Tyrkiet i global jagt på kritikere
Tyrkiske modstandere af Erdogans regering fortæller om tortur i hemmelige fængsler og kidnapninger på åben gade. Et internationalt journalistsamarbejde, som Mandag Morgen er en del af, har undersøgt, hvordan Tyrkiets efterretningstjeneste jagter Erdogans kritikere på tværs af landegrænser. Også i Danmark har PET måttet beskytte en journalist, der er på Erdogans ’terrorliste’.
Claus Kragh
EuroparedaktørTyrkiet i global jagt på kritikere
To islamister kæmper om magten i Tyrkiet
Europa hænger på autoritær Erdogan
Denne historie er resultatet af et samarbejde mellem ni internationale medier, koordineret af det uafhængige tyske researchfællesskab CORRECTIV.
Andre historier fra samarbejdet kan læses på blacksitesturkey.com og på sociale medier under #BlackSitesTurkey.
Det er ikke kun Nordkorea, Iran, Rusland og Saudi-Arabien, der sender sine efterretningsagenter på jagt ude i verden efter modstandere af regimet i hjemlandet. Tyrkiet – NATO-medlem og EU’s nære allierede i migrationspolitikken – gør det samme.
Tyrkiet kidnapper og bortfører således systematisk tilhængere af præsident Recep Tayyip Erdogans erklærede hovedfjende, imamen Fethullah Gülen. Dette sker både hjemme i Tyrkiet, hvor flere af de bortførte siger, at de har været udsat for tortur, og i udlandet, hvor den tyrkiske efterretningstjeneste, MIT, ved hemmelige aktioner bortfører Gülen-tilhængere.
Det fremgår af en omfattende kortlægning af de tyrkiske myndigheders globale jagt på Gülen-tilhængerne, som et internationalt journalistsamarbejde under ledelse af den uafhængige tyske researchorganisation CORRECTIV har udarbejdet. Mandag Morgen og syv andre medier fra Europa og Israel har samarbejdet om projektet, der er publiceret i tv-udsendelser og artikler i Frontal21 på ZDF i Tyskland, Le Monde i Frankrig, El País i Spanien, Il Fatto Quotidiano i Italien, Addendum i Østrig, Haaretz i Israel, TT i Sverige og Mandag Morgen i Danmark.
Dokumentationen består blandt andet i videooptagelser af bortførelser af Gülen-tilhængere i Malaysia i efteråret 2016 og i Kosovo i marts 2018. Og registreringer af de særlige fly, som vidner fortæller, de er blevet transporteret til Tyrkiet med, når efterretningstjenesten har fanget dem i udlandet. Desuden fortæller to Gülen-tilhængere i detaljer, hvordan de har været udsat for ugelang tortur i hemmelige fængsler i Tyrkiet.
Det var Tyrkiets præsident Erdogan selv, der satte gang i den globale jagt på Gülen-tilhængerne i juli 2016, efter at han havde anklaget Fethullah Gülen, der har boet i eksil i USA siden 1999, for at stå bag de kuplignende begivenheder, der fandt sted i Tyrkiet tidligere samme måned.
Erdogan erklærede, at Gülen-tilhængerne er terrorsympatisører, og han har siden flere gange bedyret, at hans regering vil sørge for at bringe dem hjem til Tyrkiet, hvor de vil blive stillet for retten. I april 2018 sagde Erdogan, at Tyrkiets efterretningstjeneste på daværende tidspunkt havde bragt 80 medlemmer af Gülen-bevægelsen hjem til Tyrkiet.
PET beskyttede Gülen-tilhænger
Jagten på Gülen-tilhængerne, som hverken EU eller USA anser for at være terrorsympatisører, finder også sted i Danmark. Her har den tyrkiske ambassade iværksat en større kampagne, hvor Erdogan-tilhængere opfordres til at angive Gülen-tilhængere, sådan so det tidligere er beskrevet i danske medier.
I mindst et tilfælde har en tyrkisk statsborger med permanent opholdstilladelse i Danmark været under særlig beskyttelse af Politiets Efterretningstjeneste, PET, i mere end ti dage. Det fortæller den pågældende journalist, Hasan Cücük, til Mandag Morgen.
”Der kom to mænd fra PET hjem til mig. Da vi havde sat os ned, sagde den ene, at der var nogle, der ville slå mig ihjel i den førstkommende weekend,” fortæller Cücük.
“Jeg troede først, det var en joke. Men det sagde manden fra PET, at det ikke var,” fortæller Hasan Cücük om den dag i januar 2017, hvor to mænd fra PET kom til hans hjem og meddelte, at de ville flytte ham til et såkaldt safe house på grund af en, efter deres opfattelse, konkret trussel mod hans liv.
Hasan Cücük føler sig i dag ikke truet på sin personlige sikkerhed, så længe han er i Danmark. Men han tør ikke rejse til Tyrkiet af angst for at blive fængslet og tortureret. Hasan Cücük har i mange år arbejdet for det Gülen-relaterede medie Zaman, der nu er overtaget af Erdogan-regimet. Det er formentlig grunden til, at hans navn stod på den tyrkiske ambassades liste med navne på Gülen-tilhængere, der blev afsløret af Kristeligt Dagblad sidste år.
Videoer og flynumre
De tyrkiske myndigheders jagt på Gülen-tilhængerne er ifølge kortlægningen fra det internationale journalistkonsortium af en karakter, der minder om det såkaldte extraordinary rendition-program, som amerikanske myndigheder drev i perioden 2001-2005.
Her bortførte amerikanske efterretningsagenter terrormistænkte og bragte dem på hemmelige flyvninger til enten USA eller den amerikanske Guantanamo-base på Cuba. Dette skete i en lang række tilfælde med nationale myndigheders stiltiende accept i de lande, hvorfra de mistænkte blev bortført.
Det samme ser ud til at være tilfældet i forbindelse med den tyrkiske efterretningstjenestes bortførelser af Gülen-tilhængere. Bortførelsen af seks lærere på en Gülen-skole i Kosovo fandt således sted med bistand fra Kosovos efterretningstjeneste, og den er foreviget af et overvågningskamera. Til gengæld var landets premierminister, Ramush Haradinaj, ikke orienteret, hvilket førte til at han efterfølgende fyrede både indenrigsministeren og chefen for efterretningstjenesten.
Samtidig med at der findes videoer, der dokumenterer bortførelserne i Kosovo og Malaysia, er det også lykkedes medierne bag kortlægningen, der er samlet på websitet Black Sites Turkey, at identificere to af de fly, der er blevet brugt i forbindelse med bortførelserne.
Det drejer sig om to mindre Challenger-jetfly med kendingsbogstaverne TC-KLE og TT4010. Begge fly er officielt ejet af et tyrkisk bygge- og turistfirma ved navn Birleşik İnşaat Turizm Ticaret. Dette firma har hjemme på adressen 61 Ahmet Hamdi Street i Ankara-forstaden Yenimahalle. Samme gade som den tyrkiske efterretningstjeneste.
Disse to Challenger-jetfly har været brugt i tyrkiske myndigheders bortførelser af tyrkere i udlandet. FOTO: Jetphotos.net
Mandag Morgens tyske samarbejdspartnere, CORRECTIV, og det undersøgende magasin Frontal21 fra tv-stationen ZDF har ikke fået svar på deres henvendelse til firmaet. Til gengæld kan de dokumentere, at TC-KLE af flyspottere er blevet set i tyske lufthavne i forbindelse med præsident Erdogans besøg både i februar 2017 og i september 2018. Og at de selvsamme fly dukker op i lufthavne verden over på de tidspunkter, hvor der er beretninger om bortførelser. Samlet set underbygger det mistanken om, at byggeselskabet er stråmand, mens det reelt er den tyrkiske efterretningstjeneste, der råder over dem.
Vidner: Hemmelige torturfængsler
Mens Tyrkiets regering altså selv vedkender sig – og ligefrem praler af en systematisk jagt på Gülen-tilhængere fra lande rundt om i verden, har de tyrkiske myndigheder tidligere nægtet brug af tortur i kampen mod Gülen-bevægelsen.
To af hinanden uafhængige vidner fortæller imidlertid til det internationale journalistsamarbejde, hvordan de har oplevet at være blevet bortført på gaden i to forskellige byer. Herefter blev de med bind for øjnene anbragt i hemmelige lokaler, hvor de blev underkastet tortur og ydmygende behandling.
Udrensning af Gülen-tilhængere siden sommeren 2016:
- 150.348 fyret
- 217.971 tilbageholdt
- 82.142 arresteret
Udrensninger skete her:
- 3.003 kom fra skoler, kollegier og universiteter
- 6.021 var akademikere
- 4.463 dommere og anklagere blandt de fyrede
- 189 medier er lukket
- 319 journalister arrestere
Kilde: Turkeypurge.com
Det er første gang, vidner står frem og fortæller om disse hemmelige fængsler.
Tolga er et dæknavn på en tidligere ansat ved en Gülen-drevet institution i Tyrkiet. Manden, der optræder anonymt af angst for repressalier, fortæller, at han i tre måneder var tilbageholdt i fængselslignende lokaler, hvor han blev udsat for slag, elektriske stød og seksuelle ydmygelser. Forhørene med tilhørende tortur fandt sted to til tre gange om dagen, og hver gang forsøgte torturbødlerne at få Tolga til at indrømme, at han skulle være terrorist.
”Vi vil gøre det samme ved din kone og ved dine børn. De kommer til at se det her,” lød truslerne ifølge Tolga, der stadig havde mén af torturen, da han blev interviewet til denne artikel.
De tyrkiske myndigheder har ikke besvaret henvendelser fra journalistsamarbejdet. Derfor vides det ikke, hvordan de stiller sig i forhold til anklagerne om tortur og systematiske bortførelser. Men landets økonomiminister, Nihat Zeybekci, var meget tæt på at sige, at det var den slags metoder, man ville bruge, da han udtalte følgende i sommeren 2016:
”Vi vil straffe dem på en måde, så de vil bede os om at slagte dem for at stoppe deres lidelser; vi vil lade dem bede om at dø.”
Siden historien her kom frem, har flere Erdogan-tro medier dig afvist historien med anklager om, at de ni medier bag (heriblandt Mandag Morgen) er betalt af rigmanden, George Soros, som Erdogan anser for at være zionist, og at både Correctiv og de deltagende medier står i ledtog med PKK og Gülen.