Talerør for de svageste kommuner

“Lige nu forstærker vi urbaniseringen ved at jage folk ud af landdistrikterne på forskellig vis. Det skal vi lade være med,” lyder det fra den nye KL-formand, Martin Damm, der i dag debutterer på den store politiske scene som chefforhandler for kommunerne i årets slag om budgetterne. Som borgmester i Kalundborg kender han alt til de trængte kommuners problemer. Og han vil kræve ekstra milliarder fra Bjarne Corydon i håbet om at sikre solidariteten i det kommunale Danmark.

Torben K. Andersen

Martin Damm får i dag sin debut på den store landspolitiske scene, når han træder ind i Finansministeriet og skal stå i spidsen for de årlige økonomiforhandlinger med regeringen om næste års budgetter på godt 230 milliarder kr.

Den 51-årige borgmester fra Kalundborg er ikke kendt i den brede offentlighed. Endnu. Men det bliver han snart. Hans ansigt vil tone frem på tv-skærmen utallige gange de kommende fire år, når han som ny formand for Kommunernes Landsforening skal navigere landets 98 kommuner gennem en tid med store forandringer og smalhals i økonomien.

[quote align="right" author=""]Lige nu forstærker vi urbaniseringen ved at jage folk ud af landdistrikterne på forskellig vis. Det skal vi lade være med. Vi skal sikre, at det ikke bliver alle kommuners kamp mod hinanden.[/quote]

”Nationaløkonomien tilsiger, at vi ikke kommer til at svømme i penge. Vi skal tage vores del af slæbet og fortsætte med at effektivisere den offentlige sektor. Det bliver ikke let. De lavthængende frugter er plukket,” siger Martin Damm.

Han har været på en tour de force rundt i landet og har på tre møder i Roskilde, Rebild og Fredericia mødt de øvrige borgmestre for at samle ind til den ønskeseddel, han tager med til forhandlingerne i dag. Øverst på ønskesedlen står bl.a. et fortsat anlægsbudget på godt 18 milliarder kr. og en ekstraordinær likviditetsindsprøjtning på 3 milliarder kr. Læs også ”Corydons milliarder skal redde Danmark fra A- og B-hold”.

Fra seniorsergent til formand

Nogle vil måske huske Martin Damm for dengang, han som nybagt borgmester foreslog at ændre serviceloven, så det i højere grad blev muligt at tvangsmedicinere og låse voldelige eller særligt psykisk syge folk inde. Et forslag, som straks blev banket til jorden af den daværende socialminister Benedikte Kiær. Eksemplet viser, at Martin Damm ikke er bange for at tage fat på tabubelagte emner.

MARTIN DAMM

51 år.

Uddannet erhvervsdykker, elektronikmekaniker og civiløkonom og har en master i offentlig ledelse. 14 år i Søværnet. Og frem til 2010 campuschef for Syddansk Universitet i Slagelse.

  • 1998
    Valgt ind i Gørlev Kommunalbestyrelse for Venstre. Var medlem af Økonomiudvalget, formand for Socialudvalget fra 2000 og gruppeformand.
  • 2002
    Viceborgmester i Gørlev. Medlem af Økonomiudvalget, formand for Socialudvalget og gruppeformand.
  • 2006
    2. viceborgmester i Kalundborg. Medlem af Økonomiudvalget, formand for Børn- og Ungeudvalget og gruppeformand.
  • 2010
    Borgmester i Kalundborg. Formand for Økonomiudvalget. Medlem af bestyrelsen i Kommunernes Landsforening og formand for KL’s Teknik- og Miljøudvalg.
  • 2014
    Formand for Kommunernes Landsforening.

Han tilhører ikke gruppen af ærkeliberale V-politikere, der holder den ideologiske fane højt og ønsker flere offentlige velfærdsopgaver udliciteret til private virksomheder. Han er mere den praktiske og pragmatiske type. En sammenholdets mand. En politiker, der kræver styr på økonomien. Og en mand med alsidige talenter.

Han kan skrive både elektronikmekaniker, trappevasker, civilingeniør, taxachauffør og erhvervsdykker på sit cv. Han har været 14 år i Søværnet med licens til missilaffyring. Han har taget en master i offentlig ledelse. Og inden han blev borgmester i 2010, var han campuschef for Syddansk Universitet i Slagelse. Hans karriereplan har ofte været drevet af tilfældigheder.

Tilfældigheder spillede også ind, da han på rekordtid strøg til tops som kommunernes førstemand. Mange – inklusive Mandag Morgen – havde spået, at Hernings populære borgmester, Lars Krarup, var storfavorit til at få formandsposten. Men han prioriterede familien højere end at stå til rådighed 24/7 i det krævende job som KL-formand, hvor medierne konstant kræver svar på store og små spørgsmål. Og derfor blev de to topfolk i Venstre enige om at pege på Martin Damm.

Han har kun siddet i KL’s bestyrelse i fire år. Ganske vist har han haft den tunge post som formand for KL’s Teknik- og Miljøudvalg, men sammenlignet med tidligere KL-formænd som Erik Nielsen, Erik Fabrin, Anker Boye, Thorkild Simonsen og Evan Jensen er han mere uerfaren. Han har ikke siddet i de mange forskellige KL-udvalg og forhandlet alle typer af stofområder.

Martin Damms bibel

Han siger det ikke direkte selv. Men det ligger i kortene, at han som formand bliver talerør for de svageste kommuner.

Han kan bare kaste et blik rundt på de 17 medlemmer af bestyrelsen i KL. Her sidder Socialdemokraterne tungt med borgmestrene fra de fire største kommuner – Frank Jensen fra København, Jacob Bundsgaard fra Aarhus, Thomas Kastrup-Larsen fra Aalborg og Anker Boye fra Odense. København er derudover repræsenteret ved Carl Christian Ebbesen fra Dansk Folkeparti og Anna Mee Allerslev fra De Radikale. De fire store kommuner sidder med andre ord på knap halvdelen af bestyrelsesposterne.

Martin Damm fra Kalundborg får derfor et stort ansvar for at varetage de svageste kommuners interesser og repræsentere dem fra Nordjylland, Vestjylland, Vest- og Sydsjælland, Lolland og Bornholm. Selv udtrykker han det på denne måde:

”Alle medlemmer af KL’s bestyrelse skal kunne løfte sig op i helikopteren og varetage alle 98 kommuners interesser. Men det er klart, at hvis man har erfaringer med nogle bestemte ting, så ved man måske bedre, hvad der virker, end hvis man ikke havde de erfaringer.”

Martin Damm er da også meget bevidst om, at sammenholdet mellem de 98 kommuner med vidt forskellige udfordringer bliver en af hans vigtigste opgaver de næste fire år som formand. For mens en vækstkommune som København hver måned får 1.000 nye indbyggere, har kommuner som Lolland, Morsø og Bornholm mistet ca. hver tredje indbygger på bare fire år.

KL har i sin store analyse ”Danmark i forandring” dokumenteret en stigende skævvridning af kommunernes muligheder for at skabe vækst og opretholde bæredygtige lokalsamfund. Analysen bliver en slags bibel for Martin Damm, hvis han under sin formandsperiode vil undgå, at kommunerne farer i totterne på hinanden.

”Analysen kalder på nye løsninger. For spredningen på kommunerne vokser. Lige nu forstærker vi urbaniseringen ved at jage folk ud af landdistrikterne på forskellig vis. Det skal vi lade være med. Vi skal sikre, at det ikke bliver alle kommuners kamp mod hinanden, men med hinanden, for at skabe vækst i Danmark. Får vi mere vækst i Danmark, er der også mere at dele ud af kommunerne imellem,” siger Martin Damm.

Tåbelighedskatalog

Et eksempel på de nye løsninger, han efterlyser, er et såkaldt ”tåbelighedskatalog”. Det er et katalog, som han er i gang med at fylde med eksempler på ”nogle fuldstændig vanvittige restriktioner” i planloven, som hæmmer væksten i store dele af landet.

”Hvis vi kan komme med gode forslag til at fjerne væksthæmmere, vil det være meget mere muntert for kommuner i bakgear, end at de skal leve af hjælp fra andre kommuner,” siger KL-formanden.

Han har selv vist vejen. Siden han overtog de gyldne kæder for fire år siden, er Kalundborg strøget op på DI’s liste over de mest erhvervsvenlige kommuner, fra en plads bagerst i feltet som nummer 71 til nu at ligge i den øvre top som nummer 11. I løbet af det sidste år er arbejdsløsheden desuden faldet med 23 pct., så Kalundborg kan prale af det største fald i ledigheden af samtlige kommuner på Sjælland.

Stjålne opgaver skal retur

En anden vigtig dagsorden for Martin Damm de næste fire år er at støtte borgerne i at tage et større ansvar for sig selv ud fra devisen om, at de borgere, som kan selv, skal selv.

”Det er en rigtig vigtig dagsorden. Da det gik godt midt i 00’erne, blev mange opgaver overtaget af det offentlige. Vi stjal nærmest opgaverne fra civilsamfundet. Nu skal vi til at levere noget af det tilbage igen. Det gør man allerede mange steder i dag. Det skal fortsætte. For der er rigtig mange gode kræfter i civilsamfundet, og det skal vi udnytte,” siger Martin Damm.

De kommende år vil han ligge i pendulfart i sin Mazda 6 mellem sit nye hjem i Kirke Helsinge Strand og København. Hans to voksne børn er flyttet fra reden. Og trods de lange arbejdsdage vil han fortsat være fast mand på oldboysholdet i fodboldklubben Kirke Helsinge og køre sine ugentlige cykelture sammen med vennerne fra den lokale cykelklub.

Omtalte personer

Mario Draghi



Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu