Sofie Carsten Nielsen: Jeg griber ind, fordi universiteterne svigter deres ansvar

De videregående uddannelser har ikke væ­ret deres opgave voksen, og det er årsagen til, at politikerne nu må gribe ind og tvinge en række af dem til at nedlægge flere end 4.000 studiepladser. Det siger uddannelsesminister Sofie Carsten Niel­sen (R) i et interview med Mandag Morgen: “Det har været deres ansvar at sørge for, at de unge kan komme ind på arbejdsmarkedet, når de kommer ud af uddannelsessystemet. Univer­siteterne og andre videregående uddannelser har selv kunnet tilrettelægge en stor del af optaget. De har bestemt, hvor mange pladser der skulle være på studierne. Nu siger jeg: Der bliver optaget for mange på uddannelser, hvor der ikke er job i den anden ende, og det vil jeg ikke stå model til.” Under stor mediebevågenhed præsenterede uddannelsesministeren i september sin første plan for, hvordan hun ville styre optaget på de videre­gående uddannelser. Siden har hun revideret mo­dellen flere gange efter pres fra universiteterne og politikere. Sagen kulminerede i sidste uge, hvor et flertal først krævede planen skrottet for siden, da SF ombestemte sig, at trække i land, og planen står nu ved magt.

Når rektorerne ikke løser problemerne, må ministeren træde til. Det er grunden til, at uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) griber ind og tvinger en række af landets videregående uddannelser til at nedlægge flere end 4.000 pladser på studier, der år efter år sender for mange nyuddannede ud i arbejdsløshed. For uddannelserne har ikke levet op deres ansvar, lyder det fra ministeren. De har haft lov til selv at bestemme, hvor mange studerende de optager. Men så har de til gengæld også et ansvar for at sikre, at de ikke optager flere, end der er plads til på arbejdsmarkedet. Den opgave har de ikke løftet.

”Hvis uddannelsesinstitutionerne havde taget hånd om problemerne, havde der ikke været behov for at gribe ind,” siger Sofie Carsten Nielsen.

Så uddannelserne har ikke levet op deres ansvar?

Login