Regeringen sigter under sit eget forskningsmål

Ifølge sit eget forskningsbudget står regeringen allerede i 2019 til at afsætte for få midler til forskning, hvis løftet om at afsætte 1 pct. af BNP til området skal holdes. Men Søren Pind (V) forsikrer om, at der kommer flere penge, hvis væksten stiger mere end forventet.

Danmark skal være en forskningsnation i den ”absolutte verdenselite”, lyder det i regeringens nye forskningsstrategi, der bl.a. skal sikre flere Nobelpriser til danske forskere.

[graph title="Forskningsbevillinger følger ikke væksten" align="right" image="https://www.mm.dk/images/archive/4438.jpg" image_full="https://www.mm.dk/images/archive/4438.jpg" caption="Figur 1" text="Regeringens forskningsbudget frem mod år 2021 udgør ikke én pct. af BNP ifølge regeringens egne BNP-forventninger."]Note1: BNP-tal for 2017 og 2018 er BNP-skønnet fra Økonomisk Redegørelse 2017. BNP-tal for 2019-2021 er Finansministeriets tekniske BNP-fremskrivning i 2018-priser.
Kilde: Mandag Morgen, pba. tal fra Finansministeriet.[/graph]

Der følger dog ingen særlige bevillinger med den nye forskningsstrategi, der blev lanceret i starten af december, men regeringen lover til gengæld at fastholde, at der også fremover skal bruges offentlige midler til forskning for mindst 1 pct. af bruttonationalproduktet (BNP). Så når væksten stiger, vil der også absolut set komme flere penge til forskning.

Login