Regeringens digitale plan fastholder A- og B-hold

Trods regeringens ønske om at sikre alle adgang til hurtigt og stabilt bredbånd i 2020, vil mellem 20 og 30 pct. af befolkningen kun have adgang til hurtigt bredbånd over mobilen, hvor kapaciteten er begrænset og adgangen ustabil. Også i 2020 vil danskerne altså opleve store forskelle på deres adgang til hurtigt bredbånd, og den nuværende situation med et A- og et B-hold vil stadig være en realitet.

Jens Reiermann

Selv om regeringen lover alle danskere adgang til hurtigt og stabilt bredbånd i 2020, er det langtfra sikkert, at dens netop offentliggjorte udspil til fremtidens mobil- og bredbåndsdækning løser opgaven. Ambitionerne er ikke sat højt nok, og centrale virkemidler er ikke på plads.

Derfor er regeringens udspil godt nok et skridt i den rigtige retning, men skridtet er langtfra stort nok. Også i 2020 vil Danmark derfor være delt op i et digitaliseringens A-hold og B-hold – til skade for vækst og job.

Sådan lyder vurderingen fra både eksperter og brugere, som Mandag Morgen har talt med.

Hvor regeringen før sit udspil alene krævede, at hastigheden på download skulle være på 100 Mbit/s i 2020, stiller den nu også krav om, at danskerne skal kunne uploade med en hastighed på 30 Mbit/s i 2020. Dermed placerer regeringen Danmark blandt den stadig større gruppe af lande, der stiller krav til hastighed på både download og upload. Med 30 Mbit/s indtager Danmark dog bundplaceringen i gruppen, som det land, der har det mindst ambitiøse mål. Se figur 1.

Beskedne mål for bredbånd" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/72cdd-jre_fig02_kobbernet_holder_ikke_pa_hastighede.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/910ae-jre_fig02_kobbernet_holder_ikke_pa_hastighede.png | Forstør   Luk

Hastigheden på bredbånd over kobbernettet falder hurtigt, jo længere brugeren befinder sig fra et af landets omkring 1.200 knudepunkter.

Kilde: Erhvervsministeriet 2013. [/graph]

”Det er godt, at regeringen fastsætter et mål for hastigheden på upload, men de 30 Mbit/s er meget lavt sat. Det er lige ved, at målet blot er en fremskrivning af den aktuelle udvikling, og derfor er det ikke særlig ambitiøst,” siger Michael Jensen, laboratorieingeniør ved Center for Netværksplanlægning på Aalborg Universitet.

Kobbernettet kan ikke garantere 30 Mbit/s

I dag har danskerne i gennemsnit adgang til en uploadhastighed på 1,8 Mbit/s, en hastighed, der øges med 80 pct. hvert andet år. Fortsætter udviklingen i samme tempo som nu, vil danskernes gennemsnitlige upload være cirka 34 Mbit/s i 2022 – altså på niveau med regeringens målsætning.

Men der vil være meget store forskelle i den kvalitet, danskerne kommer til at opleve. Problemet er her, at regeringens udspil vil indebære, at op mod 300.000 husstande og virksomheder kun kan få adgang til hurtigt bredbånd via det mobile net, hvor adgangen er langt mindre stabil end over kobbernet eller fibernet.

”Jeg frygter, at 20-30 pct. af danskerne er henvist til bredbånd over det mobile net, fordi kobbernettet ikke kan levere 30 Mbit/s i upload til alle,” siger Michael Jensen.

Langt de fleste danskeres adgang til internettet sker i dag over TDC’s kobbernet, der fordeles til de enkelte brugere fra de godt 1.200 knudepunkter, der i dag er spredt over hele landet. En analyse viser imidlertid, at hastigheden falder meget hurtigt på vejen fra knudepunktet til den endelige bruger. Det gælder både download og upload. Se figur 2.

”Danskerne kan kun uploade med 30 Mbit/s inden for en afstand på få hundrede meter fra et knudepunkt,” siger Michael Jensen, der sammen med kollegaen Jose M. Gutierrez har analyseret sammenhængen mellem hastighed og afstand i Lolland Kommune. Analysen viser, at der skulle være mellem 5 og 6 gange så mange knudepunkter, som der er i dag, hvis alle borgere skulle have adgang til hurtigt bredbånd via kobbernettet.

Hurtigt mobilt bredbånd til de få

De fleste danskere har i dag ubegrænset adgang til bredbåndets kapacitet, mens kapaciteten på det mobile net afhænger af antallet af brugere. Jo flere brugere, desto lavere hastighed.

”Mobil er en delt hastighed. Man får således en høj hastighed, hvis man er den eneste bruger, men ikke, hvis alle bruger det intensivt,” siger Mogens Ritsholm, der bl.a. har været telechef i teknisk og regulatorisk afdeling i TDC.

Mogens Ritsholm er en af de danskere, der har størst teknisk viden om bredbånd og, ikke mindst, hvordan bredbåndet fungerer.

Når det mobile net skal supplere det faste kobbernet, mener han, at teleselskaberne er nødt til at begrænse befolkningens brug af det mobile bredbånd. I stedet for at købe fuld adgang til bredbåndet, forventer han, at man skal købe adgang til f.eks. at downloade eller uploade en bestemt mængde data om måneden.

Ustabile mobiler

Når kapaciteten på det mobile net er et problem, må de danskere, der ikke har adgang til fast net i 2020, nøjes med begrænset kapacitet. Og ikke bare begrænset kapacitet. Det mobile bredbånd er i dag også så ustabilt, at professionelle brugere ikke anvender det som primær adgang til bredbåndet.

[graph title="Kobbernet holder ikke på hastigheden" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: Jensen/Gutierrez: Upper Bound Performance Estimation for Copper Based Broadband Access, 2012. 

Det gælder for eksempel, når forbrugerne kobles op på et såkaldt smartgrid for at udnytte el-produktionen bedre. Formålet med smartgrid er, at forbrugerne kan flytte forbrug fra dag til nat, hvor vindmøllerne producerer mere el, end forbrugere og virksomheder bruger. Redskabet er et smartgrid, der hele tiden sender viden til forbrugerne om, hvornår strømmen er billig, og hele tiden modtager information den anden vej om, hvornår styringen hjemme hos forbrugerne f.eks. sætter gang i fryseren eller opvaskemaskinen.

”Vi aflæser i dag målere over det mobile bredbånd, men det er ikke stabilt nok, og det betyder, at vi kan tabe hele tidsserier med oplysninger om forbruget, og det er et problem, når vi skal arbejde i realtid,” siger Ole Schou Mortensen, der er direktør for Østkraft.

Det smarte elnet er afgørende for omstillingen til grønne energiformer, fordi det flytter el-forbruget til de tidspunkter, hvor vindmøllerne producerer strøm.

”Smartgrid og hurtig kommunikation hænger sammen. Der skal være stor og stabil kapacitet på nettet, fordi vi sender og modtager data i realtid,” siger Ole Schou Mortensen.

Svage virkemidler

Der er stor forskel på de virkemidler, regeringen tager i anvendelse for at sikre alle danskere hurtigt bredbånd i 2020. Bornholm er den eneste del af Danmark, hvor regeringen er klar med statslige midler til udbygningen af bredbåndet. Det vil her ske i form af et fibernet. Ellers skal markedskræfterne fortsat drive udbygningen.

Når det gælder udbredelsen af det mobile bredbånd, vil regeringen helt ligesom ved udbuddet af 800 MHz-frekvensen i 2012, stille krav til selskaberne om at dække hele landet. Der vil altså være et dækningskrav ikke bare i de områder, hvor det umiddelbart bedst kan betale sig, men også i andre områder. I 2012 gjaldt dækningskravet særligt i forhold til 207 postnumre fordelt over hele landet.

På det faste net er virkemidlerne anderledes svage. Regeringen følger på den ene side en række kommuners ønske om at kunne kombinere deres indkøb af med krav til leverandørerne om at udbrede det faste bredbånd i form af fibernet. Et ønske, som bl.a. Ringkøbing-Skjern Kommune har fremsat. Tanken er at bruge en kommunes ønske om at rulle fiber ud til sine egne institutioner som løftestang for etablering af fibernet til alle borgere og virksomheder i kommunen. En uklarhed i erhvervsfremmeloven har holdt kommunerne tilbage fra at bruge deres udbud på denne måde, men den uklarhed rydder regeringens udspil nu af vejen.

Men, misteltenen er ikke taget i ed. For pengene mangler.

Ringkøbing-Skjern Kommune, der allerede har hentet tilbud ind på fibernet til hele kommunen, måtte opgive, fordi det billigste tilbud var på 68 millioner kr.

”I dag kan kommunerne optage lån til infrastruktur som f.eks. fjernvarme eller el, men ikke til fibernet. Det ændrer regeringens udspil ikke umiddelbart på. Vi ønsker, at der etableres en låneramme, som vi kan bruge til udbygningen af fibernettet, fordi vi betragter fibernettet som en helt afgørende infrastruktur på linje med blandt andet vejnet og togtransport,” siger Niels Erik Kjærgaard, kommunaldirektør i Ringkøbing-Skjern Kommune.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu