Vækstguruen Shomit Ghose: Teamets kvalitet afgør funding

Shomit Ghose ser på to ting, når han vurderer en ny startup. For det første skal virksomheden være i et felt, som han tror på bliver stort i fremtiden. Dernæst skal teamet bag være stærkt og af høj kvalitet.

At sætte det rigtige team i en ny virksomhed er som at finde en livsledsager. Det er et af de mest komplekse match mellem mennesker. Men når det lykkes, opstår der magi, og verdenen åbner sig i bogstaveligste forstand. Shomit Ghose er partner i den Silicon Valley-baserede venturevirksomhed ONSET Ventures, og han er ikke i tvivl om, at en virksomheds succes afhænger af de folk, der er i selskabet. Som investor ser han på to ting, når han vurderer en ny startup. For det første skal virksomheden være i et felt, som Ghose tror på bliver stort i fremtiden. Dernæst skal teamet bag være stærkt og af høj kvalitet.

”I dag tager det godt 7 år fra den første funding til et salg eller en børsnotering. Det er meget lang tid. Derfor vælger vi med omhu og med stort fokus på teamet. Vi ved, at vi skal være tæt på dem i mange udfordrende situationer i rigtig mange år. Det er lidt ligesom at blive gift,” siger Shomit Ghose. ”Det er teamets kvalitet, der afgør, hvem der løber med venturepengene.”

For Shomit Ghose er et stærkt team et hold med stærke kvalifikationer inden for et bredt sæt af kompetencer.

”I Silicon Valley kommer alle nærmest med en universitetsgrad fra MIT eller Stanford som minimum,” fortæller han.

Og så har de gode professionelle kvalifikationer. De fleste har været entreprenører før og er skarpe på, hvad tidligere udfordringer har lært dem. Og de har store visioner.

”Alt for mange entreprenører fejler, fordi de ikke tænker bredt nok, ikke er modige nok og ikke har ambitioner nok. Det er en stor fejl, når danske iværksættere kun tænker i det skandinaviske eller nordeuropæiske marked. Hvis en amerikansk CEO sagde til mig, at han har udviklet et produkt kun til det amerikanske marked, så ville jeg fyre ham på stedet. Der skal være worldwide scalability fra første dag,” siger Shomit Ghose og henviser til den stribe af digitale successelskaber som LinkedIn, Twitter, Google, Airbnb og Facebook, som Silicon Valley har fostret, og som alle står bag tjenester, der kunne benyttes over hele verden fra den dag, selskaberne gik online.

Først og fremmest skal et godt team dog være stærkt nok til at kunne omsætte den turbulente markedsvirkelighed til at blive klogere og bedre.

”Hver ny dag er skræmmende for en entreprenør. Ting ændrer sig dagligt. Du vågner en morgen, og en stor virksomhed har overtaget det meste af dit marked, og en god kunde er gået over til konkurrenten. Der er mange skræmmende situationer hver dag. De, der overlever, er stærke nok til også at engagere sig i nedturene og lære af dem,” siger han.

Shomit Ghose fortæller, at det ikke bare er i Danmark, at afstanden er enorm mellem antallet af nystartede selskaber og de få, der ender med at skabe vækst og nye job. I USA får mere end 70.000 virksomheder hvert år investeringer fra business angels. Men kun omkring 1.000 af dem når videre til at få første runde af venturekapital.

”Hele den filtrering afhænger af teamets kvalitet. Vi udvælger kun de bedste blandt de mange,” siger han.

Hans råd til danske startsups lyder, at de skal tænke globalt fra dag et.

LÆS OGSÅ: Succesfuldt iværksætteri er en holdsport

Forrige artikel Foghs og Løkkes løftebrud blev til økonomisk genistreg Foghs og Løkkes løftebrud blev til økonomisk genistreg Næste artikel Vækstrådet: Mangel på arbejdskraft er den største væksthæmmer

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

”Hvem vil vi være? Hvad vil vi kendes for?” spurgte Lars Løkke Rasmussen, da han udskrev valget. Nu har vi en del af svaret: Vi vil være mere lige, vi orker ikke skattesnyd, vi vil have et samfund med frisind – og vi savner tillidsvækkende politikere. Det viser en stor undersøgelse af danskernes værdier.

Betal din skat, og ryg din hash

Betal din skat, og ryg din hash

Tre ud af fire danskere finder det nu totalt uacceptabelt at snyde i skat, hvilket er en historisk høj andel. Når det gælder personlige forhold som brug af hash eller seksuel adfærd er danskerne til gengæld blevet mere tolerante og frisindede. Regeringen bør se på de forbudte, men bredt accepterede handlinger, mener forsker.

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Mens danskernes tillid til en række institutioner såsom Forsvaret og uddannelsessystemet stiger, står det anderledes til med tilliden til medier og de politiske systemer, der de sidste ti år har lidt et knæk. Sund skepsis er godt, men mistillid kan underminere vores institutioner, og derfor skal udviklingen tages alvorligt, advarer forskere. 

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Bjørn Bredal anbefaler det nyoversatte epos Gilgamesh, hvis man lider af undergangsbevidsthed og så skal du høre Herbert Pundiks livshistorie som podcast.  

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation er det nye sort blandt internationale topledere. I den danske virksomhed Able praktiserer stifter og CEO Martin Bjergegaard det hver dag – og hans ansatte kan gå til det hver fredag, mens de er på arbejde. Forskning taler positivt om meditations gavnlige effekter.

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Mette Frederiksen præsenteres som en model for Europas socialdemokrater med stram udlændingepolitik og offensiv velfærdspolitik. I Spanien har partikammeraten Pedro Sanchez succes med en anden vej, der appellerer til unge og kosmopolitiske vælgere. Sanchez er stærkt EU-engageret, mens såvel Frederiksen som store dele af Danmark har store forbehold.

Klimaet kræver lederskab, Mette!

Klimaet kræver lederskab, Mette!

KOMMENTAR: Danmark skal gennemføre en bæredygtig transformation, der kræver historisk lederskab. Hvis Mette Frederiksen vil og tør, kan hun danne verdens første verdensmålsregering og blive et forbillede for resten af kloden. En væsentlig mission for ’børnenes statsminister’.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

KOMMENTAR: Mette Frederiksen vil tjene Europas, Danmarks, Socialdemokratiets og sine egne interesser ved at støtte Margrethe Vestagers realistiske bestræbelser på at blive formand for EU-Kommissionen, skriver europaredaktør Claus Kragh.

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

ANALYSE: Mette Frederiksens sejr er den største til rød blok i næsten 50 år. Udfordringerne ved at danne en S-regering synes overskuelige. Imens er fremtiden for flere blå partiledere usikker. Mandag Morgen analyserer valgets konsekvenser for samtlige 13 partiledere.

Dansk Folkepartis storhed og fald

Dansk Folkepartis storhed og fald

ANALYSE: Dansk Folkeparti bløder vælgere til både højre og venstre og har udsigt til sit tredje valgnederlag i træk. Deres nedtur er den væsentligste årsag til, at syv ud af ti storkredse har udsigt til at blive røde efter valget.

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

En storsejr til Socialdemokratiet kan blive enden på en æra med Venstre som statsministerparti. En omfattende analyse af strømninger i vælgerhavet viser, at den kommende statsminister, uanset farve, skal stå i spidsen for en befolkning, der i stigende grad er politisk opdelt på køn, uddannelse og alder.

De kortuddannede trækker mod blå blok

De kortuddannede trækker mod blå blok

Vælgernes uddannelsesniveau er den største skillelinje i dansk politik. Næsten hver tredje kortuddannede vælger stemmer på Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige eller Stram Kurs. Blandt de højtuddannede er det mindre end hver tiende.

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Kigge Hvid fortæller Mandag Morgens læsere, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun anbefaler blandt andet en bog om planter og Netflix-serien 'Queer Eye'.

Mød Socialdemokratiet og kom til debat om cybersikkerhed

Mød Socialdemokratiet og kom til debat om cybersikkerhed

Mandagens valgarrangementer hos Mandag Morgen og Altinget byder på et morgenmøde om truslen fra cyberspace, hvor forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen deltager. Senere overtager Socialdemokratiet gården til et valgmøde.