Kulturanbefaling af 
Peter Rolsted

Set, læst og hørt: Lykke Friis

Lykke Friis holder sig opdateret med interviewpodcast med europæiske topforskere og har læst en sylespids satirisk fremstilling af Brexit.

Lykke Friis

Lykke Friis er siden slutningen af 2019 direktør i Tænketanken Europa. Hun har tidligere været prorektor på Københavns Universitet og klima- og energiminister.

Set for nylig

Som datter af en sønderjyde og nordtysker optager 100-året for Genforeningen mig ganske meget. Det er en god anledning til at dykke ned i et stykke europahistorie, som de fleste af os måske ikke havde helt fremme på nethinden. Sidste år tog jeg for eksempel til krigskirkegården i Verdun for at se, hvor de mange sønderjyder, som blev indkaldt til den tyske hær under Første Verdenskrig, ligger begravet. For nylig så jeg udstillingen om ’100 år med Danmark – Sønderjylland siden Genforeningen’ på Sønderborg Slot. Den kan jeg varmt anbefale – også som et studie i, hvor tæt Danmark og Tyskland er rykket på hinanden.

Hørt for nylig

Der sker så meget i international og europæisk politik for tiden. Kommer der handelskrig med amerikanerne, hvor længe kan Vladimir Putin blive ved magten, og hvordan kommer næste kapitel i Brexit-sagaen til at udvikle sig? For at holde styr på de mange begivenheder lytter jeg til en del podcasts. European Council on Foreign Relations, den europæiske tænketank, som jeg sidder i bestyrelsen for, har en podcast, der hedder ’Mark Leonard’s World in 30 Minutes’. Én gang om ugen interviewer tænketankens direktør topforskere fra hele Europa om ugens mest afgørende tema. Man bliver ikke alene klogere; der er også ofte plads til syrlig britisk humor.

Læst for nylig

Jeg elsker bøger, der giver et særligt perspektiv på aktuelle begivenheder. Det kan være biografier, historiske fremstillinger eller romaner. Er man til den slags, vil jeg anbefale to. Nora Krugs ’Heimat. Et tysk familiealbum’, der er noget så specielt som en avanceret tegneserie om en ung tysk kvindes rejse tilbage til sin families tilværelse under nationalsocialismen. Hvad vidste mine bedsteforældre, og sagde de fra over for jødeforfølgelsen? Den anden er Ian McEwans ’The Cockroach’ – en sylespids satirisk fremstilling af Brexit. Den er hurtigt læst, men efterfølgende har man indtrykket af, at man har langt bedre styr på, hvorfor briterne i sidste instans vendte EU ryggen. 

Omtalte personer

Lykke Friis

Direktør, Tænketanken Europa, præsident, Kræftens Bekæmpelse, formand, Det Europæiske Råd for Udenrigsrelationer (ECFR)
master i europæiske studier (London. 1992), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1993), ph.d. (Københavns Uni. 1997)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu