Stop digital selvfedme og kom ind i kampen

DIGITAL OMSTILLING Danmark er bagud med investeringer i de nye digitale teknologier som AI. Og langt bagud i forhold til det digitale kompetenceløft, vi har brug for. Momentum er nu.

Regeringen vil have en grøn og digital genopretning af Danmark. Det sagde statsministeren forleden på Dansk Industris årsmøde. At genopretningen skulle være grøn, var ikke nogen nyhed, men at den nu også skal være digital, er nyt i statsministerens mund. Digitalisering har ellers været et ikkeeksisterende fænomen i regeringens politiske udmeldinger og prioriteringer, siden den tiltrådte.

Nu skal der så sættes gang i en digitaliseringsstrategi ”med den ambition at være et udstillingsvindue for hele verden,” sagde statsministeren. Det er jo altid godt med ambitioner, og vi elsker jo som danskere at være verdensmestre. Ikke underligt, at statsministeren er glad for anekdoten om, at lederen af verdens største demokrati med 1,3 milliarder mennesker, Indiens Narendra Modi, sådan lige ringer til Danmark for at indgå en grøn samarbejdsaftale. Vi er også glade for at prale med, at vi for anden gang af FN er blevet udpeget til at være verdensmester i offentlig digitalisering.

Men når vi nu lægger selvfedmen til side, så er sagen, at Danmark er bagefter med investeringer i næste generations teknologier i erhvervslivet. At vi er bagefter med at få planlagt næste ambitiøse offentlige digitaliseringstiltag. Den nuværende digitaliseringsstrategi udløber om få måneder, uden at der er fremlagt en ny plan for de kommende år. Og at vi er helt vildt dramatisk bagefter med at sørge for, at vi har tilstrækkeligt med kompetencer til rigtig at score potentialet i kunstig intelligens (AI), brugen af algoritmer og anvendelsen af automatisering og robotter.

Login