Stresstest af det amerikanske demokrati

POLITIK OG VELFÆRD Amerikanerne er normalt overordentligt stolte af deres demokrati. Den forløbne valgkamp 2020 har på mange måder været en prøvelse. Denne gang ikke på grund af udenlandsk indblanding i valget, men på grund af en dyb national splittelse.

Der er dem, der mener, at mørket har sænket sig over det amerikanske demokrati under Trump efter fire år og en beskidt valgkamp, der har polariseret og splittet det amerikanske samfund endnu mere, end det var i forvejen.

Læg dertil en siddende amerikansk præsident, der i mere og mere vilde udtalelser og konspirationsteorier efter valgnatten selv sætter voldsomme spørgsmålstegn ved hele valgets troværdighed og det amerikanske demokrati. For slet ikke at tale om de hære af advokater, som Trump nu sender i felten med sager i hobetal ved domstolene om påstået valgsvindel.

MAN KAN OGSÅ VÆLGE at se på situationen fra en anden vinkel. Aldrig har så mange amerikanere deltaget i et valg, som de har gjort i år. Der var frygt for, at afslutningen på en lang og følelsesladet kampagne ville føre til uro og vold omkring valglokaler, kaotiske scener i optællingscentre og højlydte råb om vælgerbedrageri. Noget af det mareridt gik i opfyldelse. Andet gjorde ikke. Selve valget blev overordnet set afviklet på fredelig vis, selv om tusinder af amerikanere i de seneste måneder har bevæbnet sig og forberedt sig på politiske uroligheder.

Login