Universiteter vil fyre op under startups

Danske universiteter kan tredoble antallet af nye vidensvirksomheder, der fødes ud af forskningen, mener universiteterne. Men det kræver, at rejsen fra ide til cvr-nummer bliver gjort mindre farefuld.

Hele verden hylder i denne uge iværksættere, når den årlige Global Entrepreneurship Week (GEW) løber af stablen. GEW sætter entreprenørskab på den globale agenda, og herhjemme sker det i form af mere end 200 arrangementer i hele landet.

Danske universiteters forskning er et af de områder, hvor Danmark kunne ligge i front på at skabe nye videnstunge virksomheder med stort vækstpotentiale. Bl.a. inden for medicinalområdet life science, biotek og it befinder dansk forskning sig i den internationale top. Men den danske verdensklasseforskning afspejler sig ikke i antallet af nye virksomheder – de såkaldte spin-outs – født af universiteterne.

Ifølge flere af landets universiteter er der potentiale for at skabe langt flere nye vidensvirksomheder. Men vejen fra en forskers ide om en ny virksomhed til etableringen af en konkret virksomhed er så brolagt med forhindringer, at alt for mange potentielle nye og banebrydende virksomheder aldrig får chancen.

Login