Thorning går benhårdt efter Merkel-effekten

Det må gøre ondt i Venstre og resten af det borgerlige Danmark, at Tysklands konservative kansler, Angela Merkel, støtter socialdemokraten Helle Thorning-Schmidts bestræbelser på at blive genvalgt som statsminister. Men det er ikke desto mindre således, man skal tolke Merkels besøg i København i næste uge, siger Stefan Kornelius, udenrigsredaktør ved Süddeutsche Zeitung og forfatter til en velanskrevet biografi om den magtfulde kansler, til Mandag Morgen. Kilder i den danske regering slår fast, at besøget er et arbejdsbesøg, og at kansleren ikke ventes at møde andre danske politikere end statsministeren – altså heller ikke Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen. Når Merkel støtter Thorning, skyldes det ifølge Stefan Kornelius, at Thorning som en finanspolitisk konservativ, skandinavisk socialdemokrat er en vigtig brik i Merkels ønske om at bygge bro på tværs af partiskel og landegrænser i EU. Siden Thorning sidste sommer blev forbigået til posten som EU-præsident, hvilket ifølge Mandag Morgens oplysninger skete på trods af Merkels opbakning, er hun for alvor trådt i karakter som regeringens leder. Margrethe Vestagers exit til EU og overflytningen af Mette Frederiksen til Justitsministeriet har styrket Thornings autoritet og givet Socialdemokraterne kant i udlændingepolitikken. Thorning arbejder ifølge en kilde i regeringen i dag målrettet på at fremstå lige så tillidsvækkende og tryghedsskabende som forbundskansleren. Og det er i det lys, man skal se Socialdemokraternes massive kampagner med Thorning og budskaberne “Det Danmark, du kender” og “Kommer du til Danmark, skal du arbejde”.

Danmarks socialdemokratiske statsminister, Helle Thorning-Schmidt, kan regne en af verdens mest magtfulde politikere, Tysklands konservative kansler, Angela Merkel, blandt sine personlige støtter i bestræbelserne på at blive genvalgt. Thorning kopierer nu aktivt den procesorienterede ledelsesstil, der har gjort Merkel så respekteret i Tyskland, i resten af Europa og på den globale scene, hvor hun spiller en stadig mere central rolle som ligeværdig partner for USA’s præsident Barack Obama.

Selvom Thorning ikke tilnærmelsesvis matcher Merkels dybe detailkendskab og strategiske ledelseskompetencer i forhold til de verserende sager på den europæiske politiske dagsorden, har den danske statsminister formået at bringe sig selv i en fordelagtig position i forhold til den tyske kansler.

Den konservative Merkel, der i næste uge kommer på sit første officielle besøg i Danmark, ser nemlig socialdemokraten Thorning-Schmidt som et væsentligt aktiv i bestræbelserne på at bygge de broer på tværs af landegrænser, partiskel og regionale hensyn, som er en forudsætning for, at Merkel kan lykkes med det projekt, der efter hendes eget udsagn formentlig først vil stå klart for historikerne om 15-20 år: Skabelsen af en ægte og solidarisk politisk union i Europa omkring den fælles valuta, euroen.

Login