De syv største risici for erhvervslivet i 2014

Virksomhedsejerne kommer ikke til at ligge vågne over usikre markeder, men må i stedet forholde sig til syv geopolitiske udfordringer. Det vurderer konsulenthuset Eurasia Group i sit bud på de største politiske risici for erhvervslivet i det kommende år. Rapporten bygger på kvalitative analyser og vurderinger, foretaget af husets mere end 100 analytikere og et 500 mand stort netværk af samfundsforskere og politiske iagttagere fra 90 lande verden over.

1: Man kan ikke længere regne med storebror Amerika

USA fortsætter med at lukke sig om sig selv og blande sig mindre i verdenssamfundets anliggender. Det giver plads til Kina og Rusland, og stærke økonomier i både Europa, Asien og Mellemøsten bliver nødt til at genoverveje, hvilke stormagter de vil satse på økonomisk og diplomatisk. Opbruddene vil ryste de vestlige finans-, forretnings- og sikkerhedsstandarder, der indtil nu har domineret verdenshandlen. En række alternativer opstår, og det globale marked bliver mere åbent, men også mere fragmenteret og sværere at navigere i.

2: Vækstmarkederne skal til valg

I seks af verdens største vækstøkonomier – Brasilien, Columbia, Indien, Indonesien, Sydafrika og Tyrkiet – skal vælgerne til stemmeurnerne i 2014. I takt med at middelklassen vokser og vækstraterne flader ud, stiger usikkerheden om valgenes udfald. Stadig voksende mindretal i alle landene ser ikke længere de nuværende magthavere som garanter for velstand og vækst i fremtiden. Derfor vil politikerne gribe til populistiske valgløfter for at bevare magten og bremse ellers planlagte og nødvendige reformer af pensionssystemer, arbejdsmarkeder og skattesystemer. I hvert fald indtil efter valgene. Det vil skabe usikkerhed om landenes politiske kurs det næste år.

3: Kinas farefulde reformfærd

Ledelsen i Kinas kommunistparti planlægger flere store reformer det kommende år. Den vil forsøge at stabilisere økonomien ved hårdere regulering af finanssektoren. Det kan få risikovilligheden til at falde og gøre det sværere at rejse kapital for iværksættere og mellemstore virksomheder i vækst. Også Kinas investeringer i udlandet kan blive ramt. Kinas industri vil møde hårde miljøkrav udløst af stigende pres fra befolkningen om at håndtere landets omfattende forurening. Det er alt sammen med til at skabe usikkerhed i landet, hvor flere store virksomheder uundgåeligt vil lukke eller skære kraftigt ned – med arbejdsløshed og social uro til følge. For at dæmpe gemytterne oven på reformerne, er det sandsynligt, at styret vil rette opmærksomheden mod udefrakommende farer og udenrigspolitiske problemer. Det kan skabe regional ustabilitet og fjendskab mod især vestlige interesser i landet.

4: Oliestaterne konkurrerer sig ihjel

De seneste års udviklinger af alternative energiformer har gjort verdens økonomier mindre afhængige af olie. Men Vestens sanktioner mod Iran og det arabiske forår i Nordafrika og Mellemøsten har holdt priserne forholdsvis højt og stabilt. I 2014 kommer lande som Irak, Libyen og Tunesien til at udvinde mere og mere olie, og den øgede konkurrence presser prisen ned. Det går hårdt ud over lande, der er afhængige af deres olieproduktion. De 12 OPEC-lande bliver hårdest ramt, og slagene mod deres økonomier kan skabe intern og regional uro, der kan påvirke investeringsklimaerne i landene.

5: Al-Qaeda truer markeder i Mellemøsten

Mellemøstens spirende demokratier er kollapset, og Al-Qaeda og andre islamistiske grupper får fodfæste overalt i Mellemøsten og Nordafrika. Borgerkrigen i Syrien, urolighederne i Egypten og ustabiliteten i Libyen og Irak er alt sammen med til at puste til ekstremisternes bål. De vil mobilisere deres medlemmer omkring hadet til Vesten, først og fremmest USA, men også Europa. Risikoen for angreb mod vestlige virksomheder og interesser i Mellemøsten og Nordafrika stiger i 2014, og det bliver stadig sværere at finde lokale samarbejdspartnere og investorer i det anspændte politiske klima.

6: Stater og få nøglevirksomheder tager magten på nettet

Selv om internettet ikke kan kontrolleres, har nationalstaterne tænkt sig at prøve. De vil have mere kontrol med nationens og erhvervslivets interesser og rettigheder på nettet, ligesom de vil kunne beskytte og overvåge deres borgere. Derfor involverer de sig dybt i indsamling, salg og køb af data, og for at kunne gøre det, allierer de sig med de store, globale virksomheder, der sidder på dataene. Samarbejdet vil gøre det svært for nye virksomheder at trænge ind på datamarkedet, mens de dominerende aktører får stadig mere magt. Da mere handel samtidig rykker over på nettet, og data bliver en stadig større del af virksomheders salgs- og marketingsstrategier, bliver flere virksomheder afhængige af ganske få gatekeepere.

7: Putin vakler, Rusland ryster

Vladimir Putin sidder stadig tungt på magten i Rusland, men han mister folkelig opbakning. Præsidenten forsøger at holde distancen ved at rage mere magt til sig. Han har udvidet landets udtalt politiske højesterets beføjelser og indledt en række kritiserede skatteefterforskninger mod modstanderes virksomheder. Putin har også indsat sine nære allierede på ledende poster i landets største mediehuse. Det anspændte forhold til Europa og USA, for ikke at tale om et Kina i fremmarch, har samtidig fået ham til at skærpe sin udenrigspolitiske retorik. Putins egenrådige og rådvilde fremfærd tegner et billede af et ustabilt Rusland i 2014.

Kilde: ”Top risks 2014”, Eurasia Group, januar 2014.

Forrige artikel Vaskeridirektørens vækstopskrift er bæredygtig Næste artikel Vestager: Velfærdssamfundet er ikke et udvidet ISS

Klimaaktivist: Kulturændringer, ikke teknologi, får os i mål i 2030

Klimaaktivist: Kulturændringer, ikke teknologi, får os i mål i 2030

VERDENSMÅL 13 Formand for Klimabevægelsen Frederik Sandby har meget svært ved at sige noget positivt om politikernes klimahandling. Det kommer ikke til at gøre ondt at gennemføre den grønne omstilling, mener han. Tværtimod er det svært at se en lykkelig fremtid uden omgående forandringer.  

 Verdensmålene er den frivillige kamp  for den grønne omstilling

Verdensmålene er den frivillige kamp for den grønne omstilling

KOMMENTAR Verdensmålene er FN’s største succes nogensinde. Aldrig tidligere har verdensorganisationen været i stand til at samle så mange stater, virksomheder og borgere om den helt centrale dagsorden: At gøre verden til et bedre sted at leve. Det lyder nativt. Men det er det ikke. Det er politik, der virker. Og det er big business.

Cirkulær økonomi er stadig mest noget vi snakker om

Cirkulær økonomi er stadig mest noget vi snakker om

VERDENSMÅL 12 Trods bred erkendelse af den cirkulære omstillings potentialer, slæber Danmark sig fortsat langsomt afsted, mener en af de største fortalere for cirkulær økonomi herhjemme, Flemming Besenbacher. “Danmark skal op i gear,” lyder hans budskab.

Sådan kan en lille dansk virksomhed bruge verdensmålene

Sådan kan en lille dansk virksomhed bruge verdensmålene

VERDENSMÅL 8 Små og mellemstore virksomheder skaber mere end hvert andet af Danmarks private job. En af dem, Missionpharma, skaber også job i udlandet. Virksomheden har gjort en forretning ud af tre af FN’s verdensmål. 

Kan fri forskning være styret af verdensmål?

Kan fri forskning være styret af verdensmål?

VERDENSMÅL 4 Syddansk Universitet har netop gjort verdensmålene til sin grundlæggende fortælling. Et brud med traditionen for fri forskning, lyder kritikken. Nej, siger rektor Henrik Dam, der mener, at forskningen skal stille den viden til rådighed, som samfundet har brug for.

Sundhed er verdensmålenes afgørende globale test

Sundhed er verdensmålenes afgørende globale test

VERDENSMÅL 3 Mange års fremskridt på sundhedsområdet er bragt i fare på grund af coronakrisen. Nu skal verdens statsledere vise, at de tager verdensmålene alvorligt, mener professor i global sundhed. Gør de ikke det, kan det få katastrofale konsekvenser for millioner af mennesker.

Ligestillingen i Danmark er langt fra målet

Ligestillingen i Danmark er langt fra målet

VERDENSMÅL 5 Der er sket forbedringer af ligestilling mellem kønnene. Men ingen lande i verden kan prale med at have fuld ligestilling. Heller ikke Danmark. På en række områder står ligestillingen endda bomstille.

Danmark kan lære meget af Costa Rica

Danmark kan lære meget af Costa Rica

VERDENSMÅL 14 & 15 Biodiversiteten i Danmarks natur er under voldsomt pres. Landbrug, fiskeri, skovbrug og befolkningen som helhed slider hårdt på planter og dyr, der trænger til fred og tid til at regenerere. Danmark skal lære af lande uden for Europa, mener både Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Fiskeriforening.

Man skal have lyst til at bo i den bæredygtige by

Man skal have lyst til at bo i den bæredygtige by

VERDENSMÅL 9 & 11 Store skinnende skyskrabere i dristige udformninger, megabyer med førerløse biler, hvor alt og alle er forbundet til nettet, kolonier på Månen og på Mars – nå ja, og skibakker på Amager. Når Bjarke Ingels forestiller sig en bæredygtig fremtid, er det bekvemmelighed, sjov og lyst, der præger byerne.

ICDK: Forfærdelige førstepladser: Den største produktion med de værste bivirkninger

ICDK: Forfærdelige førstepladser: Den største produktion med de værste bivirkninger

KOMMENTAR: Den indiske medicinalindustri er vokset hastigt, og på mange områder er indiske producenter i dag blandt verdens førende. Men den indiske succes overskygges i stigende grad af den knap så attraktive førsteplads som det land, der har størst problemer med resistente bakterier, skriver Innovation Centre Denmark i Bangalore.

Jeff Sachs: Formålet med økonomien er at skabe trivsel for mennesker

Jeff Sachs: Formålet med økonomien er at skabe trivsel for mennesker

VERDENSMÅL 16 Der er behov for en ny økonomisk tankegang, som sigter mod at skabe trivsel og lykke for alle mennesker – snarere end at maksimere profitten for nogle få, mens resten af planeten forfalder, mener Jeffrey Sachs. Vi kan kun nå verdensmålene ved at tilføje en etik til den økonomiske tænkning, der gør samarbejde mere attraktivt end egoisme.

Netflix' CEO: “Der er ingen positive aspekter ved at arbejde hjemmefra”

Netflix' CEO: “Der er ingen positive aspekter ved at arbejde hjemmefra”

LEDELSE Reed Hastings, Netflix’ grundlægger og topchef, fortæller i en ny bog om en virksomhedskultur, der er benhård og helt åben. Han forklarer sine tanker i dette interview, hvor han skyder fordelene ved distancearbejde ned og sammenligner sine ansatte med elitesportsudøvere.

#MeToo: Som mediechef lover jeg …

#MeToo: Som mediechef lover jeg …

KOMMENTAR De seneste uger har jeg tænkt over, hvad jeg som chef i medieverdenen selv kan gøre ved sexisme på de arbejdspladser, jeg færdes på. Her er mine ti bud til mig selv. Ligesom dem fra Bibelen bliver de ikke nemme at overholde. Men jeg vil gøre mit bedste.

Bidens svære klimabalance

Bidens svære klimabalance

GRØN OMSTILLING USA oplever historisk lave energipriser, faldende CO2-udledninger og et boom i vedvarende energi. Energi- og klimapolitikken deler de amerikanske vælgere. Joe Biden har opprioriteret jobskabelse på bekostning af klima for at imødegå Trump-angreb i energitunge svingstater. 

Global grøn omstilling overlever Trump

Global grøn omstilling overlever Trump

GRØN OMSTILLING Den grønne omstilling har global medvind, selv om Donald Trump har trukket USA ud af FN’s klimapolitik, mener udenrigsminister Jeppe Kofod. Eksperter påpeger, at Trumps klimapolitik er nært forbundet til hans Kina-politik, og at det vil kunne svække nationale klimaløfter i Paris-aftalen fra 2015. 

Inflation i partier – deflation i antal medlemmer

Inflation i partier – deflation i antal medlemmer

KOMMENTAR Det vrimler med nye partier, men under fire procent af danskere gider deltage i partiarbejde. Holder det i længden ud fra et demokratisk synspunkt, at en lille snæver kreds bestemmer, hvem der skal stilles op som kandidater til valgene? 

Set, læst og hørt: Henning Thiesen

Set, læst og hørt: Henning Thiesen

DJØF-formand Henning Thiesen læser om den barske kolonisering af Grønland og har under lockdown genopdaget Bruce Springsteens album om den kuldslåede tid efter 9/11.

I Danmark ligger grøn til venstre for rød

I Danmark ligger grøn til venstre for rød

GRØN OMSTILLING Den seneste uges begivenheder i dansk politik sætter klimakampens indbyggede sociale skævheder på spidsen: Eldrup-kommissionens forslag om højere skatter på gamle biler blev den grønne omstillings første frontale sammenstød med borgernes privatøkonomi. Og fødslen af de Frie Grønne afslører store brudflader i venstre side af Danmarks klimapolitiske landskab. Der er lagt op til grøn klassekamp.

Velfærdsforskere: Gaveøkonomi giver mere velfærd for pengene

Velfærdsforskere: Gaveøkonomi giver mere velfærd for pengene

KOMMENTAR Vores velfærd står og falder med, at vi finder nye innovative måder at organisere os på. Såkaldt ’gaveøkonomi’ er en af dem, og den målelige værdi baner allerede vejen til mere og bedre velfærd, skriver forfatterne til bog om emnet.

Stop cookiemonsteret

Stop cookiemonsteret

DIGITAL OMSTILLING Hver gang vi åbner et nyt website, skal vi give samtykke til, at der bliver brugt cookies. Det skal beskytte vores privatliv – men i praksis er der ingen, der har kræfter eller indsigt til at tage bevidst stilling. En tysk forsker kalder det et ”skuespil om samtykke” – consent theatre.

KOMMENTAR: Det digitale A- og B-hold klarer coronakrisen meget forskelligt

KOMMENTAR: Det digitale A- og B-hold klarer coronakrisen meget forskelligt

Et samfund afhænger af gode veje for at borgerne kan få hverdagen til at fungere. Men den digitale infrastruktur er mindst lige så vigtig - ikke mindst i krisesituationer. I USA har den ulige adgang til digitale tjenester forstærket de svagestes vanskeligheder under coronakrisen, skriver Torben Orla Nielsen fra ICDK i Boston.

Gør kompleksiteten til din ven

Gør kompleksiteten til din ven

LEDELSE Forsøg på at reducere kompleksitet ender som regel med tunnelsyn, beslutningsdovne omgivelser og fyldte leder-indbakker. Vi skal lære ikke blot at navigere i kaos, men ligefrem at nyde den livgivende uforudsigelighed. Det starter på ledelsesgangen, skriver Mads Thimmer.

Coronakrisen rusker op i arbejdsgangene

Coronakrisen rusker op i arbejdsgangene

POLITIK OG VELFÆRD Da Mette Frederiksen lukkede store dele af Danmark ned i marts, fik kommuner og andre myndigheder en hidtil uset frihed til at afprøve nye løsninger – og til at begå fejl. Nu vil topledere overføre de gode erfaringer fra coronakrisen. Det er sværere, end det lyder. Vanens magt er stor.

Ledelse efter corona: Ryd op i målene

Ledelse efter corona: Ryd op i målene

POLITIK OG VELFÆRD På et enkelt punkt understreger erfaringerne fra coronakrisen et helt centralt budskab fra Ledelseskommissionen: Topledere skal sætte en retning – og begrunde den. Ekspert i offentlig ledelse vil bevare det fokus på retning og vision. Hun tror ikke på et opgør med nulfejlskulturen.

Nye løsninger hjælper udsatte

Nye løsninger hjælper udsatte

POLITIK OG VELFÆRD Coronakrisen har givet kommuner og regioner succesfulde erfaringer med at få fat i udsatte grupper, som de måske hidtil har haft svært ved at nå. Nu skal de gode løsninger ind i hverdagen.

Corona har givet opskriften på en folkesundhedsreform

Corona har givet opskriften på en folkesundhedsreform

POLITIK OG VELFÆRD Lene Bruun er som leder i Billund Kommune hver dag med til at sikre størst mulig tryghed for borgerne under coronakrisen. Nu opfordrer hun til at bruge de gode erfaringer fra krisen til at lave en stor folkesundhedsreform for at styrke forebyggelse og sikre danskerne et sundere liv.

Lederne har oplevet øget tillid under nedlukningen

Lederne har oplevet øget tillid under nedlukningen

POLITIK OG VELFÆRD Større tillid og bedre løsninger. De offentlige ledere har oplevet en stribe positive forandringer under krisen. Fagbevægelsen opfordrer nu regeringen til at bruge de gode erfaringer, når den vil gennemføre en stor nærhedsreform af den offentlige sektor.

I Uffe Elbæks nye parti er magt ikke et fyord

I Uffe Elbæks nye parti er magt ikke et fyord

Partiet Frie Grønne er stiftet af flere af folkene bag Alternativet. Men det nye parti er markant anderledes. Der bliver strammere styring, der bliver slået ned på partiskadende adfærd, og magtstrukturen er fra starten på plads. Uffe Elbæk, medstifter og en art nestor i Frie Grønne, er ikke i tvivl: Tiden kalder mere på klart lederskab end på løse rammer.

Set, læst og hørt: Niels Nygaard

Set, læst og hørt: Niels Nygaard

Niels Nygaard var til stede, da den olympiske ild blev tændt, kort før verden lukkede ned. Nu venter han på, at begivenheder som De Olympiske Lege igen kan afholdes. 

Designere skaber grønnere modeller for forbrug

Designere skaber grønnere modeller for forbrug

GRØN OMSTILLING Design kan gøre vores forbrug mere bæredygtigt ved at udforme forretningsmodeller, der knytter forbrugerne tættere til butikker og producenter, så man sammen kan forøge levetiden og forbedre genanvendelsen af produkter.

Teknologi kan give os kontrol over vores penge

Teknologi kan give os kontrol over vores penge

DIGITAL OMSTILLING En ny rapport fra FN’s udviklingsorganisation undersøger, hvordan digitalisering af det finansielle system kan hjælpe med at få investeringer og forbrug til at støtte de globale bæredygtighedsmål, snarere end at modarbejde dem.