Analyse af 
Simon Friis Date

Skal der virkelig bygges en klimatoldmur rundt om Europa?

Danmark og resten af EU’s medlemslande har netop givet grønt lys til et nyt system, der toldbelægger CO2-udledere, som vil sælge varer på det europæiske marked. EU-systemet og franskmændene er begejstrede. Men ideen er også så optimistisk, at man kan spørge, om de europæiske politikere overhovedet regner med, at den skal blive til noget.

En tilfreds finansminister Nicolai Wammen (S), der netop på regeringens vegne har godkendt opførslen af en klimatoldmur rundt om EU.
En tilfreds finansminister Nicolai Wammen (S), der netop på regeringens vegne har godkendt opførslen af en klimatoldmur rundt om EU.Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Grænsetilpasningsmekanisme. Ordet er så tørt, at det nærmest er brandfarligt. Ikke desto mindre fik en fælleseuropæisk enighed om netop grænsetilpasningsmekanismen i denne uge den franske finansminister, Bruno Le Maire, til at erklære ”en stor sejr for europæisk klimapolitik”.  

Ordene faldt ved det netop overståede møde for EU’s finansministre. Mødet var præget af en række nye sanktioner mod det krigsførende Rusland, og derfor var grænsetilpasningsmekanismen, der i EU-jargon kendes under forkortelsen CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism), nok det dagsordenspunkt, som har fået mindst omtale i medierne.  

Betydningen af det politiske gennembrud skal man dog ikke underkende. 

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu