringen spiller ved at tage ham ind i regeringen. Den energi og virkelyst, som Tommy Ahlers (re)præsenterer, er netop det, som regeringen har brug for lige nu.

Hvor er den internationale inspiration?

Det kan kun lykkes, hvis fødekæden er i orden. Derfor har regeringen nedsat et ’TeknologipagtRåd’ med den succesfulde direktør for Netcompany Andre Rogaczewski i spidsen. I alt for mange år har de mest søgte fag været på humaniora og samfundsvidenskaberne, og målsætningen er derfor at få flere unge til at vælge uddannelser inden for digitale og tekniske fag.

Selv om det er en stærk og markant direktør, der har fokus på, at tingene skal ske, er flere af de øvrige medlemmer af rådet velkendte ansigter. Der er mange fra uddannelsesmiljøet. Der burde være flere praktikere.

Endelig er Cowi-topchef Lars-Peter Søbye sat i spidsen for et vækstteam inden for grøn energi og miljøteknologi. Alle medlemmerne er praktikere og skal sikre en sort bundlinje hver dag i deres virksomheder. Energi- og miljøteknologi er også digitalisering, og det understøtter de andre aktiviteter, som regeringen har gang i lige nu.

Alt sammen er det gode initiativer; men det er underligt, at alle medlemmer af udvalgene er udstyret med et dansk pas. Der burde være medlemmer, som kommer fra USA, Kina, Singapore, Schweiz eller Sverige. Det vil godt nok være utraditionelt at trække på udenlandske kræfter, men det er nødvendigt. Det er bemærkelsesværdigt, at universiteterne i høj grad benytter sig af internationale kapaciteter, og det gør erhvervsliv også, men så snart der er berøring med det politiske, bliver det meget dansk. Her bør regeringen åbne for udsynet.

Forrige artikel Hospitalerne skal genopfinde sig selv Hospitalerne skal genopfinde sig selv Næste artikel Viden er godt – stof til eftertanke er bedre Viden er godt – stof til eftertanke er bedre

Sandhedens time for Vestager som EU-formand

Sandhedens time for Vestager som EU-formand

Tirsdag mødes Lars Løkke Rasmussen, Emmanuel Macron og Angela Merkel med lederne af de 25 andre EU-lande for at finde EU’s ledere for de kommende fem år. Tyskland og Frankrig synes på vej mod en forståelse, der kan gavne Vestager i bestræbelserne på at blive EU-Kommissionens første kvindelige leder.

Det betaler sig at tage EU alvorligt

Det betaler sig at tage EU alvorligt

ANALYSE: Europa kan være en vindersag, hvis man tager det alvorligt, og det modsatte, hvis ikke man er ordentligt forberedt. Det ser ud til at blive læren, når stemmerne til Europa-valget er talt op sent søndag aften.

Her er Mette Frederiksens tre første udfordringer

Her er Mette Frederiksens tre første udfordringer

KOMMENTAR: Med sammenbruddet i blå blok er Lars Løkke ikke længere Mette Frederiksens største udfordring. De tre mennesker, der står mellem hende og magten, er Pia Olsen Dyhr, Morten Østergaard og Henrik Sass Larsen.

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Modeindustrien kører på klima-frihjul

Modeindustrien kører på klima-frihjul

KOMMENTAR: Vi taler om at mindske CO2-udledningen fra fly, biler og kød, men indtil videre lader politikerne modeindustrien slippe for at bidrage til klimaomstillingen. De danske kandidater til europaparlaments- og folketingsvalget burde derfor begynde at beskæftige sig med tøj, skriver Laura Terkildsen.

Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Både Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen vil bruge flere penge på velfærd. Men velfærdsmilliarderne dækker reelt over en minimal vækst målt per indbygger, viser ny beregning. Velfærdsstaten er gået ind i en ny epoke, mener professor Jørgen Goul Andersen.

Sophie Løhde har gjort rent bord

Sophie Løhde har gjort rent bord

Innovationsminister Sophie Løhde kan sætte flueben ud for alle seks dele i sin sammenhængsreform af den offentlige sektor. De fleste reformer ser ud til at overleve uanset resultatet af det kommende folketingsvalg.

Set, læst og hørt: Franciska Rosenkilde

Set, læst og hørt: Franciska Rosenkilde

Københavns kulturborgmester, Franciska Rosenkilde (ALT) fortæller, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun kan blandt andet anbefale danseforestillingen 'Carrying a Dream' og et rørende interview med Master Fatman.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

En brændende platform, der kan rykke forbrugsvaner

En brændende platform, der kan rykke forbrugsvaner

Er tøjbranchen i virkeligheden i gang med at bruge klimakrisen til at skabe nye behov hos forbrugerne, som nu skal skifte garderoben ud med ’grønt’ tøj, der får dem til at føle sig mere bæredygtige?

Men hvad skal vi leve af?

Men hvad skal vi leve af?

KOMMENTAR: Valgkampen har indtil nu kun handlet om den ene side af medaljen. Nu bør vi også tale om den anden. Hvordan skaber vi mere vækst i den private sektor og klarer den digitale omstilling?

Den kinesiske kapitalisme giver globale rystelser

Den kinesiske kapitalisme giver globale rystelser

Vi står midt i et historisk skifte i Europas – og dermed Danmarks – forhold til Kina. EU’s markant skærpede tone over for styret i Beijing udgør både en trussel og en mulighed for danske virksomheder, mener dansk Kina-veteran.

Ny dyr medicin eller 2.000 sygeplejersker?

Ny dyr medicin eller 2.000 sygeplejersker?

Alene det seneste år har Medicinrådet anbefalet ny medicin, der kan komme til at koste samfundet over en milliard kroner. Det svarer til lønnen til 2.000 sygeplejersker. Men det er ikke Medicinrådets opgave at se på de samlede økonomiske konsekvenser af sine beslutninger. I næste uge skal Danske Regioner evaluere Medicinrådets praksis.

Danske Patienter: Ny medicin skal måles på livskvalitet

Danske Patienter: Ny medicin skal måles på livskvalitet

"Vi træffer beslutninger på dybt problematisk grundlag," siger Morten Freil, direktør for Danske Patienter og medlem af Medicinrådet, og efterlyser viden om, hvilke forbedringer i patienters livskvalitet ny medicin skaber.

Sådan måler man patienters livskvalitet

Sådan måler man patienters livskvalitet

Patienters svar på nøglespørgsmål kan afgøre, om ny medicin eller anden behandling tilfører patienterne mere livskvalitet – eller ej. Det sker på en række områder inden for sundhedsvæsenet, men endnu ikke, når det gælder ny medicin.

Regionsrådsformand: Behov for skarpe prioriteringer af ny medicin

Regionsrådsformand: Behov for skarpe prioriteringer af ny medicin

Regionernes formand er godt klar over, at der er et stykke vej til den ideelle prioritering af midlerne i sundhedsvæsenet. Men hun mener, Medicinrådet er et skridt på vejen. Det er trods alt kun en valgkamp siden, vi hørte to statsministerkandidater afvise at prioritere overhovedet, bemærker Stephanie Lose (V).

S og V vil oprette behandlingsråd

S og V vil oprette behandlingsråd

Prioriteringer kommer til at fylde mere i fremtidens sundhedsvæsen. Fremover skal nye behandlin­gers pris og effekt vurderes af et ekspertråd, mener både V og S. Men der hører enigheden også op.

Set, læst og hørt: Steen Bording Andersen

Set, læst og hørt: Steen Bording Andersen

Formand for Danmarks Biblioteksforening, Steen Bording Andersen, anbefaler en amerikansk radiokanal for rockelskere, en overbevisende udstilling på Louisiana og en biografi, der vækker minder fra hans ungdom i 1970'erne.

Nyt job: Lars Sandahl Sørensen bliver DI's nye direktør

Nyt job: Lars Sandahl Sørensen bliver DI's nye direktør

Dansk Industri har løftet sløret for, hvem der fremover skal stå i spidsen for organisationen. Valget er faldet på Lars Sandahl Sørensen, hvis største udfordring som ny direktør bliver at kombinere vækst med bæredygtighed.

Her er Løkkes og Mette F’s drejebog for Danmark

Her er Løkkes og Mette F’s drejebog for Danmark

Valget til juni afgør, om Lars Løkke Rasmussen eller Mette Frederiksen skal skrive drejebogen for dansk politik de kommende fire år. Mandag Morgen giver i denne analyse sit bud på de to statsministerkandidaters ti vigtigste prioriteringer i et blåt og rødt regeringsgrundlag. Analysen viser, at der tegner sig to meget forskellige veje for Danmark, afhængig af hvem der vinder valget.

Mette Frederiksens regeringsgrundlag: Et Danmark for alle

Mette Frederiksens regeringsgrundlag: Et Danmark for alle

Mette Frederiksen vil bekæmpe ulighed og prioritere velfærd frem for skattelettelser. Hun vil skrue op for klimaambitionerne, fastholde en stram udlændingepolitik og sikre bedre vilkår for folk i udkantsområderne. Og så får udsatte børn en særlig plads i hendes regeringsprogram.

Lars Løkke Rasmussens regeringsgrundlag: Gode tider skal gøres bedre

Lars Løkke Rasmussens regeringsgrundlag: Gode tider skal gøres bedre

Løkke vil fortsætte med at male Danmark blå. Hans nye regeringsgrundlag markerer en klar kant til Socialdemokratiet. Hans sundhedsreform får stor betydning for danskernes sundhed mange år ud i fremtiden. Investeringer for over 100 milliarder kroner i veje og tog vil præge Danmarks infrastruktur.

Årets valg vil styrke Danmark i EU

Årets valg vil styrke Danmark i EU

ANALYSE: Lars Løkke Rasmussen tog fusen på alle ved at lægge folketingsvalget 5. juni. Om dét bliver en fordel for ham selv eller for Mette Frederiksen, er endnu uklart. Men der er næppe tvivl om, at det vil trække stemmeprocenten ved EP-valget væsentligt op, og at det vil styrke Danmarks samlede engagement i EU.