To ud af tre kvindelige universitetsforskere på toppen af karrieren overvejer at forlade jobbet

Ligesom store dele af erhvervslivet kæmper universiteterne med den såkaldte ’leaky pipeline’, der betyder, at kvindelige forskere falder fra på vej op ad karrierestigen. Men selv blandt de kvinder, der når de øverste trin i karrieren, overvejer en stor del at forlade universiteterne, viser en analyse fra Tænketanken DEA.

Der har længe været fokus på, at de yngre kvinder vælger karrieren som forsker fra. Men nu viser nye tal, at selv når kvinderne når langt op i karrieren som fx professor eller lektor, er det stadig to ud af tre, som overvejer at finde et job uden for universitetsverdenen.
Der har længe været fokus på, at de yngre kvinder vælger karrieren som forsker fra. Men nu viser nye tal, at selv når kvinderne når langt op i karrieren som fx professor eller lektor, er det stadig to ud af tre, som overvejer at finde et job uden for universitetsverdenen.Foto: Colourbox
Stine Bjerre Herdel

Man skulle måske tro, at når man havde kæmpet sig vej til en prestigefyldt plads som lektor eller professor på et af Danmarks universiteter, så ville man føle sig mere sikker i sin faglighed og tryg i sin karriere. Men sådan er det langtfra, viser en ny undersøgelse fra tænketanken DEA. Den kaster lys over det faktum, at især kvindelige forskere på toppen af den forskningsmæssige karrierestige føler sig usikre i deres ansættelse – så usikre, at to ud af tre af dem overvejer helt at forlade forskningsverdenen. 

Der har været meget fokus på, at vi mister de kvindelige forskningstalenter på vej op ad karrierestigen, blandt andet på grund af faktorer som barsel. Men det tyder på, at problemet ikke stopper, selv når kvinderne når til tops. 

Jon Østergaard Eilenberg
Programleder, Tænketanken DEA

I tal er det hele 53 procent af de kvindelige lektorer og professorer, der føler sig utrygge i deres ansættelse, og 69 procent af dem overvejer helt at forlade universitetet. De tilsvarende tal for mandlige lektorer og professorer er 42 og 60 procent. I analysen fra DEA fremgår det, at utrygheden omkring ansættelsen for de mandlige forskeres vedkommende falder markant, i takt med at karrieren skrider frem. Det fald i bekymring er i signifikant grad mindre for de kvindelige forskere

Ifølge analysen fra Tænketanken DEA er det bekymringen for ikke at kunne skaffe eksterne midler til finansiering af forskningsprojekterne, der især fylder blandt kvinderne. Noget, som altså i signikant lavere grad er en bekymring for de mandlige forskere. Tidligere undersøgelser viser da også, at kvindelige forskere både modtager færre bevillinger og færre midler, også i forhold til deres samlede bidrag af årsværk.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu