Techtendenser af 
Peter Hesseldahl

Syntetisk biologi er en ny universel værktøjskasse for industrien

Amerikaneren Jay Keasling er blandt verdens førende forskere inden for ’syntetisk biologi’, der går ud på at programmere mikroorganismer til at producere olie, fødevarer, medicin og mange andre af de vigtige råmaterialer, vi i dag fremstiller på basis af fossile råstoffer som olie og gas. Potentialet er enormt, men teknologien er stadig for dyr – og olien for billig.

I princippet kan man betragte en celle som en computer. Den styres af software i form af de gener, der bestemmer, hvilke egenskaber cellen har, og hvilke stoffer den kan udskille. 

Som var det et computerprogram, kan man ændre i instruktionerne eller klippe og klistre gensekvenser fra flere forskellige slags celler sammen, og så opfører cellen sig på helt nye måder.

Jay Keasling

·      Professor i bioengineering ved University of California Berkeley
·      CEO for Joint BioEnergy Institute
·      Medlem af National Academy of Engineering
·      Stifter og nu bestyrelsesmedlem af Amyris
·      Stifter af flere andre selskaber indenfor bioteknologi
·      Gæsteprofessor ved Novo Nordisk Fondens Center for BioSolutions på DTU

Hvis man har en tilstrækkelig god forståelse af, hvad et bestemt gen koder for, kan den sekvens bruges som et standardiseret modul, som man kan klippe ind i en celles genom, når det lige er dén funktion, man har brug for. Med tiden kan man opbygge et stort bibliotek af sekvenser med veldokumenterede funktioner, og derfor vil man i stigende grad kunne stykke organismer sammen med netop de egenskaber, man ønsker, ved at kombinere velkendte genetiske moduler.
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu