Kommentar af 
Jakob Nielsen

Trump har bedøvet os

LEDELSE Valget tirsdag er det vigtigste i moderne tid. Det vil markere, om den vestlige verdens stærkeste magt endegyldigt er ved at tilpasse sig en ny, mindre demokratisk samfundsmodel.

Foto: Brendan Smialowski AFP/Ritzau Scanpix

Det mest skræmmende ved Donald Trumps fire år ved magten er, hvor hurtigt vi har vænnet os til ham. Hvor hurtigt vi har tilpasset os til hans abnorme adfærd og udemokratiske optræden.

I USA sidder en præsident, der er åbenlyst korrupt, som aktivt forsøger at underminere et demokratisk valg, som dagligt angriber den frie presse, og som kræver sine politiske modstandere sendt i fængsel.

Alligevel står han til at få over 40 procent af stemmerne. Selv i Danmark kan man høre fremtrædende meningsdannere, der mener, at præsidenten bliver uretfærdigt behandlet.

Trump har bedøvet os med tweets og tosserier.

Jeg husker, præcis hvor jeg var, da Trumps talsmand dagen efter indsættelsen i 2017 påstod, at mere end en million mennesker havde overværet ceremonien. Jeg sad alene i en bil lidt uden for Washington og råbte højt i forbløffelse, da jeg hørte det i radioen.

Jeg havde selv overværet ceremonien, ligesom jeg var til stede under Obamas anden indsættelse fire år tidligere. Jeg vidste, det var forkert. Og jeg var chokeret over, at åbenlys og skamløs løgn nu flød direkte fra Det Hvide Hus.

I den seneste uge har jeg flere gange siddet i mit hjem og hørt USA’s præsident lyve om langt mere alvorlige ting – for eksempel om udbredelsen af coronavirus, om påstået valgsvindel og om hans egne økonomiske forbindelser til fremmede magter.

Men intet af det har fået mig til så meget som at prikke min hustru på skulderen. Det er den nye normal.

Det er udtryk for en snigende kynisme, og det er den, der mere end noget andet bør bekymre os inden tirsdagens valg i USA. Kynismen er demokratiets værste fjende, fordi den bedøver vores fundamentale instinkter for, hvad der er rigtigt og forkert.

Fænomenet blev brutalt udstillet efter den første, kaotiske tv-debat mellem de to kandidater. Trump havde i løbet af debatten løjet om adskillige alvorlige emner, beskyldt sin modstander for statskup og hyldet Nordkoreas diktator som en ven. Men dagen efter fokuserede mange medier i USA og Europa på, at Biden undervejs havde sagt ”Hold kæft, mand” til præsidenten.

Hvorfor? Fordi det var mere overraskende at høre Joe Biden sige et bandeord end at høre Donald Trump undsige demokratiet.

Desværre kan fænomenet ikke isoleres til Donald Trump og USA. Vi ser nogle af de samme tendenser flere steder i Europa, hvor åbenlys løgn og antidemokratisk adfærd langsomt er ved at blive en normaltilstand. Og hvor vælgernes vilje til at gøre oprør langsomt nedbrydes af den kynisme, der siger, at det alligevel ikke gør nogen forskel.

Eller den kynisme, der ligger i at acceptere lovovertrædelser begået af magthavere – når blot det sker i en sag, man selv sympatiserer med.

Det er derfor, valget i USA på tirsdag er det vigtigste i vores livstid. Det er valget, hvor verdens mægtigste demokrati sætter retningen for hele den vestlige verden efter et usandsynligt og uvirkeligt eksperiment med Donald Trump som præsident.

Skal vores samfundsmodel fortsat stå som et forbillede for undertrykte folk, der forsøger at vælte diktatorer? Skal Vesten være den kraft i verden, der værner om personlige frihedsrettigheder, frie valg og fair retssystemer? Eller skal vi i fire år mere fortsætte tilpasningen til et styre, hvor præsidenten benytter polariseringen som effektivt mobiliseringsinstrument, beriger sig selv på skatteydernes bekostning, benåder sine kriminelle håndlangere og foretrækker at mødes med diktatorer frem for sine traditionelle allierede?

Valget i USA skal afgøre, om Donald Trump bliver en af de mest bizarre parenteser i USA’s voldsomme historie – eller om han markerer overgangen fra det liberale demokrati til en ny styreform og en ny samfundsmodel.

Det kræver en ekstrem grad af kynisme at håbe på det sidste. Bedøvelsen bør hæves nu.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu