De syv største risici for erhvervslivet i 2014

Virksomhedsejerne kommer ikke til at ligge vågne over usikre markeder, men må i stedet forholde sig til syv geopolitiske udfordringer. Det vurderer konsulenthuset Eurasia Group i sit bud på de største politiske risici for erhvervslivet i det kommende år. Rapporten bygger på kvalitative analyser og vurderinger, foretaget af husets mere end 100 analytikere og et 500 mand stort netværk af samfundsforskere og politiske iagttagere fra 90 lande verden over.

1: Man kan ikke længere regne med storebror Amerika

USA fortsætter med at lukke sig om sig selv og blande sig mindre i verdenssamfundets anliggender. Det giver plads til Kina og Rusland, og stærke økonomier i både Europa, Asien og Mellemøsten bliver nødt til at genoverveje, hvilke stormagter de vil satse på økonomisk og diplomatisk. Opbruddene vil ryste de vestlige finans-, forretnings- og sikkerhedsstandarder, der indtil nu har domineret verdenshandlen. En række alternativer opstår, og det globale marked bliver mere åbent, men også mere fragmenteret og sværere at navigere i.

2: Vækstmarkederne skal til valg

I seks af verdens største vækstøkonomier – Brasilien, Columbia, Indien, Indonesien, Sydafrika og Tyrkiet – skal vælgerne til stemmeurnerne i 2014. I takt med at middelklassen vokser og vækstraterne flader ud, stiger usikkerheden om valgenes udfald. Stadig voksende mindretal i alle landene ser ikke længere de nuværende magthavere som garanter for velstand og vækst i fremtiden. Derfor vil politikerne gribe til populistiske valgløfter for at bevare magten og bremse ellers planlagte og nødvendige reformer af pensionssystemer, arbejdsmarkeder og skattesystemer. I hvert fald indtil efter valgene. Det vil skabe usikkerhed om landenes politiske kurs det næste år.

3: Kinas farefulde reformfærd

Ledelsen i Kinas kommunistparti planlægger flere store reformer det kommende år. Den vil forsøge at stabilisere økonomien ved hårdere regulering af finanssektoren. Det kan få risikovilligheden til at falde og gøre det sværere at rejse kapital for iværksættere og mellemstore virksomheder i vækst. Også Kinas investeringer i udlandet kan blive ramt. Kinas industri vil møde hårde miljøkrav udløst af stigende pres fra befolkningen om at håndtere landets omfattende forurening. Det er alt sammen med til at skabe usikkerhed i landet, hvor flere store virksomheder uundgåeligt vil lukke eller skære kraftigt ned – med arbejdsløshed og social uro til følge. For at dæmpe gemytterne oven på reformerne, er det sandsynligt, at styret vil rette opmærksomheden mod udefrakommende farer og udenrigspolitiske problemer. Det kan skabe regional ustabilitet og fjendskab mod især vestlige interesser i landet.

4: Oliestaterne konkurrerer sig ihjel

De seneste års udviklinger af alternative energiformer har gjort verdens økonomier mindre afhængige af olie. Men Vestens sanktioner mod Iran og det arabiske forår i Nordafrika og Mellemøsten har holdt priserne forholdsvis højt og stabilt. I 2014 kommer lande som Irak, Libyen og Tunesien til at udvinde mere og mere olie, og den øgede konkurrence presser prisen ned. Det går hårdt ud over lande, der er afhængige af deres olieproduktion. De 12 OPEC-lande bliver hårdest ramt, og slagene mod deres økonomier kan skabe intern og regional uro, der kan påvirke investeringsklimaerne i landene.

5: Al-Qaeda truer markeder i Mellemøsten

Mellemøstens spirende demokratier er kollapset, og Al-Qaeda og andre islamistiske grupper får fodfæste overalt i Mellemøsten og Nordafrika. Borgerkrigen i Syrien, urolighederne i Egypten og ustabiliteten i Libyen og Irak er alt sammen med til at puste til ekstremisternes bål. De vil mobilisere deres medlemmer omkring hadet til Vesten, først og fremmest USA, men også Europa. Risikoen for angreb mod vestlige virksomheder og interesser i Mellemøsten og Nordafrika stiger i 2014, og det bliver stadig sværere at finde lokale samarbejdspartnere og investorer i det anspændte politiske klima.

6: Stater og få nøglevirksomheder tager magten på nettet

Selv om internettet ikke kan kontrolleres, har nationalstaterne tænkt sig at prøve. De vil have mere kontrol med nationens og erhvervslivets interesser og rettigheder på nettet, ligesom de vil kunne beskytte og overvåge deres borgere. Derfor involverer de sig dybt i indsamling, salg og køb af data, og for at kunne gøre det, allierer de sig med de store, globale virksomheder, der sidder på dataene. Samarbejdet vil gøre det svært for nye virksomheder at trænge ind på datamarkedet, mens de dominerende aktører får stadig mere magt. Da mere handel samtidig rykker over på nettet, og data bliver en stadig større del af virksomheders salgs- og marketingsstrategier, bliver flere virksomheder afhængige af ganske få gatekeepere.

7: Putin vakler, Rusland ryster

Vladimir Putin sidder stadig tungt på magten i Rusland, men han mister folkelig opbakning. Præsidenten forsøger at holde distancen ved at rage mere magt til sig. Han har udvidet landets udtalt politiske højesterets beføjelser og indledt en række kritiserede skatteefterforskninger mod modstanderes virksomheder. Putin har også indsat sine nære allierede på ledende poster i landets største mediehuse. Det anspændte forhold til Europa og USA, for ikke at tale om et Kina i fremmarch, har samtidig fået ham til at skærpe sin udenrigspolitiske retorik. Putins egenrådige og rådvilde fremfærd tegner et billede af et ustabilt Rusland i 2014.

Kilde: ”Top risks 2014”, Eurasia Group, januar 2014.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu