Solceller som conversation starter

En solcelle på ryggen er bedre end ti på taget. I hvert fald hvis du ønsker kontakt med nysgerrige fremmede, som er interesserede i, hvordan den virker. Teknologiske løsninger spredes som ringe i vandet og kan være med til at fremme et mere bæredygtigt livssyn.

I en tid, hvor hele verden venter på, at den næste miljøteknologi kan få sat skub i den bæredygtige udvikling, arbejdspladser og adfærd, er det så ikke på sin plads at købe nogle af de løsninger, der (om ikke andet) symboliserer den verden, vi alle kan være med til at skabe?

For to måneder siden købte jeg en taske med solceller på. Det var faktisk min anden solcelletaske – den første købte jeg i San Francisco for seks år siden, men lynlåsen gik hurtigt i stykker, og ingen skrædder i København kunne reparere den.

Den 2. august i år modtog jeg så den nye taske. Solceller bliver kraftigere måned for måned, og modsat min gamle taske kan min nye ikke bare oplade min telefon, men nu også min computer.

10. september: En mand, jeg ikke kender, fotograferer min solcelletaske.

Det er jo ganske brugbart i ørkenen – og i udlandet – og hvis man ikke vil være afhængig af kul- og oliebaseret strøm.

En ting er, hvordan teknologien til stadighed udvikles og bliver bedre, men jeg er etnolog og ikke ingeniør og derfor mere optaget af, hvordan en bestemt adfærd spreder sig i samfundet. Det er det, der inden for kulturteori kaldes diffusion.

Det hæsblæsende tempo i den teknologiske udvikling betyder, at vores adfærd ofte påvirkes af nye teknologiske muligheder og opfindelser. Derfor synes jeg, det er meget interessant at følge de sociale ringe i vandet, som introduktionen af ny teknologi i samfundet afstedkommer.

Følg Tobias Lau

Modtag en automatisk e-mail, hver gang Tobias Lau skriver nye indlæg på MM Blog.

Log på mm.dk med din mail og adgangskode og klik på Rediger profil for at vælge, hvem du vil følge. Du kan også abonnere på udvalgte dagsordener og modtage en mail, hver gang Mandag Morgen publicerer nyt indhold på dine interesseområder.

Har du ikke allerede en profil til mm.dk, kan du oprette den gratis.

Tag nu f.eks. min nye solcelletaske. Den fungerer, ved at solcellerne lader et batteri i tasken op, som opbevarer den skabte strøm. Senere kan man så lade sin laptop, mobil eller noget helt tredje op. Der gik ikke lang tid, efter at jeg modtog tasken, før jeg begyndte at lægge mærke til, hvordan jeg langsomt ændrede min tidligere adfærd, alene fordi jeg nu havde solceller og et batteri på ryggen.

Pludselig var jeg bevidst om, hvor solen var på himmelen, når jeg kørte på arbejde. Var solen bag mig? Eller var den foran mig? Og hvor skulle jeg anbringe tasken for at få mest muligt ud af cellerne?

På kontoret: Hvor præcist blev rummene ramt af sollys? Og hvornår på dagen?

Derhjemme i lejligheden: Hvor meget sol kom der ind ad vinduet om morgenen i den ene ende af lejligheden, og i hvor lang tid var der om aftenen sol ind ad vinduerne i den anden ende? Var der faktisk mere sollys ved udkanten af vindueskarmen end i sofaen?

Nørd som jeg måske er med den store interesse for adfærdsændringer (og med hele den etnologiske ballast i bagagen), begyndte jeg at skrive feltdagbog om mine oplevelser. Heri beskrev jeg, hvornår og hvordan jeg begyndte at tænke og handle anderledes, fordi jeg nu ejede en mobil solcelle med tilhørende batteri.

Noter fra feltdagbogen

Se her et udvalg af noterne i min feltdagbog:

7. september: En ung mand på omkring de 20 kommer hen og siger "sådan én skal jeg ha’!" og går videre.

10. september: En man på omkring 30 år standser mig, mens jeg går med en kammerat, og spørger, om solcelletasken fungerer. Han skal nogle måneder til Barcelona og mangler noget at lade op med. Jeg lader ham tage et billede af tasken, og min kammerat tager et billede af ham, der tager et billede af tasken.

23. september: En 30-årig mand på cykel spørger til tasken og cykler videre.

23. september: Fem minutter efter dytter en bil bag mig. Bilen kommer op på siden af mig, og to unge drenge smiler og råber "Hey, solceller!" og kører hurtigt videre.

1. oktober: En cyklist spørger mig, mens jeg holder for rødt, hvad min taske kan lade op. Han spørger også, hvor jeg har købt den.

1. oktober: På vej hjem fra arbejde smiler en gammel mand på cykel til mig og siger: "Virker dine solceller på dig?"

4. oktober: En ung dreng på omkring 12 år spørger mig fra sin cykel, om det er solceller, jeg har på ryggen. Jeg bekræfter, og han kører videre.

Men det mest finurlige er ikke engang mine egne adfærdsændringer.

Det mest finurlige er, at det ikke var mig alene, der ændrede adfærd på grund af tasken. Det gjorde mine omgivelser også. Aldrig før er jeg så ofte blevet kontaktet af fremmede mennesker i byen, på cykelstier og på fortove, som ville høre om min solcelletaske. Det er den største conversation starter med fremmede danskere, jeg nogensinde har købt. En solcelletaske!

Det er værd at bemærke. For det siger jo ikke så lidt om danskernes interesse i dagligdags miljøteknologi. Det kræver sit fra os danskere at henvende sig til fremmede uden meget stærke grunde til det – observér blot buspassagerer under en bustur.

Jeg oplevede sågar at blive prikket på skulderen – oven i købet med et par hovedtelefoner på og en tydelig kom-mig-ikke-nær-udstråling – fordi en fremmed fyr måtte vide, hvor jeg havde købt tasken.

Det er tankevækkende, hvor lidt der faktisk skal til for at ændre en hel befolkning over mod en mere bæredygtig adfærd, hvis bare den rette teknologi en dag bliver præsenteret for os.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu